31 Ocak 2016 Pazar

Müzik ve Dilin Beyni Nasıl Şekillendirdiği Anlaşılıyor

 

Northwestern Üniversitesi’nden, Berlin Falling Walls konferansında Prof.Nina Kraus beynimizin gerçekleştirdiği en kompleks görevlerden biri ses işlemeyi aydınlattı. Bu konferansta dünyayı değiştirebilecek önemli buluşlara imza atan, 20 önemli bilim insanı bir araya geldi. Prof. Kraus 15 dakikalık konuşmasında, beyinde ses işleme esnasında nelere gerçekleştiğini ölçmek için, yeni bir metodu nasıl geliştirdiğini sergiledi. “Hayatlarımızdaki sesler beynimizi değiştiriyor. Biz sesin beynimizi nasıl değiştirdiğini araştırarak, nasıl farklı oluşumların veya yıkımların oluştuğunu inceledik,” diyor mucit, amatör müzikçi ve Northwestern Üniversitesi’nin İşitsel Nörobilim Laboratuvarı direktörü Kraus. Beynin seslere verdiği reaksiyonu ölçmek için araştırmacılar gönüllülere doğrudan konuşma veya müzik dinletti. Sonrasında bilim insanları gönüllerin kafasına tutturulan sensörler yardımıyla, beyinde oluşan elektrik akımın ölçtü. Yeni doğandan, 90 yaşına kadar binlerce katılımcının içerdiği bu araştırma serilerinde beynin yeteneksel olarak, müzik ve yeni bir dil öğrenmede yaşlanırken yaşadığı etkiler, dil bozuklukları ve işitme kayıpları incelendi. Ömür boyunca süren araştırmalar , aktif olarak müzik yapan insanların ,diğerlerine oranla gürültüde daha iyi duyduğu anlaşıldı. Ayrıca Kraus’un çalışması ; yoksulluk ve annenin eğitim seviyesinin ,çocuğun müziğin özünü işleme kabiliyetini etkilediğini ortaya koydu. “ Biz sesin esas bileşenleri olan perde, zamanlama ve tınısında gerçekleşen beyin proseslerine bakabiliyoruz. Stüdyolardaki mix cihazına benziyor. Bu gerçekten çok ince ayar,” diyor Kraus. Beyinde sesin nasıl işlediğini ölçmeye yarayan bu yeni kabiliyetimiz sayesinde nöro eğitim açısından önemli keşiflerin yapılmasına vesile olacaktır.

Diğer Bulgular :

 • Kraus laboratuvarı bireyin ses işlemesinde çok hassas bir biyolojik yaklaşım sergiledi
 • Okuma önce çocukların ses bileşenlerini (perde, zamanlama ve tını) işleme yöntemi gelecekteki okuma kabiliyetini tahmin edebilir. • Ses işlemedeki dezavantajları, kısmen müzik yaparak ya da farklı bir dil konuşarak kısmen dengelenebilir.
 • Çocukların beyinleri çalışmalarda daha aktiflerdi ve daha zinde değişimler sergileyebiliyordu . 
• Beyindeki ses işleme otizm,disleksi veya öğrenme gecikmelerine ilişkin nörolojik işaret olabilir. 
Sesi oluşturmak beyindeki en kompleks görevlerden biri ,çünkü bilgi mikrosaniyeler içinde işleniyor. “Beynin bir hasar aldığında, psikiyatrik bir problem geçirmesi ya da basitçe yaşlanması aslında şaşırtıcı değil , gürültülü bir çevrede arkadaşınızın sesini ayırt edebilmenize dayanan beyindeki kompleks bir prosese benzetilebilir , diyor Kraus . Ses işleme beyin sağlığının göstergesi denilebilir. 
Kaynak : ScienceDaily

http://www.gercekbilim.com/beyin-ses-sekillendirme/

Dilbilimciler Yön Tarifinde En Etkin Sözcük Sıralamasını Keşfetti

 wally nerede

Frontiers in Psychology’de yer alan bir çalışma, yön tarif etmek için sadece doğru kelimeleri söylemenin yeterli olmadığını; kelimeleri doğru sıralamayla söylemenin de önemli olduğunu gösteriyor. Bilinen bir referans noktasıyla başlayan ve aranan yerle sonlandırılan cümleler bu sıralamanın tersine yapıldığı cümlelerden daha çok başarı sağlıyor. Bu sonuçların yapay zekâ ve insan bilgisayar etkileşimi alanlarında doğrudan uygulama alanları bulunabilir. Aberdeen Üniversitesi, Psikoloji Bölümü’nden, makalenin başyazarı Alasdair  Clarke “Kırmızı kıyafetli adam atın yanında” tarifindeki gibi belirgin bir referans noktasının sonda ifade edilmesindense, “Atın yanındaki kırmızı kıyafetli adam” tarifindeki gibi, referans noktası başta ifade edildiğinde, insanların bir resimde seçmesi zor bir kişiyi bulurken daha hızlı olduklarını ilk kez gösterdik, diye belirtti. Clarke ve arkadaşları gönüllülerden ‘Where’s Wally?’ isimli çocuk kitabındaki karışık halde duran çizgi resimlerin içinde belli bir insan figürüne odaklanmalarını istedi. Gönüllülerden kendi sözcükleriyle figürün nasıl hızlı bir şekilde bulunacağını tarif etmeleri istendi. Her çizgi resmin yüzlerce karakter içerdiği düşünülürse bu hiç de kolay bir görev değil. Beklendiği gibi, gönüllüler genelde çizgi resimde insan figürünün yerini bir referans noktasının yakınında bir yerde, örneğin bir binanın yakınında göstermeyi tercih ettiler. Asıl beklenmedik olan gönüllülerin referans noktasının görsel özelliklerine göre farklı sözcük sıralaması kullanma eğilimi göstermeleriydi. – Görüntü yazılımıyla ölçülen –istatistiklere göre belirgin şekilde arka plandan ayırt edilen referans noktalarına cümlenin başında daha çok yer verilirken daha az belirgin referans noktalarına tipik olarak cümlenin sonunda yer verildi. Eğer hedef figür tek başına dikkat çekiyorsa, çoğu katılımcı ilk olarak bu figürü gösterdi.

wally nerde
Farklı bir deneyde, araştırmacılar en sık kullanılan “referans noktasının ilk, hedefin sonra” geldiği sözcük sıralamasının yön tarifinde en etkin yol olduğunu belirtiyorlar; bu sıralamayla betimlemeleri dinleyenler tersine yapılan sıralamayla betimlemeleri dinleyenlere göre çizgi resimdeki figürü bulmakta ortalama olarak daha az vakte ihtiyaç duydular. Bu sonuçlar, yön tarifi yapan kişilerin bir resimde seçmesi kolay nesnelerin akıllarında bir kaydını tuttuklarını, bunları referans noktası olarak kullanmayı tercih ettiklerini ve bu nesneleri yön tariflerindeki sözcük sıralamasını planlarken seçmesi zor nesnelere göre daha farklı konumlandırdıklarını gösteriyor. Bu strateji dinleyenlere hedefi çabuk bulmalarında yardım sağlıyor. Ohio Devlet Üniversitesi, Dilbilimi Bölümü, makalenin ortak yazarı Yrd. Doç. Dr. Micha Elsner,  “Dinleyiciler daha tarif bitmeden takip edilecek yolu akıllarında oluşturmaya başlıyorlar, bu yüzden örneğin bir referans noktası gibi onları çabucak bulabilecekleri bir şeye doğru yönlendirerek onlara bir kolaylık sağlamak faydalı olur. Ancak dinleyicinizin aradığı hedefin kendisini seçmesi kolaysa, o zaman yön tarifine onunla başlayın,” diye bitiriyor. Bu sonuçlar, otomatik yön tarif etmeye yarayan bilgisayar algoritmaları geliştirmek için faydalı olabilir.    “Bir alan içinde aranan yeri otomatik olarak saptayacak ve dinleyicilerin işine en çok yarayacak referans noktasını bulacak bir bilgisayar geliştirmek uzun vadeli bir hedef,” diyor Clark.
 Referans : Giving good directions: order of mention reflects visual salience, Frontiers in Psychology, DOI: 10.3389/fpsyg.2015.01793 Tedarikçi: Frontiers Kaynak: http://m.medicalxpress.com
 /news/2015-12-linguists-word.html

WALLY NEREDE?

wally nerde

http://www.gercekbilim.com/yon-tarifi-sozcuk-siralamasi-kesif/

30 Ocak 2016 Cumartesi

Zika Virüsü nedir, tedavisi var mı?





 Geçtiğimiz günlerde gündemde olan domuz gribinden sonra şimdide zika virüsü salgını ortaya çıktı bu günlerde çok gündemde olan virüs özellikle hamileleri tehdit ediyor. Zika virüsünün belirtileri nelerdir, ilerleyen safhalarda virüsü taşıyan kişilerde neler yaşanır, tedavisi nasıl olur? Türkiye de tehdit altında mı işte bilinmesi gerekenler...
 Geçtiğimiz günlerde gündemde olan domuz gribinden sonra şimdide zika virüsü salgınıortaya çıktı bu günlerde çok gündemde olan virüs özellikle hamileleri tehdit ediyor. Zika virüsünün belirtileri nelerdir, ilerleyen safhalarda virüsü taşıyan kişilerde neler yaşanır, tedavisi nasıl olur? Türkiye de tehdit altında mı işte bilinmesi gerekenler...

 1. ZİKA VİRÜSÜ NEDİR?


Sivrisinekler yoluyla bulaşan Zika virüsü, yeni doğan bebeklerde beyin hasarına neden oluyor. Zika virüsü sivrisineklerden insana bulaşıyor ve sıtmada olduğu gibi hasta insandan alınan kan sivrisinekler aracılığıyla başka insanlara yayılıyor. Bu ailede Sarı Humma, Batı Nil Ateşi, Deng humması gibi birtakım hastalıklar var ve bunlarda aynı familyanın üyeleri.

2. BELİRTİLERİ NELER?

Bu hastalıklar birbirlerine benziyor, gribal şikayetlerle seyreden halsizlik, döküntü, ateş ve gribal şikayetler yapabiliyor.
3. ZİKA'NIN İLERLEYEN SAFHALARINDA NELER YAŞANIYOR?


Zika virüsü, özellikle gebe kadınlara bulaşırsa sakat doğumlara neden oluyor. Bebeklerde beyin deformasyonu yapan virüs nedeniyle sadece Brezilya’da mikrosefali yeni kafaları anormal küçüklükte doğan bebek sayısı 4 bini aşmış durumda. Mikrosefali ilerde düzelebilecek bir hastalık değil, doğumsal bir anomali.

4. ZİKA VİRÜSÜNÜN TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Zika virüsünü araştıran Amerikalı bilim insanları, virüse karşı aşının ancak 10 yıl sonra çıkabileceğini söyledi.

5. TÜRKİYE'DE ZİKA VÜRÜSÜ TANISI KONULDU MU?

Ülkemizde şu an bu sivrisinekler yok ama başta iklim olmak üzere her şey hızla değişiyor. Uzmanlara göre, bu sivrisinek de ülkemize gelebilir, floramıza girebilir ve biz bu hastalıkla boğuşmak zorunda kalabiliriz.

6. KAÇ ÜLKEDE SALGIN VAR?

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) bölgesel kuruluşu Pan Amerikan Sağlık Örgütü (PAHO), Batı Hemisfer'de Kanada ve Şili hariç en az 22 ülkede görülen Zika virüsünün özellikle Güney Amerika’da yayılmaya devam ettiğini duyurmuştu.

Öte yandan salgının Danimarka yani Avrupa'ya sıçradığı gelen son bilgiler arasında.

HAMİLE KALMAYIN UYARISI

Güney Amerika ülkeleri, sivrisineklerin bulaştırdığı ve kusurlu doğumlara neden olan Zika virüsüyle mücadele için vatandaşlarına hamile kalmamaları tavsiyesinde bulunuyor.

Zika virüsünün yayıldığı Brezilya'da, ekim ayından bu yana 3 bin 500'den fazla bebeğe nöro-gelişimsel bozukluk olan mikrosefali teşhisi koyuldu.
http://www.coruhpostasi.net/saglik/zika-virusu-teshisi-nasil-konur-hangi-yollarla-nasil-bulasir-teshisi-ve-tedavi-yontemleri-nelerdir-turkiyede-salgin-var-mi-h6594.html

29 Ocak 2016 Cuma

Maymunlara deney için otizm geni nakledildi





Çinli bilim insanları, otizmin tedavisi için yürüttükleri araştırma kapsamında maymunlara, insanlarda otizme neden olduğu düşünülen genleri nakletti.
Araştırmanın sonuçları ise Nature dergisinde yayımlandı.
Şanghay Biyolojik Bilimler Enstitüsü'nde görevli genetik mühendisleri, maymunların, otizm hastalarının bazı belirtilerini göstermeye başladıklarını söyledi.
Maymunların diğer maymunlarla pek etkileşime geçmedikleri ve uzun süre gözlerine bakıldığında rahatsız oldukları gözlendi.

Beyinleri insanlarınkine benziyor

Çin'deki araştırmanın hastalığın daha iyi anlaşılmasına ve tedavi edilebilmesine yardımcı olması umuluyor.
Dünyada birçok uzman araştırmadan memnun olsa da, Çinli bilim insanları tartışmaya da yol açtı.
Bazı çevreler, maymunların böylesine bir çalışma için kullanılmasını "zalimce" buluyor.
Ancak maymunların beyninin insanlara çok daha benzediği, bu nedenle örneğin farelere kıyasla onları, otizmin araştırılması ve tedavisinin bulunması için çok daha kullanışlı denekler haline getirdiği belirtiliyor.
http://www.bbc.com/turkce/haberler

28 Ocak 2016 Perşembe

MAUDSLEY OBSESİF KOMPULSİF SORU LİSTESİ



MAUDSLEY OBSESİF KOMPULSİF SORU LİSTESİ (MOKSL) ÖZELLİKLERİ:
 Denekte obsesif kompulsif belirtilerin türü ve yaygınlığını ölçmek için kullanılır. Kendini değerlendirme ölçeğidir. Sağlıklı denekler ve psikiyatrik hasta gruplarına uygulanabilir. Toplam 4 alt ölçek ve 37 madde içermektedir. Doğru/yanlış türü yanıtlama ile ölçüm sağlamaktadır. Ölçeğin orijinali 30 maddeden oluşmaktadır ve Türkçe formunun çalışmasında MMPI’dan 7 madde eklenmiştir.
Hastalar ölçeğin üzerine işaretleyerek yanıt verirler. Uygulama: Anlaşılabilir ve kolay doldurulabilir olması nedeniyle uygulanması kolaydır ve denekler kendi başlarına doldururlar. Yönergesi ölçeğin başında vardır ve denekler doldururken kendilerine uyan doğru/yanlış yanıtını işaretlerler.
Alt ölçeklerden:
KONTROL ETME ALT ÖLÇEĞİ: 2,6,8,14,15,20,22,26 ve 28. maddeleri;
TEMİZLİK ALT ÖLÇEĞİ: 1,4,5,9,13,17,19,21,24,26 ve 27. maddeleri;
 YAVAŞLIK ALT ÖLÇEĞİ: 2,4,8,16,23,25, ve 29. maddeleri
 KUŞKU ALT ÖLÇEĞİ: 3,7,10,11,12,18 ve 30, maddeleri içerir.
Doğru yanıtı 1 puan, yanlış yanıtı 0 puandır. Toplam her maddenin puanı toplanarak elde edilir. En yüksek puan 37’dir. Ölçeğin Türkçe formuna ruminasyon alt ölçeği eklenmiştir ve 2,8,31-37. maddelerden oluşmaktadır. Türkiye’de yapılan çalışmada kesme puanı hesaplanmamıştır. Karşılaştırmalı çalışmalarda kullanılması önerilmektedir.
Ancak Maudsley Obsesif Kompulsif Soru Listesi’nin ObsesifKompulsif Bozukluğun şiddetini değerlendirmek için uygun olmadığı ileri sürülmüştür.
Özgün adı: Maudsley Obessive Compulsive Questionnaire Geliştirenler: Hodgson ve Rachman Özgün makale: Hodgson RJ, Rachman S: Obsessional-Compulsive complaints. Behavioral and research Therapy 1977; 15:389-395. Türkçe formunun adı: Maudsley Obsesif Kompulsif Soru Listesi Uyarlayanlar: Neşe Erol, Işık Savaşır.
Türkçe formunun makalesi: Erol N, Savaşır I: Maudsley Obsesif-Kompulsif Soru Listesi. 24.Ulusal Psikiyatri ve Nörolojik Bilimler Kongresi Bilimsel Çalışma Kitabı. Ankara, 1988; s:107-114. Tek C, Ulug B, Rezaki BG, Tanrıverdi N, Mercan S, Demir B, Vargel S: Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale and US National Institute of Mental Health Global Obsessive Compulsive Scale in Turkish: reliability and validity. Acta Psychiatr Scand 1995; 91:410-413.

MAUDSLEY OBSESİF KOMPULSİF SORU LİSTESİ
Aşağıdaki cümleleri dikkatle okuyunuz. Size uygunsa “DOĞRU”yu uygun değilse “YANLIŞ”ı daire içine alınız. Lütfen soruların hepsini cevaplandırınız.

DOĞRU
YANLIŞ
1. Bana bir hastalık bulaşır korkusuyla herkesin kullandığı telefonları kullanmaktan kaçınırım.


2. Sık sık hoşa gitmeyen şeyler düşünür, onları zihnimden uzaklaştırmakta güçlük çekerim.


3. Dürüstlüğe herkesten çok önem veririm.


4. İşleri zamanında bitiremediğim için çoğu kez geç kalırım.


5. Bir hayvana dokununca hastalık bulaşır diye kaygılanırım.


6. Sık sık havagazını, su musluklarını ve kapıları birkaç kez kontrol ederim.


7. Değişmez kurallarım vardır.


8. Aklıma takılan nahoş düşünceler hemen her gün beni rahatsız eder.


9. Kaza ile bir başkasına çarptığımda rahatsız olurum.


10. Her gün yaptığım basit günlük işlerden bile emin olamam.


11. Çocukken annem de babam da beni fazla sıkmazlardı.


12. Bazı şeyleri tekrar tekrar yaptığım için işimde geri kaldığım oluyor.


13. Çok fazla sabun kullanırım.


14. Bana göre bazı sayılar son derece uğursuzdur.


15. Mektupları postalamadan önce onları tekrar tekrar kontrol ederim.


16. Sabahları giyinmek için uzun zaman harcarım.


17. Temizliğe aşırı düşkünüm.


18. Ayrıntılara gereğinden fazla dikkat ederim.


19. Pis tuvaletlere giremem.


20. Esas sorunum bazı şeyleri tekrar tekrar kontrol etmemdir.


21. Mikrop kapmaktan ve hastalanmaktan korkar ve kaygılanırım.


22. Bazı şeyleri birden fazla kontrol ederim.


23. Günlük işlerimi belirli bir programa göre yaparım.


24. Paraya dokunduktan sonra ellerimi kirli hissederim.


25. Alıştığım işi yaparken bile kaç kere yaptığımı sayrım.


26. Sabahları elimi yüzümü yıkamak çok zamanımı alır.


27. Çok miktarda mikrop öldürücü ilaç kullanırım.


28. Her gün bazı şeyleri tekrar tekrar kontrol etmek bana zaman kaybettirir.


29. Geceleri giyeceklerimi katlayıp asmak uzun zamanımı alır.


30. Dikkatle yaptığım bir işin bile tam doğru olup olmadığına emin olamam.


31. Kendimi toparlayamadığım için günler, haftalar, hatta aylarca hiçbir şeye el sürmediğim olur.


32. En büyük mücadelelerimi kendimle yaparım.


33. Çoğu zaman büyük bir hata ya da kötülük yaptığım duygusuna kapılırım.


34. Sık sık kendime bir şeyleri dert edinirim.


35. Önemsiz ufak şeylerde bile karar verip işe girişmeden önce durup düşünürüm.


36. Reklamlardaki ampuller gibi önemsiz şeyleri sayma alışkanlığım vardır.


37. Bazen önemsiz düşünceler aklıma takılır ve beni günlerce rahatsız eder.



Kontrol Etme Altölçeği
 Temizlik Altölçeği
Yavaşlık Altölçeği
Kuşku Altölçeği
Ruminasyon Altölçeği