19 Temmuz 2016 Salı

OTİZM TEDAVİSİNDE SURAMİN



New York, NY (14 Mart 2013) – Otizm Speaks örgütü yapılan bir çalışmanın ön bulgularını duyurdu.
California Üniversitesinden araştırmacı ve mitokondriyal tıp uzmanı MD, Ph.D. Robert Naviaux, tarafından yürütülen bu çalışma, San Diego dergisinde PLOS ONE- otizm nedeni ve potansiyel tedavisi hakkında bir teori yayınladı.

Teoriye göre ” kronik tehlikeli hücre yanıtı beyin gelişimini ve işlevini bozabilir”. 


Araştırmacılar Otizmli bir fare modelinde kimyasal bir bileşik kullanarak tehlikeli anormal hücre sinyallerini bloke etmeyi başarmış görünüyorlar. Deney faresinin beynini ve davranışlarını kullandıkları bileşik ile etkileyerek otizm semptomlarından arındırdıklarını açıklıyorlar.

Öncelikle mitokondri, hücre canlılığı ve fonksiyonlarının ne anlama geldiğine kısaca değinmekte fayda var:

Mitokondri hücreler için iyi bir enerji sağlayıcısıdır.
Pek çok otizmli çocukta bazen bir çevresel faktör,enfeksiyon vb, bazen de genetik (DNA) mutasyonları neticesinde hücre içi enerji üretim kaynağı mitokondriler görevlerini layıkı ile yerine getiremezler.

Amerika da yapılan bazı araştırmalarda otizmli çocukların önemli bir kısmında mitokondriyal sorunlar olduğu tesbit edilmiştir. Zaten Beyin Spect çalışmaları da beyin hücrelerinin nasıl çalıştığını tesbit için hücre içi mitokondriyi kimyasal bir madde ile işaretleyerek görüntülemesini yapar ve beynin hangi alanlarında hücrelerin çalışmadığını ya da yeterince faaliyet gösteremediğini tesbit eder. Zaten HBOT ile yapılan tedaviler de hücrenin kendi mitokondrisi ile yapamadığı işlemin desteklenmesi ve hücrelerin aktive edilmesi prensibine dayalıdır. 



Birkaç yıl önce, Dr Naviaux ve ekibi hücre yapılarında bulunan mitokondri denilen yapının otizmin gelişiminde geniş bir rolü olduğunu öne sürmüşlerdir. Dr Naviaux e göre; bir hücre hasar gördüğünde veya hastalıklı olduğunda mitokondrinin enerji üretimi ötesindeki rolünü araştırdı.

Normalde hücrelerin hücre içinde kalan mitokondriyal veya “purinerjik,” kimyasal salgıları stres altında, serbest kalıyorlar ve hücre dışına sızıyorlar. Bu durumda bahsettiğimiz kimyasallar çevredeki hücreler için tehlike sinyali anlamına geliyor.

Naviaux ‘’Bu sinyaller hücrelerin kendini savunmaya geçmesine neden oluyorlar ve hücreler sertleşiyorlar.Böylece kendini savunmak için sertleşen hücreler, diğer hücreleri uyarmış oluyorlar. Aslında enfeksiyona karşı korunmaya yardımcı olan bu olay; hücreler arası iletişimi engelleyebilir.” diyor.

Aslında sağlıklı hücreler bu tehlike sinyallerine karşı bahsettiğimiz kimyasalları serbest bırakır (bir enfeksiyon veya stresi gidermek için).

“Hücre tehlike yanıtı” teorisine göre, erken beyin gelişimi sırasında bir stres kronik bir tehlike yanıtını tetikler ve bu durum otizme neden olabilir. Bu olaylar zinciri beyin gelişim döneminde başlarsa, stres ve çevresel bir etki, ayrıca genetik bir sorun ya da her birinin kombinasyonu sonucu Otizm gelişebilir. Sonuç olarak kronik beyin iltihabı oluşur ve beyin hücreleri arasındaki bağlantılar yıpranmış olur. 
Dr Naviaux ve ekibi gebelik sırasında annelerinin bir viral enfeksiyon geçirmesini taklit ederek otizm belirtileri sergileyen fareler ürettiler. Bu “maternal immün aktivasyon fare modeli” otizm ve şizofreni belirtileri taşıyan fare yavruları üretmek için iyi bilinmektedir.

Araştırmacılar farelerin sosyal davranışlarını ve motor koordinasyonlarını test ettiler. Dişi yavrular sadece hafif bozukluklar gösterirken, erkek yavrularda sosyalleşmede yüzde 50 ,motor koordinasyonda yüzde 28 azalma tespit edildi.

Araştırmacılar daha sonra tedavi için erkek yavruların ‘tepkilerini sınadılar. 84 fareye (kabaca ergenler) 6 haftalık olduğunda mitokondride ekstra hücresel sinyalleri bloke eden bir kimyasal madde olan Suraminin enjekte ettiler. Karşılaştırma için, diğer kontrol grubu 84 fareye ise tuzlu su enjekte ettiler.

Sonuç olarak ;Suraminin tedavisi, motor koordinasyonu restore etti ve sosyalleşmeyi normal seviyelere getirdi. Araştırmacılar tuzlu su enjekte edilen farelerde böyle bir gelişme görmedi.

Daha sonra, araştırmacılar otizm ile ilişkili beyin anormalliklerini aramak için farelerin beyin dokularını incelediler. Suraminin ile tedavi edilmeyen farelerin beyin dokularında anormal hücre bağlantılarının (sinapsların) ve Purkinje hücreleri denilen nöronların yüksek oranda olduğunu ve hücre ölümlerinin gerçekleştiğini tesbit ettiler. Ama Suraminin ile tedavi edilen farelerde bu olumsuz durumun mevcut olmadığını da teyit ettiler.

Dr Naviaux ‘’ Suraminin, potansiyel olarak insan vücuduna ciddi yan etkileri vardır. Çünkü insanlarda sadece kısa bir süre için güvenle kullanılabilir.Umudumuz bundan yola çıkarak insanlar için güvenli ve etkin tedaviler geliştirmek, farelerden sonra küçük bir klinik çalışmada bunu test etmek ‘’ diyor.

Dr. Ring de “Otizm tedavisi için şu an için Suramin kullanımı onaylanabilir değildir. Ancak bu çalışma otizmin çekirdek belirtilerini gidermek için potansiyel tedavi sürecinde ilginç ve önemli bir ilk adımdır.” demiştir.

Serpilgül Vural

Drug Treatment Corrects Autism Symptoms in Mouse Model
Mar. 13, 2013 — Autism results from abnormal cell communication. Testing a new theory, researchers at the University of California, San Diego School of Medicine have used a newly discovered function of an old drug to restore cell communications in a mouse model of autism, reversing symptoms of the devastating disorder.
________________________________________
The findings are published in the March 13, 2013 issue of the journal PLOS ONE.
"Our (cell danger) theory suggests that autism happens because cells get stuck in a defensive metabolic mode and fail to talk to each other normally, which can interfere with brain development and function," said Robert Naviaux, MD, PhD, professor of medicine and co-director of the Mitochondrial and Metabolic Disease Center at UC San Diego. "We used a class of drugs that has been around for almost a century to treat other diseases to block the 'danger' signal in a mouse model, allowing cells to return to normal metabolism and restore cell communication."

"Of course, correcting abnormalities in a mouse is a long way from a cure for humans," said Naviaux, "but we are encouraged enough to test this approach in a small clinical trial of children with autism spectrum disorder in the coming year. This trial is still in the early stages of development. We think this approach -- called antipurinergic therapy or APT -- offers a fresh and exciting new path that could lead to development of a new class of drugs to treat autism."

Autism spectrum disorders (ASDs) are complex disorders defined by abnormalities in the development of language, social and repetitive behaviors. Hundreds of different genetic and environment factors are known to confer risk. In this study, nearly a dozen UC San Diego scientists from different disciplines collaborated to find a unifying mechanism that explains autism. Their work is the result of one of just three international "Trailblazer" awards given by the group Autism Speaks in 2011.

Describing a completely new theory for the origin and treatment of autism using APT, Naviaux and colleagues introduce the concept that a large majority of both genetic and environmental causes for autism act by producing a sustained cell danger response -- the metabolic state underlying innate immunity and inflammation.

"When cells are exposed to classical forms of dangers, such as a virus, infection or toxic environmental substance, a defense mechanism is activated," Naviaux explained. "This results in changes to metabolism and gene expression, and reduces the communication between neighboring cells. Simply put, when cells stop talking to each other, children stop talking."

Since mitochondria -- the so-called "power plants" of the cell -- play a central role in both infectious and non-infectious cellular stress, innate immunity and inflammation, Naviaux and colleagues searched for a signaling system in the body that was both linked to mitochondria and critical for innate immunity. They found it in extracellular nucleotides like adenosine triphosphate (ATP) and other mitokines -- signaling molecules made by distressed mitochondria. These mitokines have separate metabolic functions outside of the cell where they bind to and regulate receptors present on every cell of the body. Fifteen types of purinergic receptors are known to be stimulated by these extracellular nucleotides, and the receptors are known to control a broad range of biological characteristics with relevance to autism.

The researchers tested suramin -- a well-known inhibitor of purinergic signaling used medically for the treatment of African sleeping sickness since shortly after it was synthesized in 1916 -- in mice. They found that this APT mediator corrected autism-like symptoms in the animal model, even if the treatment was started well after the onset of symptoms. The drug restored 17 types of multi-symptom abnormalities including normalizing brain synapse structure, cell-to-cell signaling, social behavior, motor coordination and normalizing mitochondrial metabolism.

"The striking effectiveness shown in this study using APT to 'reprogram' the cell danger response and reduce inflammation showcases an opportunity to develop a completely new class of anti-inflammatory drugs to treat autism and several other disorders," Naviaux said.

Additional contributors to the study include Zarazuela Zolkipli, Lin Wang, Tomohiro Nakayama, Jane C. Naviaux, Thuy P. Le, Michael Schuchbauer, Mihael Rogac, Qingbo Tang, Laura L. Dugan, and Susan B. Powell.

Funding for the project was provided by Autism Speaks, the UCSD Christini Fund, the Jane Botsford-Johnson Foundation, the Wright Family Foundation, the Lennox Foundation, the Larry L. Hillblom Foundation, the Gerber Foundation, and Hailey's Wish Foundation.
Share this story on Facebook, Twitter, and Google:

http://www.otizmvakfi.org.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=364:otizm-tedavisinde-suramin&catid=20:duyurular&Itemid=74