6 Temmuz 2014 Pazar

Duygusal şiddet araştırılıyor

 

 

Aile içinde 0-8 yaş arasındaki çocukların yaklaşık yüzde 70′ine düşük düzey duygusal şiddet uygulanıyor.
Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Psikoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Serra Müderrisoğlu, ?yaptıkları araştırmaya göre, aile içinde 0-8 yaş arasındaki çocukların yaklaşık yüzde 70′ine düşük düzey duygusal şiddet uygulandığını söyledi.

BÜ, Hümanist Büro, Frekans Araştırma Şirketi ve Bernard Van Leer Vakfı işbirliğiyle düzenlenen “Aile Çocuk Şiddet” başlıklı konferans, BÜ Albert Long Hall salonunda yapıldı.
Konferansta, “Türkiye’de 0-8 Yaş Arası Çocuğa Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması”nın sonuçlarını açıklayan Müderrisoğlu, anketin 26 ilde yapıldığını kaydetti. Müderrisoğlu, 4 bin 101 katılımcıyla yapılan çalışmanın, kent ve kır kesiminden kişilerin evlerine anketörlerle gidilerek gerçekleştirildiğini anlattı.
Araştırma sonuçlarının Türkiye’ye dair bir resmi gösterdiğini düşündüklerini kaydeden Müderrisoğlu, ailenin demografik özellikleri, maddi durum, ebeveyn ruh sağlığı, geçmiş şiddet deneyimi, şiddet tanıklığı olduğunda müdahale gibi konuların anket kapsamında yer aldığını ifade etti.
Müderrisoğlu, ebeveynlerin uyguladığı şiddetin ise dolaylı olarak sorulduğunu vurguladı.
Araştırmaya katılanların 3 bin 29′unun kadın, bin 72′sinin erkek olduğunu belirten Müderrisoğlu, annelerin yaş ortalamasının 32, babaların yaş ortalamasının ise 36 olduğunu kaydetti.
Müderrisoğlu, genellikle eğitim düzeylerinin annelerde 7, babalarda ise 8 yıl olduğunu, çocukların 0-24 ay, 25-60 ay ve 61-96 ay olarak sınıflandırıldığını anlatarak, araştırmada ebeveynlerin çocuğa uyguladığı şiddet sıklığı, ihmal, duygusal ve fiziksel şiddet konularının ele alındığını söyledi.
Şiddete yönelik bulgulara bakıldığını ve sonuçların Türkiye’deki çocuklara ilişkin şiddeti gözler önüne serdiğini aktaran Müderrisoğlu, şöyle devam etti:
“Araştırmada hem fiziksel hem de duygusal şiddeti iki ayrı düzeye böldük. Düşük düzey duygusal veya fiziksel şiddet, ne yazık ki toplumda çok olağan karşılanan ve aslında şiddet gibi görülmeyen haller. Düşük düzey duygusal şiddette çocuğa bağırmak, azarlamak, istediği bir şeyi yapmaktan men etmek, cezalandırmak, ihtiyaçlarını görmemek gibi şeyler var. Yüksek düzey duygusal şiddette ise çocuğa hakaret ederek, onun varlığına dair çok ciddi tehditlerin olduğu, evden atmak gibi ağırlaştırılmış bir duygusal şiddetin var olduğu durumları saptadık. Aile içinde 0-8 yaş arasındaki çocukların yaklaşık yüzde 70′ine düşük düzey duygusal şiddet uygulanıyor.”
Müderrisoğlu, araştırmada yüksek düzey duygusal şiddet oranının yüzde 4 olarak belirlendiğini kaydederek, şöyle devam etti:
“Ebeveynlerin uyguladığı fiziksel şiddete baktığımız zaman, düşük düzey fiziksel şiddet (tokat atmak, kulağını çekmek, terlik fırlatmak) yüzde 23 civarındadır. 0-8 yaş arasında ağırlaştırılmış fiziksel şiddetin (bir cisimle, bıçakla, tehdit etmek, yaralamak, yakmak gibi) oranı da yüzde 1 olarak saptandı. Neden şiddet uygulanıyor? Duygusal şiddet söz konusu olduğunda işe yaradığı düşünülüyor. Ebeveynlerin kendilerini kontrol edemedikleri görülüyor. Daha olumlu ebeveynlik için eğitim önemli.”

ÇOCUKLARI KORUYAN YASALARIN ÖNEMİ
Dünya Sağlık Örgütü Şiddet Önleme Programı’ndan Dr. Dinesh Sethi de Avrupa ülkelerinde çocuğa yönelik şiddetle ilgili araştırma sonuçlarına ilişkin bilgi verdi.

Sethi, yapılan araştırmalara göre Avrupa’da 44 milyon çocuğun cinsel istismara maruz kaldığını söyledi. Sethi, Arnavutluk, Litvanya, Letonya, Türkiye ve Rusya gibi ülkelere bakıldığında, çocuklara kötü muamele, şiddet ve fiziksel istismarın nedenleri arasında maddi sıkıntı, aile üyelerinden birinin alkolik olması ya da uyuşturucu kullanması gibi farklı risk faktörlerinin yer aldığını anlattı.
Dinesh Sethi, “İsveç, 1979′da kurumsal cezayı getirmiş ilk ülke oldu. Çok sayıda ebeveyn cezalandırıldı. İnsanlar düşünce biçimlerini değiştirdi. Fiziksel olarak disipline etmek değil, sözlerle onları disipline edebiliriz” dedi.
Avrupa’da 43 ülkede kanıta dayalı önleme programlarında ailelere eğitimler verildiğini ifade eden Sethi, “Aileleri suçlamak yerine daha iyi ebeveyn olmaları için desteklemek gerekir. Kötü muamele görmüş çocuklarda davranış ve zihinsel sağlık problemleri ortaya çıkıyor. Bunların önlenebileceğini görüyoruz. Eğer çocukları koruyan güçlü yasalar varsa olumlu adımlar atılıyor” ifadelerini kullandı.
Konferansta, “Çocuğa Yönelik Şiddetle Mücadele Stratejileri” ve “Türkiye’de Çocuğa Yönelik Şiddetin Önlenmesine Yönelik Çalışmalar ve İşbirliği Olanakları” da ele alındı.
A.A

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder