27 Kasım 2014 Perşembe

Hiperaktifler özel beslenmeli

Hiperaktifler özel beslenmeli

Hiperaktivite ve dikkat dağınıklığı hem aileler hem çocuğun kendisi için ciddi bir stres kaynağı. Bu rahatsızlıkları olan çocukların beslenmelerinin çok fazla önemli olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak, “Hastalığı denetim edebilmek için iyi bir beslenme tedavisi de uygulamak lazım gelir ” diye belirtti .

Hiperaktifler özel beslenmeli
Çocuğunuzun çok fazla hareketli ve atak olduğundan, konsantrasyon bozukluğu yaşadığından şikayetçi iseniz öncelikle tanı için kesinlikle bir hekime danışın. Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak, “Hastalıkta beslenme tedavisi etkilidir. Bu sebepten ötürü hiperaktivite hususunda uzman bir diyetisyene danışmalısınız. Özellikle çocuğunuz şekerli besinleri tükettikten akabinde daha hareketli olup yerinde duramıyorsa ve konsantrasyon bozukluğu yaşıyorsa bu tür besinlerin tüketimini sınırlandırmalısınız” diye belirtti . İşte Diyetisyen AK’tan hiperaktif çocuklara özel beslenme teklifleri …

SALİSİLATLARA DİKKAT

Hiperaktif ve dikkat dağınıklığı olan çocukların birçoğu, salisilatlar ve fenolik bileşiklere karşı çok fazla daha duyarlılık göstermektedir bu sebeple salisilat oranı düşük olan besinler tercih edilmelidir.

- Salisilat oranı düşük- olağan meyveler; muz, armut, şeftali, lime, sarı elma, nar, mango, incir, limon

- Salisilat oranı düşük- olağan sebzeler; lahana, nohut, bezelye, kereviz, kırmızı-yeşil mercimek, marul, şalgam, patates, Brüksel lahanası, karnabahar, kuşkonmaz, pırasa, soğan, patlıcan (kabuğu soyulmuş), kırmızı pancar, siyah zeytin, havuç, taze domates, mantar, balkabağı, mısır

- Salisilat oranı düşük- olağan yağlı tohumlar; kaju, fındık, pekan cevizi, ay çekirdeği, fıstık ezmesi, kabak çekirdeği, susam, ceviz

- Bunların dışında kalan tüm kurutulmuş ve taze meyveler, sebzeler ve yağlı tohumların salisilat oranı yüksektir.

ŞEKER VE KATKI MADDELERİ TETİKLEYİCİ

Yapılan bilimsel çalışmalar, katkı-koruyucu madde eklenmiş besinlerin ve aşırı şeker tüketiminden akabinde çocuklardaki hiperaktifliğin artığını kanıtlamıştır. Ayrıca çalışmalar yeterli ve sağlıklı beslenmeyen çocukların hiperaktif olduklarını ortaya koymakta.

Hiperaktif okul çocuğunun bir günlük misal beslenme mönüsü

Sabah

1 tane yumurta

1 dilim peynir

5 tane siyah zeytin ya da 3 tam ceviz

Domates, havuç gibi çiğ sebzeler

2 dilim tam buğday ekmeği

Ara

10 tane fındık+ 1 taze meyve (salisilat oranı düşük olanlar listeden seçilmeli)

Öğle

1 kase çorba

1 tabak etli sebze yemeği (salisilat oranı düşük olanlar listeden seçilmeli)

1 dilim tam buğday ekmeği

1 kase yoğurt

Ara

1 bardak yalın süt + 1 taze meyve (salisilat oranı düşük olanlar listeden seçilmeli)

Akşam

90-120 gr ızgara köfte/ et/tavuk/balık

3-4 kaşık bulgur pilavı / tam buğday makarna

Salata (salisilat oranı düşük olanlar listeden seçilmeli)

1 bardak ayran ya da yoğurt

Ara

1 taze meyve (salisilat oranı düşük olanlar listeden seçilmeli)

Yatarken

1 bardak yalın süt

TÜKETİMCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN YİYECEKLER

Asitli içecekler ve hazır meyve suları, şekerlemeler ve boyalı besinler, ak şeker boya ilave edilmiş süt ve süt ürünleri, kahvaltılık gevrekler, çikolata, bisküvi, cips gibi atıştırmalıklar, konserveler, hazır çorba ve baharat karışımları, şarküteri ürünler (sucuk, salam, sosis gibi), et suyu-tavuk suyu tabletleri, hazır puding ve kekler gibi tüm koruyucu ve katkı maddesi içeren yiyeceklerin çok tüketiminden kaçınılmalıdır.
Kafeinli içeceklerden uzak durulmalıdır.

Et, tavuk, balık, yumurta, süt ürünleri ve tahıllarında salisilat oranı düşüktür. Fakat miktarlara dikkat edilmelidir çünkü çocuğunuz bu besinlere karşı da duyarlılık gösterebilir.

ANNELERE ÖNERİLER

- Bu çocukların az miktarlarda sık beslenmesi lazım gelir . Hiperaktif çocuklar boş enerji kaynakları verilmeden, katkı maddeleri katılmamış tabii gıdalarla beslenmelidir.

- Son senelerde gercekleşen araştırmalarda Omega-3 kullanımın pozitif etkisi olduğunu göstermektedir. Haftada 2 defa balık tüketimine itina göstermelisiniz.

- Hiperaktif ve dikkat dağınıklığı olan çocukların günlük diyetlerine çinko ve demir minerallerinin eklenmesiyle davranışlarda pozitif değişiklikler sağladığı görülmüştür.

- Çok fazla adrenalin salgılandığında sürat ile harcanan magnezyumun yetersizliğinin önüne geçilmesi için de ek magnezyum verilmesi önerilebilir.

- Protein ağırlıklı beslenme, genel uyanıklık ve dikkat düzeyini artırır.

- Yüksek oranda yağ içeren poğaça, açma, börek gibi yiyecekler çocuğun tedavisi için kullandığı ilaçların emilimini geciktirebilmektedir.

Çocuğunuzun başka çocuklara göre daha hareketli ve konsantrasyonun sağlam olmayan olduğunu kabul edip beslenmesinden eğitimine, egzersizinden davranışlarına kadar her şeyi ile yakından ilgilenmelisiniz.

Serda KIVILCIM- BUGÜN GAZETESİ
Hiperaktifler özel beslenmeli
Kaynak: bugun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder