Çocukluk döneminde kedi sahibi olmak çocukların zihinsel hastalık geliştirme riskini arttırıyor.
Zihinsel hastalık riskinin artmasından “Toxoplasma gondii” adlı bir parazit sorumludur. Yeni bir çalışma, çocuklukta evcil hayvan olarak kedi sahibi olmanın ileri yaşlarda zihinsel bozukluk geliştirme riskini arttırdığını ortaya çıkardı.
Çocukluk çağında kedilere maruz kalmak şizofreni gibi ciddi zihinsel sağlık sorunlarını tetikleyebiliyor. Çalışmanın yazarları da çocukluk döneminde kediye sahip olan çocukların zihinsel hastalık olasılığının daha yüksek olduğunu ileri sürdüler. Bunun sebebi "Toxoplasma gondii" olabilir.
Zihinsel sorunlara sebep olduğu düşünülen parazit Toxoplasma gondii, kedilerin bağırsaklarında bulunuyor. İnsanlar, kedi beslediklerinde yanlışlıkla bu parazite maruz kalabiliyorlar.
Toxoplasma gondii, toksoplazmoz adlı bir hastalığa neden oluyor. Amerika’da 60 milyondan fazla kişi Toxoplasma gondii parazitini taşıyor ama bunun farkında değiller. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi genellikle enfeksiyonla savaşıyor. Bununla birlikte zayıf bağışıklık sistemine sahip insanlar parazitten daha çabuk etkileniyor. Parazitin zayıf formu gribe benzer belirtilerle kendini gösterebiliyor.
Önceki çalışmalarda, Toxoplasma gondii'nin şizofreni vakalarının beşte birinin sebebi olabileceği bulunmuştu. Fakat sadece kedilerden dolayı şizofreninin gelişme şansının az olduğunu belirtmek isteriz. Küçük bir risk faktörü fakat göz önünde bulundurulmalı. Doğru sağlık önlemlerini almak bu küçük riski de ortadan kaldırabilir.
http://www.spring.org.uk/2015/06/this-childhood-pet-increases-risk-of-serious-mental-illness.php
https://www.tzv.org.tr/#/haber/292
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder