16 Şubat 2013 Cumartesi

Zihinsel engelli kızların aşçılık başarısı

Zihinsel engelli kızların aşçılık başarısı

 

Kocaeli'deki Cemal Doğan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde kalan zihinsel engelli 5 kız, bir yıllık çalışmanın ardından katıldıkları Kıtalararası İstanbul Gastronomi Festivali'nde kategorilerinde birinciliği elde ederek altın madalya kazandı.

Şef aşçı Ayten Saner, Kocaeli'deki bir rehabilitasyon merkezinde kalan zihinsel engelli kızlara yemek eğitimi vererek, bu kişilerin topluma kazandırılması sağlandı.
Bu kapsamda rehabilitasyon merkezindeki zihinsel engelli 20 kıza eğitim veren Saner, yaklaşık bir yıllık eğitimin ardından zihinsel engelli 5 kızla İstanbul'da düzenlenen ve 18 ülkenin katıldığı Kıtalararası İstanbul Gastronomi Festivali'ne katıldı.
Festivalin engelliler kategorisinde birinci olan 5 kız, altın madalyayla ödüllendirildi.
Şef Ayten Saner, gazetecilere yaptığı açıklamada, sosyal sorumluluk projesinde yer almaya karar verdiğini ifade ederek, bu kapsamda rehabilitasyon merkezi yetkilileriyle görüşerek çalışmalara başladığını kaydetti.
Saner, ilk olarak 20 zihinsel engelli kızın yemek yapmak isteyip istemediğini sorguladığını dile getirerek, ''Onların gönüllerini en çok etkileyen yemekti. Daha sonra onlarla birlikte haftada bir gün, merkeze gelerek kızların bize alışmasını sağladım. İlk olarak mutfakta küçük işlerle başladık. Patates ve soğan soyma gibi davranışları kazandırmaya çalıştım. Zamanla kızlarımızın ellerinin çok becerikli olduğunu fark ettim. Güzel yemekler yapmaya başladık. Daha sonra kızlarımızı yemek yapma yarışmasına katılmasına karar verdik'' diye konuştu.
İlk yarışmada 4 altın madalya kazandılar
Saner, Antalya'da düzenlenen ve birçok Avrupa ülkesindeki ünlü şef aşçıların katıldığı bir yarışmaya katıldıklarını ifade ederek, burada kızların ünlü şeflere yardımcı olarak verildiğini kaydetti.
Bu durumun kızlara katkı sağladığını dile getiren Saner, söz konusu yarışmada en başarılı ekip ödülüyle birlikte 4 altın madalya elde ettiklerini söyledi.
Saner, kazanılan bu başarının kendilerini motive ederek İstanbul'daki Kıtalararası İstanbul Gastronomi Festivali'ne hazırlandıklarını anlatarak, İstanbul'daki yarışmaya merkezdeki 5 zihinsel engelli kızla katıldıklarını bildirdi.
Tarifleri belirleyerek yarışmaya hazırlandıklarını ifade eden Saner, ''Kızlarımız yarışmada tariflerini yaptılar. Yemeklerinin yapılmasının ardından sonuçların açıklanması öncesinde çok heyecanlıydık ve kızlarımız birinci oldu. Kızlarımız kürsüye çıktıklarında madalyalarını aldılar. Şu anda bir mutfakta rahatlıkla çalışabilecek durumdalar. Bu başarı bana mutluluk verdi. 20 yıllık aşçılık kariyerimde hiç bu kadar mutlu olmadım'' şeklinde konuştu.
''Başarıları sevgi sayesinde elden ettik''
Başarının karşılıklı olarak birbirlerini sevme sonrasında elde edildiğini belirten Saner, ''Bir sonraki hedefimiz, yeterli desteği alırsak Dünya Aşçılık Olimpiyatları'na katılmak ve burada başarı elde etmek'' dedi.
Rehabilitasyon merkezi yöneticilerinin kendilerine her türlü desteği verdiğini dile getiren Saner, ''Yarışmada, 5 yemek yaptık, yaptığımız yemeklerden 5 madalya elde ettik'' ifadesini kullandı.
Kaynak: AA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder