Çocuk ve Yazı Yazmak: Okul Öncesi Çocuklarda Yazım Becerisini Anlamak
Okul öncesi çocuğunuzun boyunun ve kilosunun ne kadar arttığını takip etmeniz kolaydır. Ama çocuğunuzun diğer alanlardaki gelişimini nasıl ölçebilirsiniz? Örneğin, çocuğunuzun öğrenme ve yaşına uygun yazı yazma becerisini?
Çocuğunuzun ebeveyni ve ilk öğretmeni olarak, okul öncesi yıllarında çocuğunuzun gelişimini gözlemlemek ve bilgi toplamaktan daha iyi yoktur. Aşağıdaki sorular ve ipuçları ile 3yaş ve 4 yaş çocuğunuzun erken yazım becerisinin gelişimini ve yazı yazma becerisini nasıl destekleyebileceğinize dair notlar bulacaksınız.
Çocuğunuz Yaşına Uygun Yazı Yazma Becerisini Geliştiriyor Mu?
Ebeveynler için hatırlanması gereken en önemli şey, okul öncesi yılların dağınık olduğudur! Hedef çocuğun yazının nasıl çalıştığını anlamasına yardımcı olarak, anlamlı bir şekilde okuma ile birleştiğini göstermektedir. Bilgi iletişimini, kelimeler ve semboller ile sağladığını öğretmektir. Çocuğunuzun 3 yaş ve 4 yaş civarında hangi temel yazı yazma becerilerini öğrenmesi ve ustalaşması gerektiğini biliyor musunuz? Aşağıdaki sorulara göz atın ve çocuğunuz ile ilgili notlar alın. Çocuğunuz:
· Çizdiği resimler yolu ile düşüncelerini ve hikayelerini ifade ediyor mu?
· Resim çizmek ve yazı yazmak için kalem, boya kalemi, gazlı kalem kullanıyor mu?
· Çizgileri, daireleri, “X” ve “+” sembollerini kopyalıyor, çiziyor mu?el-yazisi-cocuk
· Kendi ismindeki bazı harfleri yazmaya çalışıyor mu? Bir kısım başarıyor mu?
· Günlük yaşamımızda yazmanın ve çizmenin bizim iletişimiz ve işlevlerimiz için yardımcı olduğunu anlamaya başladı mı?
Erken Yazı Yazma Becerisini Ev Ortamında Desteklemek
Çocuğunuzun yazı yazma becerisini desteklemek için ve geliştirmek için, gün içinde çocuğunuz ile kolay ( ve eğlenceli) bir şekilde yazı yazma çalışması yapabilirsiniz. Buradaki yazı yazma becerisi aktivitelerini deneyebilirsiniz.
Çocuğunuzun yazım materyallerini kullanması için fırsat yaratın. Kurşun kalem, silinebilir markerler, tebeşirler, boya kalemleri. Bu materyalleri ve boş kağıtları, süslediğiniz bir kutuya yerleştirin ve çocuğunuzun rahatlıkla erişebileceği bir yere koyun.
Çocuğunuzu fikirlerini ifade etmek için ve hikayeler anlatması için çizimleri kullanmasını teşvik edin.
Çocuğunuza yazılı kelimelerin günlük hayatın bir parçası olduğunu gösterin. Örneğin, alışveriş listeleri, sokak isimleri, dükkan isimleri, mailler, yazılar her yerde!
Çocuğunuza ilk ismini yazmayı, kopyalamayı öğretin. (Sabırlı olsun, bol tekrar gerekebilir). İsmini yazabilmek okul öncesi çocuğu için çok güçlendiricidir.
Çocuğunuzun eşyalarını kendi ismi ile etiketleyin. Ve çocuğunuzun kendi bazı nesnelerini etiketlemesine yardımcı olun. Örneğin, Boya kutusu, defter vb.
Çocuğunuzun hamurdan el kaslarını kullanarak şekiller yapmasına teşvik edin.
Çocuğunuzun dergilerden resimler seçerek bir yemek menüsü oluşturun, çocuğunuzun size söylediklerini istediği yerlere açık ve net bir şekilde yazın.
Not: Eğer çocuğunuzun düzenli bir bakım vereni/bakıcı var ise bu ipuçlarını ona da aktarmayı unutmayın.
Okul Öncesi Dönemde Erken Yazı Yazma Becerisini Teşvik Etme
Günümüzdeki okul öncesi eğitimde birçok oyun saati olmakla birlikte yapılandırılmış öğrenmeye verilen ağırlık artmış durumda. Bugünkü okul öncesi eğitim programı geçmişe göre çok daha sert bir program izlemekte. Çocuğunuzun yazmayı öğrenmede nasıl gittiğini takip edebilmek için;
· Çocuğunuzun öğretmenine yazım becerisini nasıl öğrettiklerini ve çalıştırdıklarını sorun, çocuğunuzun bu süreçte rahat mı yoksa zorlanarak mı ilerlediğini öğrenin.
· Çocuğunuzun okul öncesi dönemde hangi yazım becerilerinde ustalaşması ilkokulda ona kolaylık sağlayacağını öğrenin.
· Çocuğunuzun çizdiği/yazdığı sanatsal çalışmaları evinizde sergileyin. Okuldan çalışmalarını eve getirin.
· Çocuğunuzu öğrenme, okul ve yazı yazmak hakkında fikrilerini paylaşması için teşvik edin, cesaretlendirin.
Ne Zaman Endişelenmelisiniz? Yardım ve Yönlendirme için Nereden Destek Almalısınız?
Eğer çocuğunuzun yazı yazma becerisinin yaşının altında ilerlediğini düşüyor iseniz(her çocuğun hızı ayrı olduğu göz ardı etmeden), aşağıdaki durumlarda destek almanız faydalı olacaktır,
· Kopyalamadan, çizmekten, yazmaktan kaçınıyor/ sevmiyor ise
· Kopyalama ve yazmada yaşıtlarına göre geriden geliyor ise
· Şekilleri, rakamları hatırlamakta güçlük yaşıyor ise
· Sembolleri, sayıları sıklıkla yönlerini değiştiriyor ise
Bu konudaki endişelerinizi okul öncesi öğretmeniniz ile görüşün. Daha sonra uzman desteği aldığınız yerde çocuğunuzun gelişim değerlendirilmesinin yapılması ve çocuğunuzun mutlaka işitme ve görme testinden geçmesi gerekir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder