27 Nisan 2017 Perşembe

Çocuklarda Tekrarlayıcı El Çırpma

alkış yapan çocuk ile ilgili görsel sonucu
Çocuklarda görülen tekrarlayıcı hareketlerin otizm ve mental gerilik ile ilişkili olabileceği toplum tarafından dahi fark edilmiş bir gerçek.
otizm belirtileri, dr barış ekici
Kanat çırpma tarzında hareket yapan bir erkek çocuk
Fakat her tekrarlayıcı hareket yapan çocuk otizmli değildir.
Benim de bir kez dinleme fırsatı bulduğum, John Hopkins Üniversitesi Çocuk Nörolojisi Bölümünden hareket bozuklukları uzmanı Harvey S. Singer’ın bir çalışmasından bahsetmek istiyorum.
Doktor Singer bu hareketleri üçe ayırıyor
·         Yerinde sallanma, eliyle kendine vurma gibi sık görülenler
·         Kafa sallama tarzı hareketler
·         Kanat çırpma, alkış gibi kompleks hareketler
Bu hareketlerin ortak özelliği 3 yaşından önce başlaması. Hareketler çocuklar heyecanlanınca artıyor. Çocuk yorgun ve hasta ise hareketler yine artış gösteriyor.
Otizmli çocuklardan farklı olarak dikkati dağıtıldığında hareketler sonlanıyor. Çocuğun hareketin farkına varması sağlanıp, davranışsal değişiklik üzerinde çalışıldığında olumlu sonuçlar alınıyor.
Tekrarlayıcı hareketler yapan çocuklarda ilerleyen yaşlarda dikkat eksikliği, endişe bozukluğu ve takıntılı davranışlara sık rastlanıyor.
Çalışmanın ilginç sonuçlarından bir diğeri ise ilaçların işe yaramıyor olması ve yaşla beraber bu hareketlerin tam kaybolmasa dahi sıklık ve şiddetlerinde azalma eğiliminin olmasıdır.

Doç Dr Barış Ekici, http://www.cocuk-norolojisi.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder