8 Temmuz 2018 Pazar

Otizm Tedavisi İçin Anahtar Uyku İlacı Suramin Olabilir

Suramin 1916’da uyku hastalığı tedavisi için geliştirilen bir ilaç olsa da, 2014’den beri otizm tedavisi üzerine yapılan bir çalışmada işe yarayabileceği gösterilmişti. Kaliforniya Üniversitesi’nden bilim adamı Robert Naviaux’un üç yıl önce yayınladığı araştırmada farelerde otizm benzeri davranışları geri çevirebileceği gösterilmişti. Yapılan son araştırmada ise ilacın insanlarda da aynı etkiyi yaratabileceğine işaret ediyor. Annals of Clinical and Translational Neurology dergisinde yayınlanan erken aşama klinik denemelerinde yaşları 5 ila 14 arasında değişen 20 otizmli çocuk yer aldı. Sübjelerin yarısına kontrollü dozda suramin verilirken, diğerine plasebo(ilaç olmayan madde) verildi. 45 gün sonrasında ilacı alan katılımcıların dil kabiliyeti, sosyal etkileşim ve tekrarlı davranış testlerinde daha iyi performans gösterdiği, suramin alımının kesilmesiyle gelişimlerin kaybolduğu görüldü.

Renklendirilmiş TEM mikroskopuyla alınan mitokondri görüntüsü. Mitokondrilerin ürettiği ATP hücre içinde olunca enerji ortaya çıksa da, hücre dışında üretilince tehlike sinyali verebiliyor. Suramin bu sinyali inhibe ederek, otizmle ilişkili tehlike tepkisini engelleyebiliyor.
Araştırmaya Değer Ulusal Otizm Topluluğu’ndan(National Autistic Society) araştırma görüntüleme ve değerlendirme şefi Ian Dale The Independent’a verdiği demeçte; bu yeni bulguların suramin ilacı için, potansiyel otizm tedavisi için daha ileri araştırmaya değer olduğunu söyledi. “Suramin’e ilişkin bu bulgular oldukça enteresan,fakat bu çok küçük bir araştırma. Sonuçlar ilacın daha ileri araştırmaya değer olduğunu gösterse de, sadece bu ilacın otizmli çocuklar üzerindeki faydasını ele almada, araştırmayı dayanak alırken oldukça tedbirli olmalıyız,” diyor Ian Dale. Dr Naviaux araştırmasına dair anektotları raporladı. Bunlardan biri 14 yaşında sözle olarak konuşmayan bir çocuğun ilk dozdan sonra babasına , “ Cips yemek istiyorum “ demesi oldu. Otizmin bugün bilinen bir tedavisi ve bu nörolojik duruma neyin neden olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte, sadece Birleşik Krallık’ta her 100 kişiden birinin otizmden etkilendiği ortaya kondu. San Diego ekibi bu bozukluğa hücre zararı tepkisinin neden olabileceği hipotezini kurdular. Vücut hücreleri kalıcı olarak viral saldırılara karşı savunma durumunda kalarak, normal hücresel aktiviteyi engelliyor. Suramin pürinler adı verilen hücreyi tetikleyen bileşiklerden korumaya yarıyor. Dr. Naviaux, otizmin tedavi edilebilecek bir metabolik sendromdan kaynaklandığını söyleyebilecek kadar ihtiyatlı bir optimizme sahip. Hatta beyninde yapısal değişimler olan çocuklarda bile gelişim yaratabileceğini düşünüyor. Doktor Naviaux şimdi 40 çocuk içeren biraz daha büyük bir grupla çalışıyor. Pek çok başlangıç aşamasındaki ilaç gibi bu ilaç da testlerde kalırsa bilse, suramin gibi işleyen bir ilacın bulunmasıyla ilaç geliştirmede rönesans yaşanabileceğini umut ediyor. Araştırmanın 2014’deki versiyonu için Kaynak: http://www.independent.co.uk/news/health/suramin-autism-experts-drug-research-100-year-old-symptoms-reverse-treatment-key-breakthrough-a7766516.html Referansı : Robert K. Naviaux, Brooke Curtis, Kefeng Li, Jane C. Naviaux, A. Taylor Bright, Gail E. Reiner, Marissa Westerfield, Suzanne Goh, William A. Alaynick, Lin Wang, Edmund V. Capparelli, Cynthia Adams, Ji Sun, Sonia Jain, Feng He, Deyna A. Arellano, Lisa E. Mash, Leanne Chukoskie, Alan Lincoln, Jeanne Townsend. Low-dose suramin in autism spectrum disorder: a small, phase I/II, randomized clinical trial. Annals of Clinical and Translational Neurology, 2017; DOI: 10.1002/acn3.424

...Copyright (C) Gerçek Bilim kaynağını göstermeden paylaşmak ve yayınlamak yasaktır, http://www.gercekbilim.com/otizm-tedavisi-icin-anahtar-uyku-ilaci-suramin-olabilir/ .

http://www.gercekbilim.com/otizm-tedavisi-icin-anahtar-uyku-ilaci-suramin-olabilir/

Suramin otizmin tedavisi için onaylanmamıştır. Birçok intravenöz ilaç gibi, eğitimsiz personel tarafından uygunsuz şekilde uygulandığında, yanlış dozda ve programda, ilaç seviyelerinin dikkatli bir şekilde ölçülmemesi ve toksisite izlenmesi olmadan, suramin zarar verebilir. Düşük doz suramin otizmde güvenle nasıl kullanılacağını ve ilaç-ilaç etkileşimlerini ve şu anda tahmin edilemeyen nadir yan etkileri tanımlamak için birkaç yıl boyunca birkaç yıl boyunca dikkatli klinik araştırmalara ihtiyaç duyulacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder