24 Şubat 2016 Çarşamba

Akiyon Oyunlarının Disleksiye Katkısı



Bilgisayar/tablet/telefon oyunları ebeveynle çocuk arasında ciddi sürtüşmelere sebep olabilmekte. Hele çocuk birde, oyunu bağımlılık haline getirmişse durum iyice içinden çıkılmaz hal almaktadır. (Hele de bağımlılık, tiryakilik hissi doğru kanalize edilememişse, disleksililerin apayrı bir sorunu olabilmekte)


Bir araştırmaya göre bilgisayarda aksiyon oyunları oynayan disleksili çocuklarda okumanın iyileştiği görüldü. 12 saatlik video oyunundan sonra, normalde bir yılda ulaşılandan daha fazla okuma kabiliyeti geliştirildiği gözlendi. Ayrıca geleneksel metotlara göre de oldukça fazla gelişme gözlendi.

Current Biology dergisindeki Cell Press’ de yayınlanan kanıtlara göre ekibin önceki çalışmasındaki dislekside erken dönemde yaşanan dil yeteneğindeki problemlerin yerine görsel dikkatte yaşanacak problemlerle daha bağlantılı olmasıyla ilişkilendirildi.

Padua Üniversitesi’nden (İtalya) Andrea Facoetti;

“ Aksiyon içeren video oyunlarda görsel dikkati arttırıyor ve temelde ortamdan elde edilen bilgileri geliştiriyor. Disleksili çocuklar dikkatlerini yönlendirmeyi ve odaklamayı öğrenerek; yazılan her kelimeyle ilişkili bilgileri daha hızlı ve verimli seçmeyi öğreniyor, ” diyor

Elde edilen veriler ışığında disleksinin kökeninde görsel dikkatten kaynaklanan eksiklikleri desteklediği ve disleksi durumunda her on çocuktan birinde okumanın inanılmaz zorlaştığını gözlendiklerini Facoetti ekliyor. Bununla beraber video oyunlarla ilgili onaylanmış bir tedavinin şimdilik olmadığı da ekleniyor.

Facoetti’ nin ekibi; okuma, fonoloji(ses bilimi) ve dikkat fonksiyonları açısından iki grup disleksili çocuğu test etti. Bir grup aksiyon oyunları oynarken, diğer bir grup aksiyon içermeyen oyunlar oynadı. Aksiyon oyunu oynayan çocuklar daha hızlı ve daha doğru okuyabildi. Ayrıca diğer testlerde dikkatlerinin arttığı gözlendi.

“ Bu sonuçlar dislekside beynin nasıl çalıştığını anlamada oldukça önem arz etse de , çocuklara kontrolsüz ya da sınırsız video oynamayı tavsiye etmiyoruz, ” diyor Facoetti.

Bu çalışmayla bilimsel sonuçlara dayanarak disleksili çocuklar için yeni tedavi yöntemleri geliştirilebilir disleksiye bağlı semptomlar azaltılabilir.

Editörün Notu: Oyunla öğrenme, zamane eğitimin en etkili yollarından birisi olduğuna şüphe yok. Ki disleksililerde çok daha ayrı bir öneme sahip. İnşallah bu metot üzerinde daha çok beyin yorulur ve ortaya faydalı ürünler çıkar.

Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2013/02/130228124132.htm
http://www.disleksi.info/akiyon-oyunlarinin-disleksiye-katkisi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder