Kimyasal olan bütün maddeler cilde zararlıdır.Sulu boyalarında cilde zararı olmaması mümkün değildir.Özellikle günümüzde yüzlerce Çin malları satışı yapan mağazalarda üç kuruşa satılan boyalar cilde alerji yapmakta ve zarar vermektedir.Ucuz olan boyalar yerine bildiğimiz markaları tercih etmeli ve bildiğimiz tanınmış markalardan şaşmalıyız.Düşünsenize tanınmış olan bir markanın sulu boyası 10.00 TL ye satılırken diğer hiç tanımadığınız çin malı bir marka sulu boya 1.00 tl ye raflarda yerini almıştır.1.00 TL lik bu sulu boya sizce ne kadar sağlıklı olabilir.Bu sulu boya rafa kaç KR gelmiş olabilir ki 1.00 TL ye satılmaktadır.Almış olacağınız sulu boya yada herhangi bir boyanın kimyasal içeriği mutlaka cildinize ve değen herhangi bir yerinize zarar verir.Önerimiz içeriğini bilmediğimiz ve tanımadığımız bu tür kimyasal karışımlardan uzak durmanızdır.Kimyasal maddelerin zararlı etkileri olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Kalitesiz boyalardaki kimyasallar ciğerlerde ve ciltte ciddi tehlikeler yaratabilir.Hatta Gözle görülmeyerek soluduğumuzda tüm vücudumuzu etkileyen kimyasallarla karşılaşabilir.
KimDer Marmara Şubesi'nin Basın AçıklamasıBir çok ürünün taklidi olduğu gibi, bazı kalitesiz kırtasiye ürünlerinin de taklitleri öğrencileriçin büyük risk oluşturuyor. Özellikle kalitesiz Çin malları, rengarenk görünüm ve kokularıylasilgiler tehlikeli ürünler arasında başı çekiyor.
Kalemden okul çantasına, kaplıktan silgiye birçok malzemede kullanılan kimyasallar ve boyalar,öğrencilerin sağlığını tehdit ediyor. Aynı zamanda madde bağımlılığının ilk adımları da, kokulu vekimyasal madde içeren kırtasiye ürünleriyle atılıyor. Bu malzemelerdeki solvent ve benzeri maddelerbağımlılığa da zemin hazırlıyor.Kırtasiye ürünlerinin kontrol ve piyasa gözetim yetkisi Gürük ve Ticaret Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’na aittir. Bu konudaki yasal düzenleme Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanuna ve 5898 sayılı Uçucu Maddelerin Zararlarından İnsan Sağlığının Korunmasına Dair Kanuna dayanmaktadır. Gümrük ve Ticaret Bakanlığının; ‘Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ’ ve Sağlık Bakanlığının; 'Uçucu Maddelerin Zararlarından İnsan Sağlığının Korunması Hakkında Yönetmelik' ile bu konuda koruyucu tedbirler alınmaktadır.Her ne kadar yasal tedbirler alınsa da; Burada en büyük görev ise ailelere düşüyor. Testlerden geçmeyen, zararlı kimyasal maddeler içeren ve uluslararası standartlara uygun olmayan kırtasiye malzemeleri, özellikle gelişme çağındaki çocuklar için büyük tehlike oluşturuyor. Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ Ek’ine göre belirlenen ürün gruplarında ilgili kimysallarla ilgili limitler aşağıdaki gibidir:Pastel boya, suluboya, oyun hamuru, silgi ve diğer boyalarda tehlikeli maddeler bulunabilir. Bu ürünlerdekanserojen olan azo-boyar maddeler ile plastik ürünlerde ve boyalarda yumuşatıcı olarak ilave edilenfitalatlar bulunabilmektedir. Ayrıca bu boyalarda ağır metaller de bulunabilmektedir. Makas, kalemtıraş,zımba gibi ürünlerde defitalatlar ve ağır metealler bulunabilmektedir. Çanta, beslenme çantası, kalemkutusu, matara ve kaplıklarda da azo-boya maddeler, alerjen boyar maddeler ve kanserojen boyarmaddeler bulunabiliyor. Kanserojen oldukları için yasaklanan poliaromatik hidrokarbonlar (PAH) ve tekstildeburuşmazlık, çekmezlik apresi, boya ve baskının korunmasında kullanılan formaldehit de riskoluşturmaktadır. Azoboyalar, ağır metaller ve fitalatlar kanserojen olmalarının yanında sistemik başkarahatsızlıklara da neden olabilmektedir.Kimyasalların özellikle çocukların kullandığı ürünlerde kullanımınında bir sınırlama ve yasak olmasına rağmen merdiven altı üretim yapan firmaların bu ürünleri kaçak yollarla piyasaya sürebilmektedir. Vücuda alınan her kimyasal maddenin zehirleyici olma potansiyeli vardır. Önemli olan hangi dozda kullanıldığıdır. Zararsız olarak nitelendirilebilen basit bir kimyasalın bile aşırı dozu kullanıldığı takirde zehirleyici boyuta ulaşabilmektedir. Bu nedenle bu kimyasallar kısa vadede etki göstermezsek, vücutta belli bir dozda birikince zararlı olmakta, etkileri uzun yıllar sonra ortaya çıkabilmektedir.
Ne Yapmalıyız?
Sağlık Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı izni olmayan, TSE ve CE belgesi bulunmayan, lisansız ürünlerin satın alınmaması gerekmektedir. Kanserojen maddelerin ağız yoluyla alımı riski daha da arttıracağından çocukların kullanacağı mataralar, şişeler ve beslenme çantalarının plastik olmaması önemlidir. Keçeli kalem alınacaksa; alkol bazlı solventli, yapıştırıcı alınacaksa su bazlı solventli olmasına dikkat edilmelidir. Ürünlerin etiketleri mutlaka kontrol edilmeli, içeriği okunmalı, izin belgeleri kontrol edilmelidir.Kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunuyoruz.Kimyagerler Derneği Marmara Şubesi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder