10 Aralık 2013 Salı

Çocuklarda Dikkat Eksikliği Nasıl Giderilir?

Çocuklarda Dikkat Nasıl Geliştirilir? Çocuklarda dikkat süresini arttırmanın yolları nelerdir? Çocuklarda dikkat arttırma ile ilgili bilgiler.

cocuklarda-dikkatÇocuklarda Dikkat Eksikliği Nasıl Giderilir?
Bunun için onun ilgilendiği konuları göz önünde bulundurmak, küçük dikkatsizliklerini hoş görmek gerekir
Bütün ruhsal yeteneklerimiz gibi dikkati de kuvvetlendirmek, geliştirmek — hiç olmazsa bir dereceye kadar — elimizdedir. Birçok ana-babalar, hattâ öğretmenler, dikkatsiz çocuğu ne yapsalar düzeltemeyeceklerini düşünerek üzerinde durmazlar, kendi haline bırakırlar. Gerçekte ise — ruhsal bozukluklardan ileri gelen dalgınlıklar, kavrayışsızlıklar bir yana— normal çocuğun dikkati az bir emekle kolayca geliştirilebilir.
Eğitimcilerin, psikologların çocukta dikkati artırmak için bize verdikleri öğütleri şu 12 maddede özetleyebiliriz:
1. Üzerine dikkatini çekmek istediğiniz şeyi ona doğrudan doğruya değil, dolayısıyla gösterin; hattâ, kabilse, bırakın o kendisi keşfetsin, merak etsin, kurcalasın.
2. «Aman! Ne dikkatsiz şeysin!» gibi sözlerle onu paylamayın. Bu azar onda ters bir tepki uyandırır, dikkatini geliştirmeye çalışmaz.
3. Dikkatin faydalarını, zararlarını çocuğa göstererek, onda kendiliğinden dikkatini işletmek isteğini yaratmaya çalışın.
4. Dikkatle yapmasını istediğiniz bir iş üzerinde çalışırken, yanında bulunun, onun yaptığı dikkatsizlikleri kollayın, uygun bir dille bunları hatırlatın.
5. Çocuğunuza yaşına göre az bir zorlukla çözebileceği bilmeceler verin. (Bilmeceler çok kolay olursa dikkatini işletmeye lüzum görmez; çok zor olursa, ne yapsa çözemeyeceği için, kısa zamanda yılgınlık duyar, hevesi kaçar.)
6. Çocuğun nelere ilgi duyduğunu öğrenin, ona bu konularla ilgili kitap, oyuncak gibi şeyler vererek oyalanmasını sağlayın. Bu ilgiler onun dikkatini kendiliğinden geliştirir.
7. Yanında, doğrudan doğruya kendisine değil, başkalarına meraklı olaylar, hikâyeler anlatın; bu arada onun ilgisini çekeceğini bildiğiniz bir noktaya dokunun, açıklamadan bırakın. Dikkati artacak, merak edip soracaktır.
8. Otomobil, bisiklet, yazı makinası, dikiş makinası, çamaşır makinası, ütü, elektrikli bir araç kullanırken dikkat edilmesi gereken noktaları ona, sözle anlatmakla birlikte, bunları kullanırken kendisini yanınıza alıp bunları ayrıca gösterin.
9. Her şeyin basma-kalıp bilinen yanlarından başka, bildiğiniz, ya da bir kitapta, dergide okuyup yeni öğrendiğiniz bilgileri, sırasını getirip çocuğa anlatın. Böylece, çocukta her şey üzerinde yeni yeni bilgiler edinmek merakı uyanır, bu da dikkati kamçılar.
10. «Koskoca gemi denizde nasıl yüzer, bilir misin?», «Sineğin kaç bacağı var, hiç dikkat ettin mi?» gibi sorularla çocukta çevresini araştırıcı bir gözle incelemek alışkanlığını yaratın.
11. Çocukta pul, böcek, bitki koleksiyonu gibi meraklar uyandırmaya çalışın.
12. İlk bakışta birbirine benzi-yen şeyler arasındaki farkları gösterin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder