1 Åžubat 2015 Pazar

Çocuğunuz bu yüzden sinirli olabilir!

 

 

Çay ve kola çocuklarda aşırı sinire neden oluyor.

 

Uzmanlar ailelerin özen göstermesi gereken en önemli hususlardan birinin beslenme olduÄŸunu belirterek, “SaÄŸlıklı beslenme saÄŸlıklı bir yaÅŸam için olmazsa olmaz bir ön koÅŸuldur. Bu nedenle kafein içeren kola, çay, kahve gibi içeceklerin çocukların beslenmesinden çıkarılması gerekmektedir” dedi.
“2 yaÅŸ çocuklarında beslenme; artık çocuÄŸunuz aile sofrasında sizinle birlikte yemek yemeli, kendisini ailenin bir parçası olarak hissetmelidir. Kendi kendine yemesine, hangi yemekten ve ne miktar yiyeceÄŸine kendisinin karar vermesine izin verin. Sizin göreviniz, ona saÄŸlıklı seçenekler sunmak, saÄŸlıklı beslenme alışkanlıklarına örnek oluÅŸturmaktır. Çocuklar, anne babaların öğütlerinden çok yaptıklarından etkilenirler. Kendiniz sürekli kola içerken, çocuÄŸa ayran vermeniz pek kabul görmeyecektir.
Her gün en az su bardağı süt veya yoğurt verilmelidir. Çünkü bu besinler kemik gelişimi için önemli olan kalsiyumun en iyi kaynağıdır. İki kibrit kutusu peynirde de bir bardak sütteki kadar kalsiyum vardır.
Vücuttaki kan yapımında görevli olan Demir’in en iyi kaynağı olan tavuk ,balık, yumurta ve kuru baklagillerin bir veya birkaçından en az iki porsiyon bulunmalıdır. Yumurta, düzenli et yiyen çocuklara gün aşırı, diÄŸerlerine her gün verilir. Yumurta rafadan veya katı piÅŸmiÅŸ olarak sandviç içinde veya omlet ÅŸeklinde de tüketilebilir.
Meyve ve sebzeler, vitaminler açısından zengindir, ayrıca kalsiyum ve demir emilimine de yardımcıdır.bu yaÅŸta çocuklara 3 – 4 porsiyon sebze ve meyve verilmelidir.
Ancak çocuklar özellikle sebzeler konusunda çok seçicidir. Bu nedenle sebzelerin çorbalar, pilav,makarna, köfte ve börekler içine doğrudan konması veya yine pilav, makarna, köfte yanında ek olarak verilmesi sebzelerin daha zevkli ve kolay yenmesini sağlayabilir.
Meyvelerin kabuklu olarak yenmesi bu yaş gurubunda sık rastlanan kabızlık sorununa yardımcı olur.
1 porsiyon = 5-6 yemek kaşığı sebze yemeÄŸi ; 1 porsiyon meyve = 1 orta boy meyve = ¾ su bardağı meyve suyu. Vücudun esas enerji kaynağı olan ekmek ve diÄŸer unlu niÅŸastalı yiyeceklerden günde en az 6 porsiyon yenmesi gerekmektedir. Belirlenen bu miktarın 3 porsiyonu 3 dilim ekmek, diÄŸerleri çorba, pilav, makarna, patates, börek vb. ÅŸeklinde verilebilir.
1 porsiyon = 5-6 yemek kaşığı pilav/ makarna veya 1 dilim ekmek Çocuklarda mümkün olduğu kadar erken dönemde kendi kendilerine çatal kaşık kullanarak yemeleri öğretilmelidir. İlk yaşta çocuklarda çiğneme ve yutma işlevlerinin gelişimi tamamlanmamıştır. Bu nedenle besinler yumuşak bir şekilde verilmelidir.
Sert ve taneli besinler kolayca soluk borusuna kaçarak boğulmaya yol açabileceği için verilmemelidir. Fındık,fıstık, kabak veya ay çekirdeği ve kurubaklagiller solunum yollarına en sık kaçan maddelerdir. Çocuklara çay, kahve veya kola verilmesi içerdikleri uyarıcı maddeler nedeni ile onları aşırı sinirli yapar. En iyisi bu içecekleri çocuğa hiç tattırmamaktır.
Her çeÅŸit ÅŸeker çocuklara sık verilmemesi gereken yiyeceklerdendir. Yemek aralarında çocuÄŸa ÅŸeker vermek iÅŸtahı kapatarak yetersiz beslenmesine yol açtığı gibi ilerde görülen diÅŸ çürüklerinin de önde gelen nedenidir. Bu dönemde çocuklar ağız ve diÅŸ saÄŸlığı konusunda eÄŸitilmelidirler. 1.5 – 2 yaşına gelen her çocuk bir diÅŸ fırçasına sahip olmalıdır. Bu yaÅŸta henüz diÅŸ macununa gerek yoktur. DiÅŸ macunu kullanmaya 3. yaÅŸtan sonra baÅŸlanabilir.
MÄ°LLÄ°YET

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder