Çocuk yaşlarda buruna sokulan ve fark edilemeyen küçük cisimlere dikkat!
Eskişehir Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Sevilay Küçük Aynacı, çocuk yaşlarda buruna sokulan ve fark edilemeyen küçük cisimlerin ileri yaşlarda taşlaşarak kötü koku ve burun akıntısına, nefes almada zorluklara sebep olduğunu belirterek ailelere uyarılarda bulundu.
Dr. Aynacı, burun problemiyle gelen hastaların kulak burun boğaz kliniklerinde muayenelerinin ardından ayrıntılı olarak incelenmesi gerektiğini kaydederek, burun tıkanıklığının neye bağlı olduğunun iyi teşhis edilmesi gerektiğini söyledi. Dr. Aynacı, kişilerin çocukluk döneminde burnuna soktuğu yabancı cisimlerin ileride pis koku ve burun tıkanıklığına sebep olduğunu ve bu şikayetle hastaneye çok sayıda hastanın başvurduğunu dile getirerek, “Yıllar geçiyor ve pis koku şikayetiyle gelebiliyorlar. Bir nohuttan 6-7 kat daha fazla taşlaşmış bir şekilde çıkabiliyor. Tek taraflı burun akıntısı ve kötü koku varsa yabancı cisimden şüphelenmek gerek” dedi.
ANİ ÖLÜMLER YAŞANABİLİR
Çocukluk döneminde ailelerin yabancı cisimlere karşı daha dikkatli olması gerektiğini aktaran Dr. Aynacı, “Çocukluk çağında burun tıkanıklığı yapan sebeplerin en başında çocukların burunlarına boncuk, fındık, fıstık, leblebi, silgi, kalem parçası gibi cisimler sokmasından kaynaklanabiliyor. Aile bunu fark edip hemen hastaneye getirebiliyor, ancak fark etmezlerse uyku sırasında bu cisim genizden soluk borusuna geçerse çocukta nefes durmasına ve ani ölümlere sebep olabilir. Özellikle aileler 4-5 yaş öncesi çocuklarının bu tür küçük cisimlerle oynamalarını engellemeliler. Çocukların eline yabancı cisim verilmemeli. Çocuklardaki ani ölüm sebeplerinden birisi yabancı cisim” ifadelerini kullandı.
DHA
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder