1 Åžubat 2015 Pazar

Tembel çocukları harekete geçirmek için





ÇocuÄŸunuz egzersiz yapmaktan hoÅŸlanmıyor mu? Bazı çocuklar sadece bilgisayar­la oynamaktan ya da kitap okumaktan hoÅŸlanır. Bilgisayar kullanmak ve kitap oku­mak da çok öğreticidir ancak zamanının büyük bir kısmını bu ÅŸekilde geçiren ço­cukların saÄŸlığı olumsuz yönde etkilenir. ÇocuÄŸunuz spor yapmak istemiyorsa, sporu ailevi bir uÄŸraÅŸ haline getirin. Ailece egzersiz planları yapın ve çocuÄŸunuzu da bu planların içine dahil edin.
■ Egzersiz için liste hazırlayın. Her yarım saatlik egzersiz için listenize bir yıldız koyun. ÇocuÄŸunuzun listesi tamamen yıldızlarla dolduÄŸunda, ödüllendirme mekanizmasını çalıştırın. ÇocuÄŸunuza vereceÄŸiniz ödül spor ile ilgili olsun. ÖrneÄŸin, çocuÄŸunuza öğreteceÄŸiniz yeni bir spor dalı ödül olabilir. ÇocuÄŸunu­za ödül olarak basketbol oynamayı öğretebilirsiniz, yeni bir tenis raketi alabi­lirsiniz, koÅŸu ayakkabıları hediye edebilirsiniz, spor dalları ile ilgili yeni bir ki­tap ya da video kaseti alabilirsiniz. ÇocuÄŸunuza egzersiz yapması karşılığında vereceÄŸiniz 30 dakikalık oyun hakkı bile bir çeÅŸit egzersiz sayılır.

yaratici06
Arabanızı gideceÄŸiniz yerin uzaÄŸmdaki bir park alanına park edin. ÇocuÄŸunu­zu ayak iÅŸlerinde kullanmaya çalışın. ÇocuÄŸunuza yatağını kendisinin yapma­sını ve alışveriÅŸ torbasını kendisinin taşıması gerektiÄŸini söyleyin. Tüm bu iÅŸ­ler de birer egzersiz mahiyetindedir.
■ ÇocuÄŸunuzla konuÅŸarak spor yapmak istemeyiÅŸinin nedenlerini öğrenin. Ço­cuÄŸunuzun spor yapmak istemeyiÅŸinin bir nedeni de okulda yaÅŸadığı tatsız bir olay olabilir. ÇocuÄŸunuz spor yapmayı beceremediÄŸini düşünüyor da olabilir. ÇocuÄŸunuza yardım etmeye çalışın. Durumunuz uygunsa, çocuÄŸunuza spor hocalarından ders aldırabilirsiniz. ÇocuÄŸunuzun en çok sevdiÄŸi 2-3 spor dalı­nı belirleyerek, bu alanlarda yoÄŸunlaÅŸmasını saÄŸlayın.
■ ÇocuÄŸunuzu teÅŸvik edin ve sık sık takdir edin. Çocuklar cesarete ihtiyaç duyar. BaÅŸarılarından övgü ile bahsedilen bir çocuÄŸun kendisine güveni tam olur. ÇocuÄŸunuz sporda çok baÅŸarılı olmasa da, bunu dile getirmeyin ve moralini bozmayın. ÇocuÄŸunuzun baÅŸarsızlıkları yerine baÅŸarılarından bahsedin ve baÅŸarısızlıklarının ileride baÅŸarıya dönebileceÄŸi konusunda kendisine ümit verin. Yaptıkları takdir gören bir çocuk kazandığı özgüven ile birçok sorunun üstesinden gelebilir.
■ ÇocuÄŸunuzdan egzersiz yapmasını isterken, egzersizin saÄŸlıklı olduÄŸu konu­sundan çok fazla bahsetmeyin. Tüm çocuklar saÄŸlık ve saÄŸlıklı yaÅŸam konu­sunda bilinçlendirilmelidir ancak çocuklar anne ve babalarının kendilerine
■ sık sık nutuk atmasından hoÅŸlanmaz. Sporu sadece saÄŸlıklı olduÄŸu için yap­mak zorunda olduÄŸunu hisseden bir çocuk, aynı zamanda büyük bir baskı al­tına da girer.

1999 yılında yapılan bir ankete katılan 11-16 yaÅŸları arasındaki çocuklar saÄŸ­lık, zindelik, hareket ve egzersiz hakkında düşüncelerini açıklamıştır. Çocuk­lar saÄŸlık ve saÄŸlıklı yaÅŸam hakkında bilgi sahibi olmak istediklerini, ancak an­ne ve babalarının karşılarına geçip kendilerine bu konuda nasihatler vermele­rinden hoÅŸlanmadıklarını belirtmiÅŸtir. Ankete katılan bu çocukların söyledik­lerinin, tüm anne ve babalar tarafından dikkate alınması gerekir. ÇocuÄŸunuz­la herhangi bir bilgiyi paylaÅŸmak istediÄŸinizde, bu bilgiyi kısaca açıklayın, an­cak çok fazla yorum yapmadan önce çocuÄŸunuzun da görüşlerini alm. Çocu­ÄŸunuza spor yapmanın ne kadar saÄŸlıklı olduÄŸunu anlatacaksanız, önce spor yapıp yapmadığınızı göz önünde bulundurun. ÇocuÄŸunuzun özelliklerini dü­ÅŸÃ¼nün. ÖrneÄŸin, çocuÄŸunuz her konuda bilgi sahibi olmak isteyen ve her ko­nuda çok fazla bilgisi olan bir çocuk ise, ona spor yapmanın faydalarından bahsederken egzersizin hafızayı geliÅŸtirdiÄŸinden, konsantrasyon düzeyini ar­tırdığından ve stresi azalttığından bahsedebilirsiniz. Deyim yerindeyse, nabza göre ÅŸerbet verin.

ÇocuÄŸunuza spor yaparken eÅŸlik edin. ÇocuÄŸunuz top oynarken, topa çalım atmanız sporu daha eÄŸlenceli bir hale getirecektir. Zindelik ve aktivite kavram­larını ailenizin yaÅŸam tarzı haline getirin.
■ ÇocuÄŸunuza seçme ÅŸansı verin. ÇocuÄŸunuz parkta beyzbol oynamak mı isti­yor? Açık havada yürüyüşe çıkmak mı istiyor? Yüzme havuzunda yüzmek mi istiyor? Oyun alanında oyun oynamak mı istiyor? Bu soruların cevabını çocu­ÄŸunuza bırakın. Hayatının kendi kontrolü altında olduÄŸunu hisseden bir ço­cuk seçme ÅŸansını kullanarak kendisini daha çok güvende hisseder.
■ ÇocuÄŸunuza ev iÅŸleri yaptırmaktan çekinmeyin. Bahçede biriken yaprakları temizleme, balkon camını yıkama, kar yığınlarını temizleme ve merdivenleri süpürme gibi görevleri çocuÄŸunuzun yapmasını isteyebilirsiniz. ÇocuÄŸunuz size yardım ettiÄŸinde, kendisi ile gurur duyduÄŸunuzu belirtin. Bir liste hazırla­yarak, çocuÄŸunuzun her yardımı için listeye bir yıldız çizin. Bu yıldızlar belirli bir sayıya ulaÅŸtığında, çocuÄŸunuzu ödüllendirin. Hemen hemen her çocuk kendisine sorumluluk yüklenmesinden hoÅŸlanır. Sorumluluk yüklenen bir ço­cuk kendisini dinamik hisseder ve öz güven kazanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder