27 Ocak 2015 Salı

GÜVENİLİR OYUNCAK SEÇİMİ – STANDARTLAR








GÜVENİLİR OYUNCAK SEÇİMİ – STANDARTLAR

Oyuncak 14 yaş altı çocukların oyunlarında kullandığı her türlü materyale denilir. Çocuklarımıza hepimiz eğlenceli ve eğitici oyuncaklar almayı isteriz. Oyuncağın çocuk gelişimine etkisi çok önemlidir. Hayal dünyalarını geliştirmeleri , yeni yetenekler kazandırmaları , kendilerini ifade etmelerine yardımcı olmaları , kendi başlarına bir şeyler yapabilmelerine olanak vermelerine katkısı vardır.

Oyuncakların güvenirliği ve güvenliği konusunda ebevynlere sorumluluk düşmektedir . Kalitesiz, çabuk kırılan , güvenilir materyalden yapılmayan ürünlerin almamak gereklidir. Yaş gruplarına uygun oyuncakların seçimi de önemlidir. Küçük parçaları olan oyuncakların bebeklere verilmemesi gereklidir.
Oyuncak seçiminde fiziksel özellikler dışında daha da önemlisi ve çok da farkedemediğimiz kimyasal özelliklerin bilinmesi gereklidir. Tabi bu kimyasal zararlıların devlet ve şirketler tarafından denetlenmesi gereklidir.
Gelelim güvenli oyuncak alma , çocuklarımıza onlarla oynamaları hakkında ipuçlarımızı sunmaya.
Devlet ve denetlem şirketlerinin kullandığı oyuncak güvenliği direktifleri ;
Avrupa Birliği Direktif      EN -71 diye bilinen direktiflerdir.  (Temmuz 2011)
Türkiye Oyuncaklar Hakkında Yönetmelik  (17/05/2002 – 24758)
CE Belgesi
Ce Belgesi bir ürünün Avrupa Birliği normalarının asgari koşullarını taşıdğını gösteren belgeye denir.  CE nin anlamı 2009/48/EC  Oyuncak Güvenliği Direktifi gerekliliklerini yerine getiren oyuncakların taşımaya hak kazandığı,i tüm Avrupa Birliği ülkeleri nezdinde serbest dolaşım yani bir nevi pasaport işlevini görecektir.
Ce Belge ile Avrupa Birliği ülkelerinde ürün gümrüklerden geçebilir.
ce

EN 71  :OYUNCAK GÜVENLİĞİ STANDARTLARI

EN 71-1 : Mekanik ve fiziksel özellikler

Bu bölüm oyuncak yada oyuncak gibi kullanılabilecek ürünlerden kaynaklanan batma, sıkıştırma , ezilme ve boğulma riskini önlemek içindir.
EN 71-2 : Alevlenebilirlik

Bir ürün ateş aldığında ciddi bir yaralanma oluşmadan onu söndürebilmenizi ya da, ondan kurtulabilmenizi temin etmeye çalışır

EN 71-3 : Bazı elementlerin göçü ( Üretilen materyallerin kimyasal özelliklerinin sağlığı etkilememesini amaçlar. Burada test edilen maddeler, Antimon , Arsenik , Baryum , kadmiyum , krom, kurşun, civa, selenyum ,
Ek-2: Biyoyararlılık Sınır Düzeyleri
Sıra No
Kimyasal Maddelerin Adı
Limit Değeri (mikrogram)
1
Antimon
0.2
2
Arsenik
0.1
3
Baryum
25.0
4
Kadmiyum
0.6
5
Krom
0.3
6
Kurşun
0.7
7
Civa
0.5
8
Selenyum
5.0

Bu ağır metaller ; ter ve tükürük yolu ile vücuda alınabilirler. Vücut fonksiyonları için gerekli olan minerallerle yer değiştirirler. Kısacası insan sağlığı açısından zehirli olabilirler.

EN 71-7 : Bu standart parmak boyalarında kullanılacak koruyucular, renklendiriciler ve

acılaştırıcıları ve bunların limitlerini düzenler.

EN 71-9 : Organik Bileşikler ( Gereksinimler) standartlarını belirler.
- See more at: http://www.cocuklarasaglik.com/?p=1155#sthash.aVbd4gRh.dpuf

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder