20 Mart 2016 Pazar

VELİLERE ÇALIŞMA ÖRNEKLERİ VE ÖNERİLER

















































Çocuklarınızla çalışırken mümkün olduğu kadar etkinlik çeşitlendirin.Sayılabilir gerçek nesnelerle gün içerisinde bulduğunuz tüm fırsatları değerlendirin.Yapıp ettikleriniz hakkında konuşun,birlikte sayın mesela bir kahvaltı  saatini ele alalım beş bardak,beş çatal,beş tabak,beş kaşık hepsini çocuğunuzla birlikte sayarak masaya yerleştirip masayı kurabilir,kahvaltıdan sonra birlikte  toplayabilirsiniz.
İpten topladığınız çorapları çocuğunuzla birlikte eşleyerek eşleme becerilerine katkıda bulunabilirsiniz. Eşlediğiniz çorapları sayarak birlikte çekmeceye yerleştirirken hem sayma becerileri çalışmış hem de ev içi günlük yaşam becerilerinde çocuğunuza neyin nerede durması gerektiğini anlamsı konusunda destek olmuş olursunuz.

Çalışmalarınızı eğlenceli hale getirin çocuk sizinle yaptığı her şeyden keyif alsın.Yazma çalışması pek çok çocuk için sıkıcı ve istekle yapmadığı bir çalışmadır.Renkli kağıtlar,renkli kalemler kullanın.
Kağıtlar ve kalemler içinden seçim yapmasına izin verin.Bu onun özerklik duygusunu geliştirmesine yardımcı olacaktır.

Sürekli çocuklarınız adına karar vermek,seçim yapmak,dayatmalarda bulunmak onun bağımsız bir birey olmasının önüne geçecektir.



İlgisini çekebileceğini düşündüğünüz değişik resimlerden yaralanmayı deneyin.Alt alta yazmaktan hoşlanmayacağı şeyleri bir resmin içine yazmaktan hoşlanabilir.



















Bu kelebekle neler yapılır?

Puanlarını istediğiniz renge boyatıp renk kavramı çalışmada kullanabilirsiniz.
Puanlara ses,hece yazarak okuma yazma etkinliklerinde kullanabilirsiniz.
Puanları saydırabilir ritmik sayma etkinliğinde kullanabilirsiniz.
Söylenen doğal sayıyı yazma etkinliğinde kullanabilirsiniz.
Çocuğun bildiği doğal sayıları yazıp sorduğunuz doğal sayıyı göstermesi etkinliğinde kullanabilirsiniz.
Sınırlı boyama etkinliği için hazırlanmış bir kelebek resmi farklı eğitim etkinlikleri için de hoş bir araca dönüşebilir.


Okuma yazma ve matematik etkinlikleri için mutfağınızda bulunan pek çok şeyi eğitim aracına dönüştürebilirsiniz.

Fasulye ve nohutlarla ritmik saymaları çocukluğunuzdan zaten hatırlıyorsunuz.Küçük kas becerilerini geliştirmek için bir kutuya parmak uçları ile tuttukları fasulye ve nohutları atmasını isteyebilirsiniz.

Şeker maşası ile tabaktan aldığı  ponpon,pamuk v.b malzemeleri kutuya  atmasını isteyebilirsiniz.

Delikli makarnaları ipe geçirme boncuk dizmenin alternatifi olabilir.

Misafir ol gel bana börekler açarım sana...

Hamur yoğurduğunuz zamanlar,kurabiye yaptığınız günler çocuklarınızla geçebileceğiniz neşeli aktivitelere dönüştürülebilir.Hem çocuğunuzla nitelikli zaman geçirmiş he de işinizi daha keyifli hale getirmiş olursunuz.
Yoğurduğunuz hamurdan bir parça verip onun da sizinle birlikte çalışmasını sağlamak mutlaka aklınıza gelmiştir.Kurabiye hamurundan harfler ve sayılar yapmak,yaptığınız parçaları saymak,,yaptığınız sayıları ve sesli harfleri faklı tabaklara koyarak ayırt etme becerisini geliştirmek,harflerden heceler oluşturmak,Şeker hamurlarıyla kaplayıp renk kavramı çalışmak,sayılarla toplama yapmak...

İrmikle sadece helva yapılmaz...
Bir tepsiye dökeceğiniz bir paket irmikle kendi kum havuzunuzu oluşturabilir.Hatta gıda boyaları ile renklendirebilirsiniz.Bu çocuğunuz için hem rahatlatıcı ve eğlenceli bir etkinlik olur hem de sıkıcı geçebilecek bir ders saatini daha mutlu bir zaman dilimine dönüştürebilir.Çocuğunuzun programında olan çalışmayı bu irmik havuzunu kullanarak yapabilirsiniz.yapabilirsiniz. Evalardan,fon kartonlarından  kestiğiniz rakamları ya da sesli harfleri içine avladığı sayının ya da harfin ne olduğunu söylemesini isteyebilirsiniz.İçerisine sakladığınız örneğin altı tane mandalı bulup saymasını,plastik bir tabağın kenarına takmasını isteyebilirsiniz.Çeşitli renkte plastik kaplar vererek kum aktarma oyunları oynamasını sağlayabilirsiniz.



''Çocuklar istediğimiz gibi değil yetiştirdiğimiz

gibi olurlar.''


Devam edecek...


To be continued...







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder