20 Mart 2015 Cuma

Çocuk Gelişiminde Tabletlerin Zararları



Teknolojinin insan hayatı üzerindeki olumsuz örnekleri ile her geçen gün karşılaşmaktayız. Özellikle son zamanlarda gelişimsel açıdan bazı kritik dönemlere sahip olan çocukların kişisel ve sosyal gelişimleri önünde büyük bir tehdit oluşturmaktadır son teknoloji ürünleri. Özellikle de tablet bilgisayarlar ve akıllı telefonlar. Birbiri ile tartışan ve sürekli sürtüşen çocuklarını susturabilmek için onlara mobil cihazları veren ebeveynler çocuklarına ne kadar zarar verdiklerinin farkındalar mı acaba?

İngiltere’de Millennium Cohort Study adlı bir çalışma gurubu 2000 ve2001 doğumlu 19,000 çocuğu gözlemlemiş ve bazı sonuçlar elde etmişler. Çalışma grubu, 7 yaşın üzerindeki bu çocuklardan 3 saatin üzerinde oyun oynayan, televizyon, video ve ya DVD seyreden çocuklarda davranış bozuklukları, duygusal sorunlar ve arkadaşlık problemleri yaşama olasılığının daha yüksek olduğunu saptamış.

Massachusetts Teknoloji ve Bilim Enstitüsü profesörü Sherry Turkle ise “ aile ile birlikte yapılan sohbetler çocukların sohbet eğitimleri açısından ve birbirleri ile iletişim kurabilmeleri açısından önemlidir” diyerek yemek masalarında ailelerin çocukları ile sohbet etmelerinin ne kadar önemli olduğunu vurguluyor.

Yapılan araştırmalar göstermiştir ki çocukların zamanlarını bu gibi teknolojik cihazlar ile geçirmeleri, kişilik gelişimleri açısından olumsuz etkiler yaratmaktadır. Ve aile içi eğitimin önemini bizlere göstermektedir.

Uzmanların yaptığı diğer açıklamalardan birisi de akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarların parlak ışığına karşı insan beyninin çok hassas olduğunu ve çok fazla zaman geçirerek, ilerleyen dönemlerde bazı sağlık problemlerinin ortaya çıkabileceği uyarısıdır.

Çocuklarına söz geçiremeyip onları günümüz teknoloji ürünleri ile susturmayı deneyen ebeveynler çocuklarının sosyal gelişimlerini köreltmektedirler. Bunun için yapılacak en önemli davranış ise çocukları bu teknolojilerden tamamen uzak tutmadan kısıtlı sürelerde kullanma imkânı verilmesidir. Yani çocuk, zamanının çoğunu bu cihazlarla değil de yaşına uygun eğitimleri alarak geçirmelidir. Bu cihazları sadece elde edeceği başarılarda ödül olarak alabilir.


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder