8 Nisan 2015 Çarşamba

 

Gece Terörü 
Küçük çocuğunuz uykuya daldıktan birkaç saat sonra  aniden bağırıp çığlık atıyor. Yanına koştuğunuzda gözleri kapalı, size yanıt vermiyor, çok korkmuş ve huzursuz görünüyor. Her anne babayı korkutacak bu durumun tıptaki adı ‘ Gece Terörü ‘ veya ‘Uyku Terörü ‘. Her ne kadar, böyle bir olaya tanıklık eden anne babayı çok korkutsa da neyse ki çocuk için herhangi bir zararı yok ve hatta kabus gibi uyanınca hatırlamayacak bile.


Uyku terörü 4-12 yaş arasındaki çocuklarda, genelde uykuya daldıktan sonraki birkaç saat içinde görülen bir uyku bozukluğudur. Uyku dönemleri arasındaki geçişte ortaya çıktığı ve merkezi sinir sisteminin olgunlaşmasını tamamlamamış olmasının etken olduğu düşünülmektedir. Görülme sıklığı % 3-6 ‘dır. Erkek çocuklarda kızlardan biraz daha sık görülmektedir. Ailesel yatkınlık da olabilir. Uyku terörü yaşayan çocukların ebeveynlerinde de uyku terörü veya uyurgezerlik gibi uyku bozukluklarına daha sık rastlanmaktadır.

Uyku terörü sırasında çocuk yatakta doğrulur, bağırıp çığlık atabilir. Çok korkmuş, sıkıntılı görünür. Kalp atım hızı, solunum hızı artmıştır, terlemektedir. Birkaç dakika sonra, sakinleyip yeniden uykuya dalacaktır. Uykunun derin bir fazında olduğu için, uyandığında hiçbir şey hatırlamayacaktır.

Eğer çocuk çok yorgunsa, gerginse, hastaysa

Kullandığı bazı ilaçlar varsa ( Özellikle alerji tedavisinde kullanılan antihistamikler )

Alışık olmadığı yabancı bir ortamda uyuyorsa gece terörü görülme olasılığı daha fazla olmaktadır.

Çocuk tek bir atak geçirebilir, bazen de üst üste her gece bunu yaşayabilir. Genelde bir tedavi gerekmeden, yaşı büyüdükçe kendiliğinden kaybolacaktır. Böyle bir rahatsızlık sırasında anne babanın çocuğu rahatlatacak birşey yapamadığı için kendini huzursuz hissetmesi doğaldır. Ancak çocuğu uyandırıp rahatlatmaya çalışmak işe yaramayacaktır. Uyandırırsanız sakinleşmesi daha uzun sürecektir. Sakince yanında oturup kendine zarar vermemesi için korumak yeterli olacaktır. Gece terörü ataklarını azaltmak, önlemek içinse şunları yapabilirsiniz:

Çocuk çok yorulup huysuzlanmadan rutin uyku saatinde uykuya geçmesini sağlayın

Uykuya geçiş öncesi rutin bir programla ( ılık banyo, kitap okuma gibi ) sakinleşmesine yardımcı olun

Her gece yeterli uyuduğundan emin olun

Yaşamında gerginlik, sıkıntı yaratan etkenlerle başetmeye yardımcı olun

Kullandığı ilaçlar varsa doktorunuza danışın

Eğer sık sık tekrarlıyorsa doktorunuza başvurun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder