26 Nisan 2015 Pazar

HAFIZA ALIÅžTIRMALARI VE DÄ°KKATÄ° GELÄ°ÅžTÄ°REN OYUNLAR





Dikkat eksikliÄŸi ve hiperaktivite bozukluÄŸu olan çocuklar uygun yardımla performanslarını arttırabilir. Siz de çocuÄŸunuz performansını arttırmasını istiyorsanız çocuÄŸunuzla beraber oynayacağınız küçük oyunlarla ona yardım edebilirsiniz. 
İşte çocuğunuzun hafıza ve dikkat gelişimini hızlandıracak oyunlar...


HAFIZA ALIÅžTIRMALARI

  1. Farklı resim bulma: Çocuk, bu alıştırmalarda kendisine gösterilen 4 resimden farklı olanı bulmaya çalışır. Farklı olanı bulduktan sonra diğerlerine göre neden farklı olduğunu anlatmalıdır.
  2. Resmi hatırlatma: Çocuğa bir dakika süresince bir resim gösterilir ve bir dakika sonra resim kapatılır. Daha sonra resimle ilgili sorular sorulur. Örneğin;
a)      Çocuklar ne yapıyorlardı?
b)      Erkek çocuÄŸun üzerinde ne vardı?
c)      Kız çocuÄŸun gözleri ne renkti? … Vb.
  1. İki resim arasındaki farkı bulma: Birbirine benzeyen ama aralarında küçük farklılıklar bulunan iki resim çocuğa gösterilir. Bunların arasındaki farklılıklar çocuğa anlattırılır.
  2. Åžekilleri hatırlatma:  Anne – baba bir kağıda bir takım geometrik ÅŸekiller çizerek çocuÄŸa bir dakika süreyle gösterir. Bir dakika sonra resim kapatılır ve çocuktan hatırladığı kadarıyla çizmesi istenir.
  3. Anlatılan hikaye ile ilgili sorular sorma: Çocuğa kısa bir hikaye anlatılır. Daha sonra bu hikayenin belli kısımlarıyla ilgili sorular sorulur.

DÄ°KKATÄ° GELÄ°ÅžTÄ°REN OYUNLAR

  1. Okuduğunu anlatma: Çocuğa kısa bir okuma parçası verilir ve beş dakika içinde okuyabildiği kadarını okuması istenir. Beş dakikanın sonunda çocuktan okuduklarından anlatması istenir. Bu oyun aynı zamanda çocuğun kısa süreli hafızasını geliştirir.
  2. Nesne saklama: Bu oyun için evin belli bir odası seçilir ve çocuğa etrafındaki nesnelere dikkatlice bakması istenir. Çocuk odadan çıkınca herhangi bir nesne saklanır. Çocuk odaya geri döndüğünde hangi nesnenin saklandığını bulmaya çalışır.
  3. Balonla oynama: Oyuncular şişirilmiş bir balonu birbirlerine atarak yere düşürmemeye çalışırlar. Bu oyun aynı zamanda çocuğun konsantrasyonunu sağlamasını da destekler.
  4. Son harften kelime bulma: Oyunculardan biri bir kelime söyleyerek oyunu başlatır. Ondan sonra gelen oyuncu, söylenen kelimenin son harfini kullanarak yeni bir kelime söyler. Bu şekilde oyun devam eder.
















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder