8 Nisan 2015 Çarşamba

Laktoz İntoleransı



Laktoz İntoleransı
Süt şekeri olarak bilinen laktoz, beslenmemizdeki önemli karbonhidrat kaynaklarından biridir. Laktozun sindirim ve vücuda emilim işleminin tamamlanması için ince bağırsakta bulunan laktaz enzimine ihtiyaç vardır. Laktaz enziminin kalıtsal olarak veya sonradan gelişen eksikliklerinde, etkilenen birey laktoz içeren süt ve sütlü gıdalara tahammülsüzlük göstermektedir. Laktoz intoleransı veya laktaz eksikliği olarak adlandırılan bu durum, tüm dünyada en sık görülen sindirim bozukluklarından biridir.

Kalıtsal laktaz eksikliği, genellikle 5 yaştan sonra bulgu verir. Farklı toplumlarda farklı sıklıkta görülmektedir.

Sonradan gelişen laktaz eksikliği ise, bağırsakların ishal, ilaç veya başka bir hastalık nedeniyle zarar görmesi ve geçici olarak yeterli laktaz bulunmaması sonucunda görülür. Altta yatan neden ortadan kalktığında, birkaç hafta içinde laktoz intoleransı da kaybolur.

Laktaz eksikliğinde süt gibi laktoz içeren besinler tüketildiğinde; ishal, karın şişliği, gaz ve karın ağrısı görülür. Kişinin gaitası sulu, köpüklü, asit özelliktedir. Çoğu kişi ’ süt içemiyorum, bana dokunuyor ‘ diyerek sıkıntısını tarifler. Bu belirtiler, kişiye laktoz intoleransı tanısını koydurur. Eğer gerek görürse, doktor kesin tanı için bazı testler isteyebilir.

Laktoz intoleransının tedavisinde; süt ve süt ürünlerinin beslenme programından çıkarılması gerekir. Bazı kişiler aldıkları miktarı azaltarak da belirtilerden kurtulabilirler. Yoğurt gibi fermente süt ürünleri, laktoz içeriği düşük peynirler çoğu kişi tarafından sorunsuz tüketilebilmektedir. Ayrıca laktaz ilave edilmiş sütler içilebilir, laktaz takviyesi ilaç olarak alınabilir. Gözden kaçırılmaması gereken önemli bir nokta; laktoz intoleransının özellikle küçük çocuklarda, sütün başka bileşenlerine karşı bir alerjiden ( İnek sütü protein intoleransı) ayırt edilmesi gerektiğidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder