Çocuklarda dikkat eksikliği ve algılama sorunlarının tedavisi için çizgi filmler kullanılarak yapılan neurofeedback yöntemi, 'bilimsel bir kanıt bulunmamasına rağmen' hızla yaygınlaşıyor.
Çocuklarda dikkat eksikliği ve algılama probleminin çözümünde "neurofeedback" yöntemini kullanan terapi merkezlerinin sayısı, bu yöntemin faydasına ilişkin bilimsel kanıt bulunmamasına rağmen hızla artıyor.
Özellikle büyük kentlerde neurofeedback yöntemini kullanan terapi merkezlerinde çocuk ve yetişkinler, çizgi film ve dizi izletilerek tedavi edilmeye çalışılıyor.
Yönteme göre, kafa derisi ve kulak memelerine yerleştirilen elektrotlar aracılığıyla kişinin beyin aktiviteleri bilgisayara aktarılıyor ve görünür hale getiriliyor. Kişinin beyin aktivitelerini bilgisayar ortamında görebilmesi ve onları etkileyerek değiştirebileceği varsayımını içeren yöntem çocuklarda en fazla çizgi film izletilerek uygulanıyor.
İzmir'de neurofeedback yöntemini uygulayan bir terapi merkezini işleten Psikolog Ulviye Demirkaya, çocukları dikkat ve algılama sorunu yaşayan ebeveynlerin ilaca alternatif olarak gördüğü yöntemin beyin için geliştirilmiş bir tür spora benzetilebileceğini, yöntemin uygulandığı çocukların aileleri ve öğretmenlerinden olumlu geri dönüşler aldıklarını söyledi.
'Henüz kanıtlanmış bilimsel bir faydası saptanmadı'
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Biyofizik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adile Öniz ise neurofeedback yönteminin faydalı yönlerinin bulunduğunu ancak henüz kanıtlanmış bilimsel bir faydasının saptanmadığına dikkat çekti.
Nurofeedback yöntemine ilişkin yürüttükleri araştırmada bilimsel olarak kabul edilebilecek net faydalara ulaşamadıklarını anlatan Prof. Dr. Öniz, şu bilgileri verdi:
"Yaptığımız çalışmalarda 'bu yöntem yüzde 100 faydalıdır' sonucuna ulaşamadık ama ilaç tedavilerine destek olarak yararlı olabileceğini düşünüyorum. Aslında ailelerin çocuklarıyla bu tip terapiler yoluyla ilgileniyor olması, düzenli olarak psikoloğa götürüyor olması dahi olumlu sonuçlar veriyor. Ehil kişilerin uyguladığı bu yöntemin zararlı bir tarafı olmaz. Sonuçta beyin için egzersizdir ancak ailelere bunun 'mucize çözüm' diye lanse edilmemesi gerekir. Bir doktorun denetiminde diğer yöntemlerle birlikte yapılabilir. Bu yöntem, ilaçlı tedaviye alternatif değildir. Bu yöntem uygulanıyor diye ilaçlı tedaviler bırakılmamalıdır."
Muhabir: Eşber Ayaydın
http://aa.com.tr/tr/saglik/bilimsel-kanit-bulunmasa-da-neurofeedback-hizla-yayiliyor/491778
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder