17 Aralık 2015 Perşembe

Hamilelikte antidepresan çocukta otizme yol açıyor

 

Kanadalı bilim insanlarının 145 bin 500 hamile kadın üzerinde gerçekleştirdiği yeni bir araştırma hamilelik sırasında antidepresan kullanan anne adaylarının otistik bir çocuk sahibi olma riskinin iki katına çıktığını gösterdi. 
Montreal Üniversitesi’nden uzmanlar, annesi hamilelik sırasında antidepresan kullanan her 82 çocuktan birinin otizm hastası olduğunu belirtti. Bu oranın antidepresan kullanmayan kadınlar arasında ise %87 daha az olduğu açıklandı.

Araştırmayı gerçekleştiren ekibin başında bulunan Profesör Bérard, beyindeki seratonin seviyesini artıran antidepresanların rahimdeki bebeğin gelişimini etkilediğini düşündüklerini söyledi. Daily Mail’e konuşan araştırmacı “Rahimdeki fetüsün beyninin geliştiği dönemde kullanılan antidepresanların otizm riskini artırıyor olması biyolojik açıdan mümkün. Çünkü serotonin doğum öncesinde de sonrasında da gelişim süreçlerinde etki yaratıyor” dedi. 

1998-2009 yılları arasında Quebec’te yaşanan tüm hamilelikleri inceleyen araştırmada elde edilen bulgular JAMA Pediatrics isimli akademik dergide yayınlandı.
 http://www.medimagazin.com.tr/hekim/tibbi-gelismeler/tr-hamilelikte-antidepresan-cocukta-otizme-yol-aciyor-2-19-68128.html
Amerikanın en saygın tıp dergilerinden JAMA'da bugün yayınlanan bir yazı ilk kez gebelikte antidepresan kullanımı ve otizm ilişkisinin oldukça güçlü olduğunu gösterdi.
SSRı antidepresanlar.. Yani Prozac, Paxil, Lustral gibi neredeyse en sık kullanılanlar ve onların benzerlerinin gebeliğin 2. veya 3. trimesterinde kullanımının otizmli bebek sahibi olma riskini iki kat artırdığı düşünülüyor.
145,456 gebelik ve çocuğun 10 yıllık izlem sonuçları bu çocuklarda 1.054'ünün 4.5 yaşın geldiklerinde otizm tanısı aldıklarını gösterdi. Bu sonuçlar gebeliğin son 6 ayında antidepresan kullanan kadınların çocukların otizm riskini %87 artığını ortaya koydu.
Bu ilişki daha önce bazı çalışmalarda gösterilse de, artmış riskin depresyonun kendisinden mi kaynaklandığı anlaşılamamıştı. Antidepresanların serotonin isimli beyin kimyasalı üzerine yaptıkları etkinin gelişmekte olan bebeğin beynini etkilediğini söyleyen bilim adamları gebelikte depresyonla başa çıkmanın egzersiz ve psikoterapi gibi ilaç dışı yöntemleri olduğunu vurguluyorlar.
Doç Dr Barış Ekici, http://www.cocuk-norolojisi.com

Bunun yanı ıra diğer riskler grubunda;

Gebelikte Antidepresan Kullanımı

Erkeklere göre kadınların daha çok depresyona girdikleri söylenmekle birlikte yapılan araştırmalar ışığında gebelik hormonlarının depresyondan kor
uduğu ileri sürülse de bilim adamları bu konunun doğru olmadığını savunmaktadırlar. Gebe kalan kadınların %10 kısmında depresyona maruz kaldıkları bilinmektedir.
Yaşadığımız dönemde artık antidepresan ilaç kullanmayan insan sayısı gittikçe azalıyor. Bu durumdan kadınlarında etkilendiğini düşünürsek gebe kalan kadınların antidepresanlar kullanması gebe olmayanlara göre bir takım riskleri de beraberinde getirmektedir. Gebelikte kullanılan antidepresanların yol açacağı durumlardan bazıları doğum kusurları olmakta ve daha değişik sorunlara neden olmak ihtimali bulunmaktadır.

Gebe kalmadan Önce Kullanılan Antidepresanı Gebe Kalınca Bırakmak

Herhangi bir nedenden dolayı gebe kalmadan önce kullanılan antidepresanlar gebe kalındıktan sonra uzman bir psikiyatri uzmanı yardımı ile kontrollü bir biçimde bırakılmalıdır. Bazı durumlarda ilacın kesilmesi daha tehlikeli olabilir bu tür durumlarda en az risk taşıyan ilaç belirlenmelidir. Doğum yaklaştığında 2 hafta kala entidepresan tedavisi kesilerek doğumdan sonra hasta tekrar değerlendirilir. Anne adayında hastalık belirtileri hafif şekilde seyrediyorsa ilaç tedavisi seçmek yerine daha çok terapi yöntemine gidilmelidir.

Antidepresanın Bebeğe Etkileri

Gebelikte kullanılan antidepresanların bazıları majör anomali yani büyük sakatlıklara yol açmadığı bilinmektedir. Fakat minör anomalilere bakacak olursa hiçte az sayılmaz. Başta gelen ve önemli yer tutan kalp anomalileri oluşturmaktadır. Bilhassa akciğerin ana damarında oluşan yüksek basınca çokça rastlanmaktadır. Doğuma az bir zaman kala kullanılan antidepresan gurubu ilaçlar bebek doğduktan sonra özel bakıma ihtiyaç duymasına neden olabilmektedir.

Gebelikte Yapılan Bazı Aktiviteler Antidepresan Kullanma Oranını Düşürebilir

En başta düzenli egzersiz yapmak
Sosyal olmak
Yoga gibi rahatlamaya yönelik aktivitelere katılmak
Stres unsurunu en alt seviyeye indirmek
Ayrıca gebeliğini takip eden doktoru ile düzenli olarak görüşmekte antidepresan kullanma oranını düşürmede etkili olmaktadır.
Gebelikte Antidepresan Kullanımı Hangi Risk Tablolarını Oluşturur
Düşük
Kalp Anomalileri
Erken doğum riski
Doğum kusurlarının meydana gelmesi
Bazı durumlarda gebelik boyunca antidepresan kullanılmışsa doğuma en az 15 gün varken kesilmeli bunun nedeniyse ilacı kullanmaya devam eden annelerin bebeklerinde ilk doğduklarında refleks zayıflığı ve özel bakım ihtiyaçlarının olması durumudur.
Her ne olursa olsun gebelikte antidpresan kullanımı gerekiyorsa kesinlikle doktor kontrolü altında kullanılması son derece önemlidir.

 www.gebelikbilgisi.com/gebelikte-antidepresan-kullanimi/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder