14 Aralık 2015 Pazartesi

VELİLERE ÖNERİLER



 
VELİLERE ÖNERİLER

Hayatınızın her aşamasında eylem söylem birliği olsun
Yalan söylemenin kötü bir şey olduğunu düşünüyorsanız ve bunu çocuğunuza sözel olarak ifade ediyorsanız asla yalan söylemeyin.Ne çocuğunuza ne bir başkasına karşı eğer çocuğunuz sizin rahatlıkla yalan söylediğinizi gözlemleyebiliyorsa ondan doğrucu bir insan olmasını bekleme hakkınız olamaz.
Verdiğiniz sözleri tutun
Geçici rahatlamalar için yapmayacağınız bir şeyi yapacakmış gibi vaatlerde bulunmayın. Örneğin ağlamasını durdurmak için seni parka götüreceğim dediniz ama bunun için hava şartları uygun değil, doğru zaman değil ya da herhangi başka bir engel nedeniyle bunu yapamayacaksınız. Bırakın ağlasın ama ona asla yapmayacağınız bir şey için söz vermeyin.
Sevginizden emin olmasını sağlayın
Çocuğun her istediğini yapmak,onu sevmek değildir .Çocuk hatalarında da onun yanında olduğunuzu bilmek ister.Yetişkinler çocuklarının yaptıkları davranışlara sinirlendiği halde zaman zaman kontrollerini kaybederek davranış yerine çocuğun kişiliğine yönelik eleştiriler getirdiklerini fark etmez.
Çocuğun olumsuz olduğunu düşündüğünüz herhangi bir davranışı konusunda onunla konuşurken suçlayıcı, yargılayıcı, kişilik gelişimini olumsuz etkileyecek ifadeler kullanmayın.Sizi üzen ya da öfkelendiren davranış her neyse ona yönelin çocuğunuza onu çok sevdiğinizi ama yapılan o davranışın(örneğin çalma,arkadaşına vurma ,zayıf not alma v.b) olumsuz sonuçları sizin ve onun ve davranışa muhatap olan diğer kişilerin nelerle karşılaşabileceğiniz , bu davranışların muhtemel sonuçları üzerinde örnekler vererek konuşun.
Özgürlüklerin sınırlarını olur mu?
Hiç birimiz sonsuz ve sınırsız haklara ve özgürlüklere sahip değiliz.Çocuklarınıza kendi özgürlüklerinin bir başkasının özgürlük alanına girdiği anda biteceğini somut örneklerle anlatın.Örneğin resim yapmayı çok seviyorsun ,renkler,boyalar,şekiller…Tabii ki istediğin zaman resim yapabilirsin ama salonumuzun duvarlarına ya da arkadaşının,kardeşinin defterlerine değil.Senin için doğru bir yer bulabiliriz.(Odası yoksa uygun gördüğünüz herhangi bir bölümün duvarında belirlediğiniz bir yeri de resim yapması için ona özel olarak ayırabilirsiniz.)Resim yapabilmesi için uygun materyalleri sağlamayı da unutmayın.
Hiçbir insanın bir başkasına fiziksel ya da sözel şiddet uygulama hakkı yoktur. Burada da başta söylediğim eylem söylem birliği geçerli. Çocuklarınıza sözel ya da fiziksel şiddette bulunmayın ki onlar da başkalarının özgürlük alanlarını sözel ya da fiziksel olarak ihlal etme haklarını kendilerinde görmesinler. Bütün çocukları bu ilkeyle yetiştirebilirsek yeryüzünden şiddeti silebiliriz. Çocuklar korku da dahil olmak üzere her şeyi öğrenirler.
Saldırganlık gören bir çocuğun bunu yaşamanın her alanında uygulamaya geçirmesinden daha doğal ne olabilir ki?

Bireysel farklılıklarına saygılı olun
Hiç birimiz birbirimizin aynısı değiliz, olmamalıyız da siz de çocuğunuzun bireysel farklarını saygıyla karşılayıp kabul edin ve asla bir başkasıyla (kardeşleri de dahil olmak üzere) kıyaslamayın. Her insan tektir, biriciktir ve varlığıyla bu dünyaya değer katar. Çocuklarınızı amansız bir rekabet ortamının parçası yapmayın.
Sınıfın en çalışkanı olmak zorunda değil, en yüksek notları almak zorunda değil ona mükemmel olmalısın hissini yaşatmayın. Hiç birimiz mükemmel değiliz zaten, artık bunu kabul etsek iyi olacak.
Ona kendini değerli hissettirin.
Fikirlerini yargılamadan dinleyin.
Seçme şansı tanıyın.


Kişi aynı suçtan iki kere yargılanmaz
Çocuğunuzun yaptığı bir hatayı (diyelim derslerine sistemli çalışmadı ve karnesi toto gibi) sürekli gündemde tutup aynı suçtan sürekli yargılayıp cezalandırmaya çalışmayın.Bütün tatil ona ne kadar kötü bir öğrenci olduğundan bahsetmek çok da işe yaramayacak.Etkili çalışma ve öğrenme stratejilerini anlayabileceği gibi paylaşmak,gerekirse bir uzmandan yardım alarak eksiklerini tamamlamasını sağlamak hem onun hem de sizin için doğru olacaktır.
Affedin ki affetmeyi öğrensin.
İsteklerini ertelemeyi öğrenmesini sağlayın
Hiç birimizin her istediğimizi yapma şansı ve hakkı yok bu dünyada .Çocuklarınızın her istediğini yapmaya çalışarak geçici mutluluklar sağladığınızı düşünüyor olabilirsiniz ama sağlıklı bir birey olarak kalabilmesi için ‘HAYIR’ demeyi öğrenmek zorundasınız. Hayatta amaçsız,mutsuz,hiç bir şeyden  memnun olmayan yetişkinler üretmek istemiyorsak HAYIR.
Bir şeye ulaşmak istiyorsa bunun için çaba sarf etmesi gerektiğini,beklemesi gerektiğini de öğrenmeli .
Beklesin ki sabretmeyi öğrensin.
Beklesin ki ulaştığının bir kıymeti olsun.
Olumlu rol model olun
Bilmediğinizi araştırın, sözlük kullanın, kitap okuyun,bilmediklerinizle ilgili araştırma yapın ki o da yapsın.
Sakin olun.Siz öfkenizi kontrol etmeyi başarırsanız o da başaracak.Ses tonunuzu kontrol ederseniz bağırmadan kendini ifade etmeyi öğrenecek.
Güzel kelimeler kullanırsanız o da kullanacak çocukların kelime dağarcığı öncelikle anne ve babası tarafından oluşturulur.
Siz kendinizi cep telefonlarına,tabletlere PC lere mahkum etmeyin ki o da olmasın .Süre kısıtlaması koyun  sadece kendimizi kandırmak verdiği zararları düşündüğümüzde ellerini bile sürmesinler.
Sorumluluklarını bilmesini sağlayın
Ev içerisinde başarabileceği küçük görevler verin. Yapması gereken işler olsun ki aldığı sorumluluğu yerine getirmeyi öğrenme fırsatı olsun.
Ev ödevlerini onun yerine yapmayın.Nasıl yapacağı konusunda bilgi paylaşımında bulunabilir,beyin fırtınası yapabilirsiniz.Asla onun yapacağı ya da yapması gereken bir şeyi onun yerine yapmayın.
Yardım tuzağına düşmeyin.Çocukların yapabileceği işleri onun yerine yapmak bir fedakarlık,bir iyilik değildir bunu hiçbir zaman unutmayın.
Selma Filiz ÖZYURT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder