29 Aralık 2015 Salı

ÇOCUKLARIN GELİŞİMİNİ OLUMSUZ ETKİLEYEN BESİNLER










Çocukluk dönemi bebeklik döneminin aksine büyüme hızının daha yavaÅŸ olduÄŸu, çocuÄŸun beslenme alışkanlığını kazandığı, anne babasını taklit ederek sofraya oturmayı, kendi başına yemek yemeyi öğrendiÄŸi dönemdir. 

Çocukların fizyolojileri yetişkinlerden farklı olduğu için beslenmeleri ve besinsel ihtiyaçları da yetişkinlerden farklıdır. Özellikle büyüme ve gelişme döneminde olan çocuklarımızın sağlığını olumsuz yönde etkileyen besinler; yüksek kalorili, posadan fakir,vitamin ve mineral içeriği düşük; gazlı ve şekerli içecekler; cipsler, çikolata, bisküvi ve kekler, kızartmalar, hamur işleri hazır besinler ve fast food dediğimiz besinlerdir. Bunun yanı sıra ailelerin çocuklarımız obez olur korkusu ile çocuklarına tükettirdikleri diyet ürünler de çocukların sağlığını olumsuz etkilemektedir.

BESÄ°NLERÄ°N ÇOCUKLAR ÃœZERÄ°NDEKÄ° ETKÄ°SÄ° Gazlı içecekler, çay ve kahve fazla miktarda tüketildiÄŸinde vücutta demir emilimi azalmakta ve demir eksikliÄŸine yol açmaktadır. Åžekerli içecekler ise özellikle fazla enerji alımına neden olduÄŸundan ağırlık artışına sebep olmaktadır. Meyveler yerine meyve sularını tüketmek baÅŸlı başına posadan, viamin ve minerallerden çocuÄŸunuzun mahrum kalması demektir. Fast-food olarak tüketilen besinler, pizza, hamburger, sosisli, döner, A ve C vitamini ile kalsiyum yönünden yetersizdir ve posa içerikleri oldukça düşüktür. Bu vitaminlerin düşük düzeyde alınımı, bağışıklık sistemi yetersizliÄŸine, sık sık hastalanmalara, kalp-damar hastalıkları ve katarakt riskinin artmasına yol açmaktadır. Özellikle büyüme çağında kalsiyumun yetersiz alımı, büyümeyi olumsuz etkilemektedir. BÄ°RÇOK HASTALIÄžI TETÄ°KLÄ°YOR  Fast-food ürünlerin renklendirici, tatlandırıcı ve aroma artırıcı katkı maddeleri içermesi bu ürünlerin uygun kullanılmamaları ve sık tüketimleri uzun dönemde kanser riskini artırmaktadır. Aynı zamanda fast food tüketimi ile ağırlık artışı ve insülin direnci arasında kuvvetli pozitif bir iliÅŸki olması, fast food tarzı besin tüketiminin, obezite ve tip 2 diyabet riskini artırdığını göstermektedir.

KEPEKLÄ° ÃœRÃœNLER ÇOCUKLARIN GELİŞİMÄ°NÄ° OLUMSUZ ETKÄ°LÄ°YOR Son dönemde birçok anne kepekli ekmeÄŸin çocuklar için uygun olduÄŸunu düşünmektedir. Fakat yetiÅŸkin beslenmesinden farklı olarak kepekli ürünler çocukların geliÅŸimini olumsuz etkiler. Fazla alınan kepek; demir ve kalsiyum gibi çocuk geliÅŸiminde önemli olan minerallerin atımını arttırabilir. Bu nedenle de çocuk beslenmesinde 5 yaşına kadar kepekli ürünlerin kullanımı önerilmez. Aynı ÅŸekilde aileler light süt ürünlerini de çocuklarına vermektedir. YetiÅŸkin beslenmesi için saÄŸlıklı olan light süt ürünleri çocukların geliÅŸimi için uygun deÄŸildir. Çünkü çocuklar, beyin geliÅŸimi için doymuÅŸ yaÄŸ asitlerine ihtiyaç duyarlar ve bu yaÄŸ asitleri light süt ürünlerinde bulunmamaktadır. Katkı maddesi içeren, iÅŸlem görmüş ürünlerin çocuÄŸunuzun saÄŸlığını olumsuz etkilediÄŸini unutmayın. 

DÄ°YETÄ°SYEN ELÄ°F BÄ°LGÄ°N


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder