Northwestern Üniversitesi’nden, Berlin Falling Walls konferansında Prof.Nina Kraus beynimizin gerçekleştirdiği en kompleks görevlerden biri ses işlemeyi aydınlattı. Bu konferansta dünyayı değiştirebilecek önemli buluşlara imza atan, 20 önemli bilim insanı bir araya geldi. Prof. Kraus 15 dakikalık konuşmasında, beyinde ses işleme esnasında nelere gerçekleştiğini ölçmek için, yeni bir metodu nasıl geliştirdiğini sergiledi. “Hayatlarımızdaki sesler beynimizi değiştiriyor. Biz sesin beynimizi nasıl değiştirdiğini araştırarak, nasıl farklı oluşumların veya yıkımların oluştuğunu inceledik,” diyor mucit, amatör müzikçi ve Northwestern Üniversitesi’nin İşitsel Nörobilim Laboratuvarı direktörü Kraus. Beynin seslere verdiği reaksiyonu ölçmek için araştırmacılar gönüllülere doğrudan konuşma veya müzik dinletti. Sonrasında bilim insanları gönüllerin kafasına tutturulan sensörler yardımıyla, beyinde oluşan elektrik akımın ölçtü. Yeni doğandan, 90 yaşına kadar binlerce katılımcının içerdiği bu araştırma serilerinde beynin yeteneksel olarak, müzik ve yeni bir dil öğrenmede yaşlanırken yaşadığı etkiler, dil bozuklukları ve işitme kayıpları incelendi. Ömür boyunca süren araştırmalar , aktif olarak müzik yapan insanların ,diğerlerine oranla gürültüde daha iyi duyduğu anlaşıldı. Ayrıca Kraus’un çalışması ; yoksulluk ve annenin eğitim seviyesinin ,çocuğun müziğin özünü işleme kabiliyetini etkilediğini ortaya koydu. “ Biz sesin esas bileşenleri olan perde, zamanlama ve tınısında gerçekleşen beyin proseslerine bakabiliyoruz. Stüdyolardaki mix cihazına benziyor. Bu gerçekten çok ince ayar,” diyor Kraus. Beyinde sesin nasıl işlediğini ölçmeye yarayan bu yeni kabiliyetimiz sayesinde nöro eğitim açısından önemli keşiflerin yapılmasına vesile olacaktır.
Diğer Bulgular :
• Kraus laboratuvarı bireyin ses işlemesinde çok hassas bir biyolojik yaklaşım sergiledi
• Okuma önce çocukların ses bileşenlerini (perde, zamanlama ve tını) işleme yöntemi gelecekteki okuma kabiliyetini tahmin edebilir. • Ses işlemedeki dezavantajları, kısmen müzik yaparak ya da farklı bir dil konuşarak kısmen dengelenebilir.
• Çocukların beyinleri çalışmalarda daha aktiflerdi ve daha zinde değişimler sergileyebiliyordu .
• Beyindeki ses işleme otizm,disleksi veya öğrenme gecikmelerine ilişkin nörolojik işaret olabilir.
Sesi oluşturmak beyindeki en kompleks görevlerden biri ,çünkü bilgi mikrosaniyeler içinde işleniyor. “Beynin bir hasar aldığında, psikiyatrik bir problem geçirmesi ya da basitçe yaşlanması aslında şaşırtıcı değil , gürültülü bir çevrede arkadaşınızın sesini ayırt edebilmenize dayanan beyindeki kompleks bir prosese benzetilebilir , diyor Kraus . Ses işleme beyin sağlığının göstergesi denilebilir.
Kaynak : ScienceDaily
http://www.gercekbilim.com/beyin-ses-sekillendirme/