25 Ocak 2016 Pazartesi

BENTON GÖRSEL BELLEK TESTİ




Benton testi görsel bellek testidir. ingilizce (Benton Visual Retention Test) olarak bilinir. Testi geliştiren A.L.Benton Kaynak: Revised Visual Türkçeye Benton Görsel Bellek Testi olarak çevrilir.
Benton testi bireyin görsel belleğinin ölçümünde kullanılır. Ölçek türü performans testidir. Bireysel bir testir. 8 yaş ve üzeri bieylerde uygulanır. Testin uygulama zamanı 5 dk dır.
Kapsamı 2 formdan oluşmaktadır. bunlar;
1.Desen: Bu formun C, D ve E formları vardır.
2.Seçme: Bu formun F ve G formları vardır.

Benton Testi Nasıl Uygulanır?

Benton görsel bellek testi götermeli ve çizmeli olarak iki bölümden oluşur.
1- Göstermeli Benton Testi :
Göstermeli benton testi uygulama ve değerlendirme şekli şu şekildedir. Test uygulanan bireye üzerinde bir yada birden fazla geometrik şekil bulunan kartlar gösterilecek daha sonra gösterilen 4 şekil içerisinden ilk gösterilen şeklin aynısın: bulmanızı istenecektir. 10 sn boyunca gösterilen kartta bulunan şekilin aynısını bulması istenir. Böylece toplam 10 kart bireye gösterilir ve verilen cevaplar işaretlenir. Bireyin görsel belleği derecelendirilmiş olur. Bu seviyeler yüksekten vasata kadar sıralanır. Bireyin seviyesi belirlenerek raporlanır.
2- Çizmeli Benton Testi :
Çizmeli benton testi uygulama ve değerlendirme şekli şu şekildedir. Bireye üzerinde geomatrik şekiller bulunan kartlar 10 sn zaman aralıkları ile gösterilr ve bunları kendisine verilen kağıda çizmesi istenir. toplam 10 kart sonunda bireyin çizdiği şekiller gösterilen kartlar ile karşılaştırılır ve değerlendirilir. Genel olarak benton testi farklı zaman aralıklarında gösterilen şekilleri akılda tutma, şekli bakarak çizilmesi çizimin akıldan yapılmasını, başka şekiller arasından seçilerek hafızada tutalmasını, ve şekillerin ayrıt edilerek akılda tutulmasını kapsamaktadır.
Benton Görsel Bellek Testi, belleğin durumunu değerlendirebilmekte görsel belleği, görsel algılama ve motor yeteneklerden ayırt edebilmektedir.

 Benton Görsel Bellek Testi Yorumlama
Benton testi yorumlama testi yapan Uzm. Psikolog tarafından yapılır. Alınan doğru cevapların IQ olarak bir karşılığı vardır. ve bu bireye yada ailesine iletilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder