3 Ocak 2016 Pazar

Lennox–Gastaut syndrome LGS





LGS tipik olarak çocukluk çağında tanı konulan ve eriÅŸkin yaÅŸamda da devam eden nadir ve ÅŸiddetli bir epilepsy tipidir. 
LGS sık nöbet dönemleriyle birlikte çok çeÅŸitli tiplerde nöbetlerle iliÅŸkilidir ve günlük nöbetler olaÄŸandır. Bu nöbetlerin bazıları yaralanma ile sonuçlanan düşmeler veya düşme ataklarına neden olabilir. Altı yaşına geldiklerinde LGS li çocukların çoÄŸunda bir miktar zihinsel retardasyon olabilir. 
Lennox-Gastaut Sendromu (LGS) çok sayıda nöbet tipinin birlikte görüldüğü, özel EEG paternlerine sahip, kognitif etkilenmenin de olduÄŸu, tedaviye dirençli ve kötü prognozlu bir epileptik ensefalopatidir. Bazı antiepileptik ilaç (AEÄ°)’lerin, özellikle çocukluk çağının jeneralize epilepsilerinde, bazı nöbet tiplerini kötüleÅŸtirici etkisi iyi bilinen bir fenomendir; ancak bunun altında yatan patogenetik mekanizmalar tam olarak anlaşılmış deÄŸildir. Bu makalede, LGS tanısı ile izlenen, intravenöz diazepam ile tonik status epileptikusa giren bir olgu bildirilmiÅŸ, LGS ve AEÄ°’lere baÄŸlı nöbet kötüleÅŸmesi konusu tartışılmıştır.
LGS ile her çocuk özeldir. Özel ihtiyaçları olduğu gibi Lennox-Gastaut sendromlu bir çocuk bakımı, herkes için farklıdır. Ebeveynlerin çocuklarını koruma yollarını öğrenmeleri,çocukları için en iyi tıbbi tedavi ve eğitim yolunu bulmaları gerekir.
Uygun güvenlik önlemleri alarak nöbet sırasında meydana gelen yaralanmaları önlemeye yardımcı olabilir ve nöbet kazaları olasılığını en aza indirebilirsiniz.
Ailelerin yaşam kalitesini artırmak için beklenmedik durumlara karşı hazırlıklı olmayı öğrenmesi gerekir.
Şiddetli nöbetler hastanın yaşam kalitesini etkileyebilir koruyucu kask kullanmak şiddetli nöbetler için bir zorunluluğa dönüşebilir.
 Birçok epileptik ilaçların yan etkileri de LGS olan bir kiÅŸi için yaÅŸam kalitesini düşürebilir. Lennox-Gastaut sendromlu bireyler, fiziksel spor, sürüş ve istihdam çeÅŸitli formları gibi bazı etkinliklere katılmaktan kısıtlanmış olabilir.
Çevre düzenlemesi örneğin tekerlekli sandalye kullanılıyorsa çocuğun yaşadığı eve ya da apartmana ek düzenlemelr yapılması gerekebilir.
Çocuğun banyo ve tuvaletleri kullanabilmesi için de ek düzenlemeler yapılmalıdır.
Çocuk özel eğitim hizmetlerinden yaralanarak evde eğitim ya da özel eğitim hizmeti veren bir kutumda özel eğitim hizmetlerinden yararlanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder