24 Ocak 2016 Pazar

Dikkat eksikliğine ne iyi gelir?








Beyin, uyku sırasında da çalışmaya devam eder. Kısa süreli hafıza bölgesi hipokampüs ile uzun süreli hafıza bölgesi neokorteks, bu süre zarında gün içinde yaşanan sahneleri ileri-geri sararak hafızaya almak için bilgi alışverişinde bulunur.
Farelerin de sakin durdukları dinlenme süreçlerinde (tuvaletlerini yaparken, bıyıklarını temizlerken) benzer bir süreç gözlemlenmiştir. Buna göre, olayların hafızaya alınmasında dinlenme zamanlarının da uyku kadar önemli olduğu söylenebilir.
Hafızanın zayıflaması ve dikkat eksikliği
Hafıza ilerleyen yaşa, yorgunluğa veya bitkinliğe bağlı olarak zayıf düşebilir. Zihin sislenmiş, bulanıklaşmış gibi olur. Hafıza yanılmaya başlar. Kararları almak zorlaşır. Bunlara bağlı olarak dikkat eksikliği de görülebilir.
Hafızayı güçlendirmek için
Hafıza da tıpkı kaslar gibidir; kullanılmazsa zayıflar! Bu yüzden de bulmaca çözerek, grup oyunları oynayarak, arkadaşlarımız, yakınlarımız ve ailemizle bir araya gelerek hafızamızı çalıştırmamız gerekir. Hafızayı gelişmeye zorlayacak yeni alanlar, yeni teknikler öğrenmeye koyulmak da etkili olur. Bu her yaş için geçerlidir.
Hafızayı güçlendiren yiyecekler nelerdir?
Özellikle bazı gıdalar hafıza ve ezberi güçlendirmek için oldukça faydalıdır. Mesela ezber yaparken bolca su içilebilir. Fındık, kanola yağı ve soğuk sularda yaşayan yağlı balıklarda bulunan doymamış yağ asitlerinden Omega 3, sinir hücresi zararlarına alışkanlık ve esneklik kazandırır. Ayrıca yumurta, karaciğer ve soyada bulunan fosfatidilkolin (lesitin) maddesi sinir hücresi zararlarının temel yapıtaşıdır. Bunlar dışında bira mayası, buzağı karaciğeri, süt ve yumurtada bulunan B12 vitamini de doğal bir hafıza güçlendiricidir. Dilerseniz sabah, öğlen ve akşam olmak üzere ginkgo biloba kullanabilirsiniz. Veya günde 1 adet 100mglık Koenzim Q10 ya da sabah ve öğlen 1 adet 500-700mglık ağızda eriyen C vitamini (acelora kirazı) kullanabilirsiniz. Akşamları yemekten önce 1 ampul çinko oligosolu da faydalı olacaktır.
Masajla hatırlamak
Bir şeyi unuttuğumuz zaman kafamızı kaşımak tesadüf değil. Başımızın tam tepesinde, yani saçın alından başlayan kısmının 3 parmak gerisinde hafızayı uyaran bir nokta bulunmakta. Bir şeyi hatırlamak istediğimiz o an oraya hafifçe masaj uygulamamız veya kaşır gibi dokunmamız dahi yardımcı olur. Aynı nokta göbek deliğimizin 3 parmak yukarısında da bulunmaktadır.
 OLUMLU İLETİŞİM ÇOCUĞUN DİKKATİNİ ARTTIRIR

Çocuğun olumsuz tutumu ya da ders başarısındaki düşüş karşısında, ona karşı olumsuz bir duruş sergilemek, onu hep eleştirmek, öfkeye kapılmak, çocuğun dikkat ve konsantrasyonunu tamamen bozmaktadır.

Dikkat sorunu yaşayan çocuklarda öncelikle, özgüven veren ve onun kendi benliğine olan saygısını arttıracak davranışları ortaya koymak gerekir.

Çocuk taktir edildikçe ve zaman zaman anlamlı ödüller aldıkça sevildiğini hissedecek ve kendisini değerli olarak görecektir. Bu da onun dikkatinde kayda değer artışlara yol açacaktır.

Çocuğun dikkati arttıkça ders başarısı artacak, ders başarısı arttıkça da özgüveni artacaktır.

Anne babanın disipline yönelik davranışlarındaki tutarsızlıklar, çelişkiler, reddedici, ilgisiz ya da aşırı cezalandırıcı yaklaşımlar çocuktaki dikkat azalmasını hızlandırmaktadır.
 EGZERSİZ VE SPOR DİKKATİ ARTTIRIR

Egzersiz, nefes alma ve sporun dikkati artırmaktaki rolü herkesçe kabul edilen bir durumdur.

Aşırı hareketlilik nedeniyle oluşturulamayan dikkatin spor aktiviteleri sonrasında yerine geldiği saptanmıştır.

Gerek egzersiz gerekse de düzenli ve doğru nefes alıp verme durumunda beyindeki kan dolaşımının bundan olumlu etkilendiği ve dikkatte artışlar olduğu yine bilimsel olarak ispat edilmiştir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder