24 Ocak 2016 Pazar

FROSTIG GÖRSEL ALGILAMA TESTİ

 

Görsel algı, görsel uyaranları tanıma, ayırt etme ve daha önceki deneyimlerle ilişkili olarak yorumlama yeteneğine denir.
Görsel algılamadaki yetenekleri sayesinde çocuklar okumayı, yazmayı, aritmetik yapmayı ve okuldaki başarıları için gerekli olan tüm diğer becerileri öğrenmektedirler.
Görsel algılama problemleri, belirleme, ayırma, hatırlama, görsel duyuyu yorumlama eksikliğinden kaynaklanır.
Küçük çocuklarda bu durum geometrik şekilleri yapamama, şekil- zemin karıştırma, nesneleri değiştirme  ve yönlendirmedeki eksiklerle ortaya çıkar.
Çocuk büyüdükçe bu problemler harf ve kelimeleri okumada kendini gösterir.
Görsel Algılama Beş Alanda İncelenmiştir:
žEl-Göz Koordinasyonu
žŞekil-Zemin Ayırımı ž
Algılama Sabitliği ž
Mekanla Konumun Algılanması
žMekan İlişkilerinin Algılanması


Görsel algılama problemi genellikle 3-7 yaşları arasında görülür. Her sınıfta bu alanda geri kalmış çocuklara rastlanmaktadır. Görsel algılama problemi olan çocukların öğrenme objeleri ve bunların mekansal ilişkilerini algılama güçlükleri olacaktır. Bu nedenle görsel algı problemlerinin erken dönemde saptanması ve erken müdahale ile kalıcı problemlerin oluşmaması çok önemlidir.Bu test Dr.Marianne Frostig tarafından 1963 yılında geliştirilmiş,özellikle özel öğrenme güçlüğü olan çocukların görsel algılamalarını saptamaya yönelik bir performans testidir. Test çocuklardaki görsel algı problemlerini ve derecesini saptamak, uygun akademik programa karar vermek amacıyla kullanılabilir. 4-8 yaş arasında olan çocuklara bireysel ve grup şeklinde uygulanabilir. Frostig testinin uygulanışı hazırlık aşamasıyla birlikte 50-60 dak. sürmektedir.Bir kalem-kağıt testi olup görsel algıyı 5 farklı boyutta değerlendirir.
1-El-göz koordinasyonu
2-Şekil-zemin ayrımı
3-Şekil sabitliği(değişmezliği)
4-Mekan-konum algısı
5-Mekan ilişkilerinin algısı
frostig gelişimsel-görsel algı testi materyalleri 20 sayfalık test kitapçığı, 11 adet örnek kart,(üzerlerinde üçgeni dikdörtgen, artı, ay,yıldız,uçurtma, elips, kare, daire çizimleri, 4. boyutun a ve b bölümleri için ayrı ayrı hazırlanan model kartlar, kurşun kalem, kırmızı, yeşil, kahverengi ve mavi olarak 4 adet boya kalemi)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder