27 Ocak 2016 Çarşamba

Çocuk Gelişiminde Zihinsel Aktiviteler

 

Çocuk Gelişiminde Zihinsel Aktiviteler
İnsan bedeni nasıl zinde ve formda kalabilmek için fiziksel egzersizlere ihtiyaç duyuyorsa, insan beyni de gelişebilmesi ve zinde kalabilmesi için zihinsel egzersizlere ihtiyaç duyar. Doğru uyaranlara sahip zihinsel egzersizlerin düzenli olarak uygulanması çocukların zihinsel potansiyelini daha etkin kullanmasına yardımcı olur.
Çocuklarda zeka geliştirme için başvurulan en temel yöntemlerden biri oyundur. Zihinsel gelişime faydalı oyunlar oynamak, çocukların öğrenme becerisine olumlu yönde etki eder ve akademik başarısına katkı sağlar.
Oyun Oynamanın Çocuk Üzerindeki Olumlu Etkileri:
Kavramlaştırma yeteneğini artırır:
Çocuk, oyun oynarken çeşitli kavramları, nesneleri ve bu nesnelerin özelliklerini, görevlerini öğrenir. Öğrenilen kavramların günlük hayatta kullanılması çocuğun tanımlama, kavramlaştırma becerisini artırır, dil ve bilgi dağarcığı gelişimine katkıda bulunur.
Mantık ve muhakeme yeneteneği artar:
Çocuk, oyun oynarken sürekli zihinsel faaliyet içerisindedir. Bu sırada öğrendiği kavram ve nesneleri birbiriyle kıyaslayarak özelliklerini kavramaya çalışır. Bu şekilde çocuğun mantık ve muhakeme yeteneği gelişir.
Soyutlama becerisi gelişir:
Oyun anında çocuk, sürekli olarak düşünme, algılama, kavrama gibi soyut yetenekler açısından bir faaliyet içerisindedir. Bu da zihinsel gelişimi etkileyen önemli faktörlerdendir.
Yaratıcı düşünmeyi ve hayal gücünü geliştirir:
Özellikle çocuğun dil, hafıza, dikkat, odaklanma, problem çözme, organizasyon, hayal kurma yeteneği gibi zihinsel gelişimlerine yardımcı olacak oyunlar oynaması, çocuğun zeka gelişimine katkı sağlamanın en anlamlı, en verimli yoludur.
Çocuğun Zeka Gelişimi için Dijital Temelli Zihinsel Gelişim Araçları:
Çocuk zeka gelişimine katkıda bulunan en önemli kaynaklardan biri de dijital temelli zeka oyunlarıdır. Çocukların yaşına ve potansiyellerine uyumlu olarak oynayabilecekleri zeka oyunları sayesinde kavramlaştırma, dikkat, odaklanma, hafıza, mantık ve muhakeme, görsel yetenekleri gelişir.
Günümüz teknolojisinde; zeka oyunlarının çeşitliliğini sağlamak, oyunların güncelliğini ve heyecanını korumak, ilgi çekiciliğini artırmak ve kolay erişim sağlamak adına bilgisayar veya mobil cihazlardan oynanabilen zeka oyunları tercih edilmektedir.
Öğrenme, beyindeki pek çok becerinin sistemli bir şekilde kullanılması ile gerçekleşir. Bu becerilerin her biri öğrenme potansiyelini etkilediği için akademik performans yani başarı konusunda da belirleyici olmaktadır. Bu becerilerin gelişimini şansa bırakmak yerine doğru uyaranlarla oluşturulmuş bir eğitim programıyla desteklemek de şüphesiz fark yaratacaktır.
Çocuğumun zekasını, dikkatini, hafızasını nasıl geliştirebilirim? Çocuğumun derslerinde, okul hayatında başarılı olmasını nasıl sağlayabilirim? gibi sorulara cevap arayan ebeveynelere Türk doktorlar ve mühendisler tarafından geliştirilmiş; Ruh Sağlığı Derneği komisyonu ve Kim Psikoloji uzmanları tarafındanincelenerek; zihinsel gelişim açısından değerlendirilmiş, bilişsel gelişime olumlu katkıları sebebiyle pedagojik ürün olarak sertifikalandırılmış MentalUP Dijital Temelli Zeka Geliştirme Programı’nı önerebiliriz.
Çoklu zeka kuramını hedef alarak geliştirilen, bilgisayar ve mobil cihazlarda kullanımı uygun olan MentalUP Programı, çocukların zihinsel süreçlerini daha etkin kullanabilmeleri adına geliştirilmiş, bellek, dikkat, mantık ve muhakeme, görsel zeka ve kavramlaştırma başlıkları altında toplanmış zihinsel gelişim egzersizleri içerir.
  • Dikkat veKonsantrasyon çalışmaları ile dikkatini toplamayı ve sürdürmeyi öğrenir.
  • Hafızaçalışmaları ile belleğini arttırarak öğrenme kabiliyetini geliştirir.
  • Mantıkve Hesaplama çalışmaları ile yürütücü işlevlerini harekete geçirerek plan yapmayı ve problem çözmeyi öğrenir.
  • Kavramlaştırmaçalışmaları ile anlama ve soyutlama yeteneklerini geliştirir.
  • Görsel Mekansal Algıçalışmaları ile tahayyül etme becerilerini geliştirerek yaratıcı düşünceyi öne çıkarır.
Zihinsel gelişim egzersizleri çocuğun eğlenerek sıkılmadan yapacağı şekilde tasarlanmaya çalışılmıştır. Sistem çocuğa otomatik olarak çocuğun seviyesine göre egzersizler önerir. Çocuk başardıkça, egzersizlerin zorluk seviyesi, çocuğun seviyesine göre otomatik olarak zorlaşır.
Sistemin günlük olarak sunduğu egzersiz sayısı 20 kadardır. Çocuğun günlük olarak kendisine sunulan bu 20 egzersizi tamamlaması yeterlidir. Yani toplamda 30 – 60 dakika arası zihinsel gelişim egzersizi yapılması yeterlidir.
Siz de www.zekakulubu.net  adresinden ücretsiz üyeliğinizi yapıp, MentalUP Zeka Geliştirme Programı’nı deneyebilirsiniz.

 http://www.kimpsikoloji.com/psikolojik-test/dikkat-ve-algi-testleri/frostig-gorsel-algilama-testi/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder