20 Ocak 2016 Çarşamba

Dikkat Eksikliğine İyi Gelen Besinler

 

Omega 3 Yağ Asidi İçeren Besinler: Ton, pisi balığı, alabalık, dil balığı ve sardalye gibi yağlı balıklar omega 3 yağ asitleri ve çinko bakımından zengindir. Çinko beynin belirli nörotransmitterlerini üretmesine yarımcı olurken omega 3 yağ asitleri beynin normal fonksiyonunda çalışmasını destekler. Düzenli çinko ve omega 3 alımı beyin sağlığı kadar diğer organların sağlığı açısından da önemlidir. 
 
Balıklar dışında, keten tohumu, ceviz ve kanola yağı da omega 3 bakımından zengin besin kaynaklarıdır. Çinko bakımından zengin gıdalar ise kabak çekirdeği, az yağlı dana eti, susam ve tahin ile yer fıstığıdır.
 
Sebzeler ve Meyveler: Sağlıklı bir beslenme programında önemli rol oynayan sebze ve meyveler vitamin, mineral eksikliğinden kaynaklanan dikkat eksikliği ve kronik yorgunluk tedavisine yardımcı olabilir. Özellikle dikkat eksikliği bulunan çocuklar aşırı şekerli kola, şekerleme, tatlı gibi hazır gıdalar yerine mineral ve vitamin bakımından zengin, yüksek besin değerleri bulunan sebzeleri tüketmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.

 Ispanak:Ispanak ; Ispanak içinde bol miktarda bulunan potasyum sayesinde beynimizde sinir uçlarının iletimini hızlandırır. Elektriksel iletimin artması ile daha sağlıklı ve düzgün düşünür, hızlanırız. Dikkatimizi toplamada en büyük yardımcılardandır.

 Taze Fasulye :Taze fasulye en fazla folik asit barındıran sebzelerdendir. Folik asit, anne karnında ki bebeğin beyin hücrelerini sağlıklı geliştirir. Hafızayı kuvvetlendirir, bilgi kavramasını hızlandırır. Özellikle çok yoğun çalışanlar ve ilerleyen yaşı olanlar için folik asit çok önemlidir.

Brokoli: Brokoli içinde bulunan sulforan isimli kimyasal, beyni sağlıklı tutuyor. İlerleyen yaşla birlikte beyinde oluşan hasarı azaltıyor. Beynin düşünme ve odaklanma sınırını yükseltiyor.

Buğday:Buğday içinde çok miktarda B vitamini grubu vardır. Bu nedenle damarların tıkanmasına engel olur, depresyon ve stresten korur. Alzheimer’ın oluşumunu yavaşlatır.

 Badem: Bademin içinde bulunan magnezyum, beyin fonksiyonlarını canlandırır. Magnezyum takviyesi beynin öğrenme becerilerinin artmasına ve hafızayı kuvvetlendirdiği ortaya çıkmıştır.

 
 Avokado :Kanda bulunan kötü kolesterolü düşürür. Dolaşımı hızlandırarak beynin yeterince oksijen almasını kolaylaştırır. Böylece beynimizi çok daha iyi kullanırız.

Yaban mersini: İçinde bol miktarda olan flavanoid sayesinde hafızayı kuvvetlendirir, öğrenme kapasitesini yükseltir. Hafızayı korur.


Çinko bakımından zengin yiyecekler: Çinko beynin ve sinir sisteminin verimli çalışması için gerekli olan nörotransmitter'lerin üretilmesine yardımcı olarak önemli bir rol oynar. Pek çok diğer organın işlevini yerine getirmesine yardım ettiği gibi bir yandan da beynin düzgün çalışmasına yardımcı olur. Çinko bakımından zengin olan yiyecekler arasında kabak çekirdeği (en eğlencelisi elbette bu), yer fıstığı (bu da olur) az yağlı dana eti, sısam ve tahin sayılabilir.

 B Vitamini içeren Besinler: B vitamini konsantrasyonu arttırır ve dikkat eksikliğine iyi gelir. B vitamini içeren buğday ekmeği, fındık, ceviz, fasulye, bezelye, süt, avakado, karnabahar ve ıspanak tüketerek dikkat eksikliği ile başa çıkabilirsiniz.

 Demir Oranı Yüksek Besinler:Demir eksikliği ile meydana gelen anemi beyne kan gitmesini yavaşlatır ve beyne kanın az gitmesi sonucu daha az oksijen beyne ulaşarak hafıza ve dikkat kaybı yaşatır. Demir kaplarda pişirilen et, deniz ürünleri ve brokoli tüketerek demir eksikliğinin önüne geçebilirsiniz. Dolayısıyla dikkat eksikliği de bu sayede azalmış olur.



Su:Beynimiz %80 oranında sudan oluşmaktadır. Su içimine yaklaşık 15-15 saat kadar ara vermek, konsantrasyon süresini düşürür. Vücuttaki su eksikliği kişide baş ağrısı, yorgunluk ve çabuk sinirlenme gibi sonuçlara neden olmaktadır. Bu sonuçlardan her biri sizden konsantrasyonunuzu çalan, alıp götüren olaylardır.Bu nedenle düzgün bir şekilde su tüketmek gereklidir.





Dikkat Eksikliği Olanlara Önerilmeyen Gıdalar Gıda Katkı Maddeleri:

Hazır gıdalara renk vermek, raf ömrünü uzatmak için kullanılan gıda katkı maddelerinin dikkat eksikliğini arttırdığı yönünde araştırma sonuçları bulunmaktadır. Bu tip katkı maddeleri genellikle salça, konserve yiyecekler, dondurulmuş gıdalar, dondurma, şekerleme, hazır yemekler ve fast food ürünlerinde kullanılır. Herhangi bir konserve ürün alırken içindekiler bölümünü okuyarak katkı maddesi içerip içermediğini öğrenebilirsiniz. Özellikle gıda boyaları olan Sarı No 6 ve 10 ve Kırmızı No: 40 ile “Tartrazin” adlı gıda katkıları dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda hastalık belirtilerinin şiddetlenmesine yol açabilmektedir. 

Paketlenmiş ve işlenmiş gıdaların tümü.



 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder