"Peter Mousaferiadis: ''Burada öykü anlatan, gösteri yapan ve dans eden insanlar, farklı kültür ve gelenekleri çocuklara sahneleyerek anlatıyor. Öğrencilerin bunu yaşayarak tecrübe etmesi, kitap okumak ya da film izlemekten çok daha etkili bir yöntem.''"
Anlayış ve hoşgörü çok kültürlü toplumlarda nasıl gelişir? Bu eğitim hangi yaşta başlamalı? Learning World bu hafta çok kültürlü toplumlarda hoşgörü ve saygıyı artırmak için yapılan eğitim faaliyetlerini konu alıyor.Avustralya: Farklı kültürler topluma zenginlik katıyor
Avustralya, dünyada en çok farklı etkin kökene sahip ülkelerden birisi… Doksanlı yılların sonunda Çin, Hindistan ve Vietnam’dan gelen yeni göçmenlerle Avustralya’nın etnik yapısı hızla değişti. Bu sebeple dünyanın en eski yaşayan toplumlarından birisi olan Avustralya yerlileri tarih ve kültürlerini bir kez daha gözden geçirme gereği duydu. Bu amaçla düzenlenen Kültürleri Keşfetme Programı ile eski Avustralyalılar yeni göçmenlerle bir araya gelerek birbirlerini tanıyor ve daha hoşgörülü ve iç içe bir toplum oluşmasına yardımcı oluyor.
Peter Mousaferiadis, Kültür Sentezi Eğitmeni: ‘‘Farklı kültürleri tanıma programı içerisinde yaklaşık 100 farklı ders konusu bulunuyor. Bunların içerisinde ‘Aborjin Günü’ dersi de var. Afrika ve Asya kültürlerine ait birçok dersimiz bulunuyor. Dünyanın birçok farklı ülkesini ve kültürünü tanıtan derslerimiz de mevcut.’‘
Aborjin bir aileden gelen Elder Alan Harris ve çocukları Tristan ve Azza, 12 yıldır kültür empozyumu dersleri veriyor. Bu dersler sadece onların hayatlarını değiştirmekle kalmamış, Avustralyalı yeni neslin Aborjinlere karşı duyduğu saygı ve hoşgörüyü de artırmış.
Alan Harris, Eğitmen: ‘‘Çocuklar en çok Aborjin Günü derslerini seviyor. Çünkü öğretmen ve öğrenciler gün boyunca Aborjin kültürüyle ilgili her şeyi öğrenebiliyorlar. Okullara gidip çocuklara verdiğimiz en büyük mesaj, eğer Avustralya’da yaşamak istiyor ve bu ülkenin tarihine ait her şeyi bilmek istiyorlarsa, Aborjin kültürünü ve geçmişini öğrenmek zorundalar. Bu onlar için çok önemli.’‘
Eğlence içerikli bu eğitim modeli çocukların gelişimine büyük katkı sağlıyor. Collingwood Koleji’ndeki öğrencilerin yüzde 80’i farklı etnik kökene sahip. Öğretmenler farklı kültürleri öğrenmenin bu yöntemle pekiştirilmesinin önemine dikkat çekiyor.
Bu konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgi için aşağıdaki linkleri tıklayabilirsiniz:
http://culturalinfusion.org.au/about-us/
https://www.youtube.com/watch?v=Dl1dve9GEIs
Belçika: Farklı kültürler bir arada
Belçika’daki terör olayları kültürler arası hoşgörü ve iletişim konusunu yeniden gündeme getirdi. Fakat farklı etnik kökenlerin yaşadığı bir mahallede açılan bir çocuk yuvasında, halk arasındaki dayanışma ve saygıyı artırmak için ilginç bir uygulama başlatıldı.
Gent şehrinde bulunan Tierlantuin adlı bir çocuk yuvasında farklı yaş gruplarına ait 42 çocuk ve bebek her gün bir araya geliyor. Diğer 14 Avrupa projesini geride bırakan bu çocuk yuvası, bu sene Even Barış Eğitimi Ödülü’ne layık görüldü. Çünkü burada çok kültürlülük sorun olarak değil, pozitif bir algı olarak görülüyor.
Ginette Abongi, Anaokulu Öğretmeni: ‘‘Kurban ya da Ramazan Bayramı geldiği zaman, bunu bilmeyen çocuklara bu kavramları anlatmaya çalışıyoruz. Örneğin ailelerle ilgili bir çizim tahtamız bulunuyor. Çocuklara hangi anne babanın kimin ailesi olduğunu bu tahta üzerinde gösteriyor ve bu çok kültürlü ortamı anlamalarına yardım ediyoruz.’‘
Aileler günün her saati sınıfları ziyaret ederek bu eğitimin çocuklarına nasıl etki ettiğini görebiliyor. Çocuk yuvasında yapılan etkinliklerde aileler de aktif olarak görev alıyor. Çocuklar bir şeyler yapmak istediğinde anneler ve babalar grubun oyunlarına katılıyor ve bu eğitime katkı sağlıyorlar.
Yuvanın müdüresi Katrien Reynaert, çocukların aileler arasındaki farkları görmesinin çok önemli olduğunu belirtiyor. Örneğin bazı ailelerde anne siyahi iken babanın ten rengi beyaz. Bu farkı erken yaşta gören çocuklar, gelecekte bu tarz şeylere karşı daha saygılı ve hoşgörülü oluyor.
Farklı bir atmosfer içerisinde, farklı kültürleri bir araya getirerek sorun gibi algılanan bu durumu fırsata dönüştürüp çocuklara küçük yaşta eğitim vermek…Tierlantuin Çocuk Yuvası’nın eğitim anlayışı işte tam da bu şekilde…
Bu konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgi için aşağıdaki linkleri tıklayabilirsiniz:
http://www.dienstkinderopvang.be/kdv-tierlantuin
http://www.schooleducationgateway
- Kerem Çongar
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder