21 Ocak 2016 Perşembe

Çocuklarınıza Sevmeyi Öğretin

 
 Sevmek, sevilmek… Bu iki şey biz yetişkinler için bile oldukça elzem şeyler ve ne yazık ki günümüzde birçok ebeveyn çocuklarından bunları esirgiyor. Çünkü çocukları teknolojik vakit öldürücülerin yamacına bırakıp kaçmak daha mantıklı geliyor birçok kişiye. Ya da çocukları onları daha iyi geliştireceğini düşündüğümüz bir sürü ama bir sürü sıkıcı kursa ve aktiviteye mahkum ediyoruz. Hal böyle olunca sevileceğine inanmayan, sevmeyi beceremeyen bir nesil yetişiyor. Çocuklarımız üzerinde birçok görevimiz var elbette ama en önemlilerinden biri onların duygusal gelişimlerini destekleyecek bir sevgi ortamını onlara sunmak.


Çocuklarınıza koşulsuz sevgiyi verin.

Ne yazık ki anne babaların en büyük hatalarından biri çocuklarına onları bir şarta bağlı olarak seveceklerini belirtmek ya da onları bir hatalarından dolayı sevmeyeceklerini belirtmektir. Halbuki çocuk her ne yaparsa yapsın anne babasının onu seveceğinden emin olmalıdır.

“Odanı toplarsan seni daha çok seveceğim.”

“Sözümü dinlemezsen seni sevmem.” gibi yaklaşımlar çocuğun duygusal gelişimi için oldukça zararlıdır. Aynı zamanda çocuğun kişilik gelişimine de zarar verebilir.

Eşinize sevgi gösterin. 

Birçok kişi çocuğunun yanında eşine sevgi gösterisi yapmaktan kaçınır. Bunun sebebi uygun görmemesi ya da o an ortamda çocuk varsa tüm ilginin onun üzerinde olması gerektiği düşüncesidir, fakat yanlıştır. Çünkü çocuklar sadece kendilerine gösterilen sevgiden değil anne ve babalarının birbirlerine gösterdiği sevgiden de güç alırlar. Bu nedenle eşinize güzel bir şekilde hitap etmeyi, onu sevdiğinizi belirtmeyi çocuğunuzun yanında da ihmal etmemelisiniz.
http://cocukpsikolojimerkezi.com/cocuklariniza-sevmeyi-ogretin/



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder