10 Ağustos 2015 Pazartesi

Bağımsız Kendi Ayakları Üzerinde Durabilen Çocuk Yetiştirmek için 3 Öneri





 Çocuğun kendi ayakları üzerinde durma isteğini belirttiği an, koruma güdüsü olan ebeveynler için zor bir süreçtir. Çocuğunuz bağımsız davranışlar sergilemeye başladığında gereksiz korumacılık ve anlamlı rehberlik arasındaki ince çizgiyi nerde çekilmelisiniz?
Yukarıda bahsedilen dengeyi kurabildiğinizde, çocuğunuza kendi becerilerine inanmamasını sağlayarak öz güveninin artmasını sağlarmış olursunuz.
Araştırmacılar, ebeveynlerin bir helikopter gibi çocuğun etrafında sürekli denetleyerek dolanmasını çok tehlikeli bir trend olarak adlandırmakta ve bu davranış çocukların hayatta elzem olan kendine & becerilerine inanamayı ellerinden almaktadır.

Güvensiz ve bağımlı çocuklar yetiştirmemek için bir kaç öneri verebiliriz:

1.Başardıkları için gerçekçi övgü verin:Çocuğun yaşına uygun olarak ufak da olsa başardıklarını fark edip, uzatmadan gerçekçi bir şekilde takdir edin.Yaşına uygun olarak evde ufak görevler Ovgu-cocukvererek( çocuğunuzun yaşına uygun ev içi sorumluluk listesine göz atabilirsiniz) onu övecek fırsatlar da yaratabilirsiniz.

2. Okul çağındaki çocuklarınızın: ödevlerini en az denetimle yapmasına izin verin. Çocuğunuzun ödevini anlamasına yardımcı olmak ile ödevin çoğunluğunu sizin yapmanız arasında fark vardır. Çocuğunuzun ödevini anlaması, çözümlemesi, plan yapması için ona sorular sorarak onu başlatın ve yanından ayrılın. Ödevini tamamladıktan sonra kendi tekrar kontrol edebilir. Ödevini denetlemesi gereken kişinin öğretmeni olduğunu unutmayın. Öğretmeni de ödevindeki eksiklikler ile çocuğunuzun hangi konuların tekrarına ihtiyaç duyduğunu belirleyebilir.

3. Çocuğunuzun kendi kararlarını vermesine izin verin: Çocuğunuz kendi seçimlerini yapmaya niyetlendiğinde düşüncelerinin ve davranışlarının sorumluluğunu alabilecek gelişmeyi soru-6göstermiştir. Doğru ve yanlış kavramları hakkındaki bilgisini sınamaya hazırdır.Kendisine veya çevresine zarar verecek bir durum değil ise anlayış ve sabır ile çocuğunuzun seçimini yapmasına izin verin. En önemlisi de seçimlerinin neticelerini yaşamasına izin verin. Olumsuz sonuçlarla karşılaştığında neyi farklı yapabilirdin?, nasıl bir sonuç elde etmek istiyordun? gibi sorular üzerinde konuşarak süreci takdir edebilirsiniz.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder