Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Eğitim Sınıfları Kılavuz Kitapçığı yayımladı.
Özel eğitim sınıflarına sunulan eğitim hizmetlerine rehberlik etmesi için hazırlanan kitapçıkta, özel eğitim sınıflarının işleyişinden fiziki yapısına; öğrenci nakillerinden öğretmen sayılarına kadar her şeyi bulabilmek mümkün. ‘Okul ve kurumlarda, durumları ayrı bir sınıfta eğitim görmeyi gerektiren özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için yetersizlik türü, eğitim performansları ve özellikleri göz önünde bulundurularak, özel araç-gereçler ile eğitim materyalleri sağlanarak oluşturulmuş’ özel eğitim sınıflarına dair yer alan bilgilerden bazıları ise şöyle:
Özel Eğitim Sınıfları Nasıl Açılır ve Kapatılır?
Özel eğitim ihtiyacı olan ve ayrı bir sınıfta eğitim almaları uygun bulunan bireylerin, yetersizliği olmayan yaşıtları ile bir arada eğitim görmeleri amacıyla her tür ve kademedeki resmî ve özel okullarda il/ilçe millî eğitim müdürlükleri tarafından özel eğitim sınıfları açılır. Özel eğitim sınıflarının kapatılması ile ilgili iş ve işlemler yine il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince yapılır.
Okullarda Birden Fazla Özel Eğitim Sınıfı Açılabilir mi?
Özel eğitim sınıfında eğitime erişimi sağlanması öngörülen öğrenci sayısı ile il/ ilçe özel eğitim hizmetleri kurulunun önerisi ve öğrencilerin ikamet adresleri dikkate alınıp uygun bulunduğu takdirde bir okulda birden fazla özel eğitim sınıfı açılabilir.
Nakil/Geçiş İşlemleri Nasıl Yapılır?
İl/ilçe özel eğitim hizmetleri kurulunca yerleştirme kararı doğrultusunda yapılır. Ancak öğrencinin devam ettiği eğitim ortamının uygun olmadığı durumlarda rehberlik ve araştırma merkezinde öğrencinin eğitsel değerlendirme ve tanılaması yeniden yapılır. Özel eğitim değerlendirme kurulu raporu doğrultusunda il/ilçe özel eğitim hizmetleri kurulunun vereceği yerleştirme kararına göre öğrencinin yeni eğitim ortamına geçişi ile ilgili iş ve işlemler yürütülür.
Öğrencilere Düzenlenecek Belgeler Hangileridir?
Okul öncesi dönemde; Özel eğitim sınıflarına devam eden öğrencilere dönem sonlarında karne alır. İlkokul ve ortaokulda; bulunduğu özel ya da devlet okulunun, özel eğitim sınıfına devam eden öğrencilere, kayıtlı bulunduğu okulu tamamlayan yetersizliği olmayan diğer öğrencilere verilen belge verilir. Bu belgeyi alan öğrenciler, eğitimlerine özel eğitim mesleki eğitim merkezlerinde ya da özel eğitim mesleki eğitim merkezi programı uygulayan özel eğitim sınıflarında devam eder. Buradan da mezun olan öğrencilere “Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi (Okulu) Öğrenim 3 Belgesi” verilir. Bu belge yükseköğretime devam etme hakkı sağlamaz. Özel eğitim iş uygulama merkezi programını uygulayan özel eğitim sınıfından mezun olan öğrencilere “Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi (Okulu) Öğrenim Belgesi” verilir. Ancak, bu belge mesleki eğitim merkezlerince verilen belgeye denk değil.
Öğrencilerin Başarı Değerlendirilmesi Nasıl Yapılır?
Bulunduğu okulun eğitim programını takip eden özel eğitim sınıfı öğrencilerinin başarıları, devam ettikleri okulun sınıf geçme ve sınavlarla ilgili hükümlerine göre değerlendirilir. Ancak, değerlendirmelerde öğrencilerin BEP’leri dikkate alınır. Özel eğitim programı takip eden öğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde BEP’lerinde yer alan davranışlar dikkate alınır. Bu kapsamda öğrencinin bütün dersleri için ayrı ayrı olmak üzere her dönemde kazandırılması hedeflenen davranışları üzerinden derecelendirilir.
http://orgm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2015_07/27112647_mebozelegitimsinifi.pdf
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder