12 Ağustos 2015 Çarşamba

Uyurgezerlik (Somnambülizm)





 Uyurgezerlik Nedir?
Uykunun başlangıç saatlerinde ortaya çıkar. Yaklaşık 10-15 dakika sürme eğilimi gösterir. Sıklıkla çocuk yatakta oturur, ayağa kalkar, odalarda dolaşır ve bazen dışarıya çıkabilir. Genellikle sonrasında yatağına dönülür.  Hareketlerde belirgin bir amaç yoktur ancak dışarıdan bakıldığında kişinin uyanık olduğu izlenimi edinilebilir. İsminin söylenmesine veya dokunulmasına yanıt alınamaz. Kişi sabah uyandığında veya atak sırasında uyandırıldığında yaşadığı durumuhatırlamaz.

Uyurgezerlik Sık Görülen Bir Sorun mudur?
Her üç çocuktan birisinde yaşamlarının bir döneminde uyurgezerlik görülebilir. 15 yaşlarından sonra görülmesi nadirdir. Yetişkinlerde % 1 civarında görüldüğü tahmin edilmektedir ancak hayat boyu devam etme eğilimi gösterir.

Uyurgezerliğin Nedenleri Nelerdir?

Yapılan bilimsel araştırmalar uyurgezerliğin belirgin bir şekilde genetik yatkınlık süreçlerinin sonucunda oluştuğunu ifade etmektedir. Uyurgezerliği olan kişilerin aileleri sorgulandığında birçok kişinin uyurgezerlik, uykuda konuşma, diş gıcırdatma, gece terörü gibi uyku bozukluklarını yaşadığını görmek mümkündür. Bunlar dışında gün içerisinde aşırı yorgunluk, uyku düzeninin olmaması sıklığı arttırabilir.

Uyurgezerliğin Tedavisi Var mıdır?

Özellikle çocukluk döneminde kendiliğinden düzelme olasılığının çok yüksel olması nedeni ile katı müdahalelerden sıklıkla kaçınılır. Ancak bu süreçte çevresel önlemlerin alınması oldukça önemlidir. Çevresel önlemlerin alınmadığı durumlarda uyurgezerliğin yaşamı tehdit edebilecek risklere sahip olabileceğini unutmamak gerekir. Gün içerisinde aşırı bedensel yorgunluktan kaçınmak fayda sağlayabilir. Her gün aynı saatte olma eğilim gösteriyorsa 15 dakika öncesinde kişinin tam olarak uyandırılması atak sıklığını azaltabilir. Kişinin yaşamını olumsuz yönde etkilemesi durumunda tedavide farklı ilaç tedavileri kullanılabilir.



Psikoloji, Çocuk Psikolojisi.
Dr. Genco USTA
Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı
www.cocukpsikiyatri.org - Ankara

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder