25 Aralık 2012 Salı

DEHS ve Madde Bağımlılığı

DEH Sendromu görülen kişilerin, gereğinden fazla çalışan bedenlerini ve beyinlerini yatıştırabilmek için alkol, marijuana, eroin, kırmızı reçeteli uyuşturucular, ağrı kesiciler, nikotin, kafein, şeker, kokain ve illegal uyuşturucu bağımlısı olmaya diğer kişilerden daha yatkın oldukları bilinen bir gerçektir. Yeteneklerimizi arttırıcı, kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlayıcı ya da duygularımızı uyuşturacak maddeler kullanmanın adı kendi kendine reçete yazmak yani madde bağımlısı haline gelmektir.

Ateşe Körükle Gitmek

Sorun, bu yöntemin başlangıçta işe yarayarak, DEHS görülen bireyin yorgun beynini ve bedenini kısa vadeli de olsa yatıştırmasıdır. Bazıları nikotin, kafein, diet ilaçları ve *speed denilen maddeler yardımıyla yaptıkları işe daha kolay odaklanır ve bu sayede başladıkları işi bitirirlerken, diğerleri DEH semptomlarını alkol ve marijuana ile uyuşturmayı yeğlerler.

Madde bağımlısı olan ya da geçmişte madde bağımlısı olan bireyler *kötü insanlar değil, kendi seçtikleri maddelerle umutsuzca iyi olmaya çalışan kişilerdir. Bağımlılık yapan maddeler rahatlatıcıdır. Ancak "çözüm" olarak başlayan bu geçici rahatlık daha sonra bağımlılığa, düşünmeden işlenen suçlara, aile içi şiddetine, tehlikeli işlere düşünmeden atılmaya, kaybedilen işlere, ilişkilere ve ölüme dönüşür. Tedavi edilmeyen DEHS'li pek çok birey ya bağımlı olmakta ya da bağımlılık ilintili bir nedenden ölmektedir.

DEH Sendromunu alkol ya da başka ilaçlarla yatıştırmaya çalışmak ateşe körükle gitmekten farksızdır.


Kimler bağımlı olur?

DEHS görülen bireylerin görülmeyen bireylere kıyasla bağımlı olma olasılıkları daha fazladır. Dr.Hallowell ve Dr.Ratey'nin araştırmalarına göre DEH Sendromu olan ve bir uzman tarafından tedavi görmeyen bireylerin %50 ye yakını bağımlı olmaktadırlar. Bu orana yemek ve takıntılı davranışlar sergileyerek semptomları yatıştıranlar dahil değildir.

Önlem ve Erken Müdahale

DEHS görülen bireylerde yüksek risk taşıyan davranışlara eğilim olduğu bilinmektedir. DEHS tedavi edilmediği takdirde, huzur bulamama, düşünmeden hareket etme, halsizlik, utanma duygusu ve organize olamamaya ve büyük ölçüde sosyal dışlanmaya yol açar.
Dürtülerinizi kontrol etmekte, konsantre olmakta ve beynen ve bedenen dinlenmekte zorluk çekiyorsanız sizi rahatlatacak maddelere hayır demek kolay değildir.
Çocuklar, yeniyetmeler ve yetişkinler DEHS için ne kadar çabuk tedavi edilirse bağımlı olmalarının önüne o kadar çabuk geçilecektir. DEH Sendromunu ilaçla tedavi etmekten kaçınan ve iyi bir iş yaptıklarına inanan çoğu anne baba, terapist ya da doktor istemeden de olsa bireyin bağımlı olmasına yol açacaktır. DEHS görülen her birey ilaç tedavisi görmek zorunda değildir. Ancak ilaçla tedavi edilmesi gereken vakalarda (yani bir uzman tarafından teşhis konulmuş) yakından takip edilen reçeteli ve kontrollu doğru ilaçla bağımlılığın önün geçilebilir. Doğru ilaç konsantre olmaya, dürtüleri kontrol etmeye ve enerji seviyesini dengelemeye yardımcı olduğunda kişi bağımlılık yaratan maddelerle geçici rahatlama yolunu seçmeyecektir.


İlaçlar ve Bağımlılık

Psikostimulant ilaçlar doğru olarak verildiğinde ve takip edildiğinde DEHS görülen bireylerin yaklaşık %75-80inde etkin olmaktadır. Bu ilaçlar arasında Ritalin, Dexedrine, Adderall, ve Desoxyn vardır. Burada gözden kaçırılmaması gereken nokta reçeteli ve takip edilen ilaçların, madde bağımlılarının ihtiyaç duydukları dozların çok altında olduğudur. Bir uzman denetiminde tedavi gören bireyler "uçmak" yerine konsantre olabilen, dürtülerini kontrol edebilen ve hayatlarını organize etme yetisine sahip bireyler olacaktır. Aynı zamanda kullanım şekli de çok farklıdır, ilaçlar uzman kontrolünde ağızdan ölçü ile alınırken, bağımlıların kullandığı maddeler ya enjekte edilmekte ya da sarılıp sigara gibi içilmektedir.
Stimulant olmayan Cylert, Wellbutrin, Prozac, Nortriptyline, Effexor ve Zoloft gibi ilaçlar da kimi zaman DEHS tedavisi için kullanılmaktadır.

DEHS TEŞHİSİ KONULDUKTAN SONRA BİR PSİKİYATRİSTİN VERDİĞİ İLAÇLARI KULLANMAK DEĞİL, SEMPTOMLARI BAŞKA MADDELERLE KENDİ BAŞINA TEDAVİ ETMEYE ÇALIŞMAK, BAĞIMLILIK YAPAR!!!

Yazar Hakkında:
Wendy Richardson, MA., MFCC, evlilik, aile, çocuk terapisti ve bağımlılık uzmanıdır. "The Link Between ADD and Addiction: Getting The Help You Deserve" adlı kitabın yazarı olan Richardson aynı zamanda danışman, eğitimci ve DEHS ve öğrenme güçlüğü konularında aranan bir konuşmacıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder