25 Aralık 2012 Salı

Hiperaktivitede İçin İlaç Tek Başına Çözüm Değil


Hiperaktivitede İçin İlaç Tek Başına Çözüm Değil

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Şermin Yalın, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu görülen çocukların tedavisinde ilaç kullanmanın tek başına bir çözüm olmadığını söyledi.

Çocuk Psikiyatrisi Uz.Dr. Şermin Yalın, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğunun çocukluk çağının önemli psikiyatrik sorunlarından biri olduğunu ve bu sorunun bireyin kendisi olmak üzere aileyi ve toplumu ilgilendirdiğini belirtti. Hiperaktivitenin belirtilerini dikkat eksikliği, aşırı hareketlilik ve dürtüsellik olarak sıralayan Dr. Yalın, "Hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar normal çocuklara göre çok hareketlidir" dedi. Bu çocukların bitmek tükenmek bilmeyen bir enerjileri olduğunu anlatan Dr. Yalın, şöyle konuştu: "Sakin bir şekilde oynamayı beceremezler, çok konuşurlar, elleri, ayakları hiç durmaz. Çocukların eğitim hayatının başlamasıyla birlikte dikkatsizlikleri gün yüzüne çıkar. Çocuk sınıfta dersi takip etmez. Ders dışı işlerle daha çok ilgilenir. Derste sıkıldıkları için sınıfın dikkatini ve huzurunu bozacak işlerle uğraşırlar. Öğrendikleri bilgileri çabuk unuturlar. Yaşıtlarına göre okuma yazma kaliteleri düşüktür. Sabırsızdırlar ve sıralarını beklemekte güçlük çekerler. Olaylara aşırı tepki verirler. Fiili ve sözlü olarak arkadaşlarını rahatsız ettiklerinden toplum tarafı ndan istenmeyen çocuk olarak ilan edilirler."
Hastalıkta kullanılan ilaç tedavi yönteminde ailelerin yanlış beklentiler içine girdiklerini vurgulayan Yalın, şunları söyledi: "İlaçtan ne gibi fayda beklendiğinin anlatılmasının ailelerin gereksiz beklentiler içine girmelerini engelleyeceği bellidir. Bazı ailelerin sadece ilaç vermekle her şeyin düzeleceği düşüncesi yanlıştır."

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu konusunda aile, okul ve hekim üçgenine önemli görevlerin düştüğünü hatırlatan Çocuk Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Şermin Yalın, aile, okul ve hekim arasında sıkı bir işbirliği olması gerektiğini söyleyerek, ailelerin hiperaktivite hakkında bilgi sahibi olmasının sorunun çözümünde önemli olduğunu belirtti.

TEDAVİ EDİLMESİ GEREKİR

Hastalık tedavi edilmediği takdirde kişi de bir takım sorunlara yol açacağını söyleyen Dr. Yalın, "Çocuğunuzla konuşurken onunla göz teması kurun. Çocuğa bir tek görev verin, çoklu ve karışık taleplerde bulunmayın. Kuralları açık ve kesin olarak koyun ve uygulamaya çalışın. Kısa aralıklarla sıkılmadan çalışmasını sağlayın. Bir isteği yerine getirdiğinde çocuğunuzu ödüllendirin. Sabırlı davranmaya gayret gösterin" diye konuştu.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder