25 Aralık 2012 Salı

Dikkat Eksikliği, Glisemik İndeks ve Beslenme

Son yıllarda bilim adamları alınan besinin kandaki şekeri ne oranda artırdığını ve fizyolojik etkileri karşılaştırabilen “Glisemik İndeksi” geliştirmişlerdir.



Bu indeks alınan besinin kandaki şekeri artırmasına göre 0 ile 100 arasında sıralanır.

Yüksek Glisemik indeksi olan karbonhidratlar dikkat eksikliğini artırdığı gibi, şeker hastalığı, kalp rahatsızlığı riskini artırırlar. Ayrıca sanılanın aksine açlığı gidermez, aşırı yeme ve obeziteye neden olurlar. Bu yüzden “düşük glisemik indeksi” olan besinler tüketmeliyiz.



Glikoz Devrimi adlı kitabında Sydney Üniversitesi’nden Dr. Jennie Brand-Miller, bir çok diyetisyenin de kilo verdirmede kullandığı “Glisemik İndeks Tablosu” hazırlamışlardır.










BAZI BESİNLER KAN ŞEKERİNİ NE KADAR YÜKSELTİR?




Asgari (Glisemik İndeks <40)




Barbunya Elma

Kiraz Fıstık

Kuru Kayısı Lima Fasulyesi

Soya Fasulyesi Makarna

Mercimek Yağsız Süt

Yağsız Yoğurt Taze Sebzelerin Büyük Bir kısmı

Yeşillikler Taze Meyvelerin Büyük Bir Kısmı




Düşük (Glisemik İndeks 40-54)




Sütlü Çikolata Havuç (Özellikle Haşlanmış Olan)

Portakal Kepek Tahılı

Yulaf Ezmesi Nohut

Kuru Fasulye Üzüm




Orta (Glisemik İndeks 55-70)




Pirinç Ananas

Müsli Tahılı Muz

Konserve Mısır Pancar

Yulaf Ekmeği Mayalı Hamur Ekmeği

Kepekli Ekmek Çavdar Ekmeği

Dondurma Patates




Yüksek (Glisemik İndeks 71-84)




Beyaz Ekmek Hamur Tatlıları

Vanilya Şekerlemeler

Jöleli Tatlılar Börekler

Simit Patates Kızarması

Kakaolu Tatlılar Mısır Cipsler

Mayonez




En Yüksek (Glisemik İndeks >85)




Fast Food Yiyeceklerin Büyük Bölümü

Dondurulmuş Gıdaların Büyük Bölümü

Hazır bagetler




KAYNAK:

Şimşek, R. (2010). Dikkat Dağınıklığı Önleme ve Beyni Etkili Kullanma Kılavuzu. 2. Baskı. İstanbul: Hermes Yayınları (İmleç Kitap)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder