Son yıllarda bilim adamları alınan besinin kandaki şekeri ne
oranda artırdığını ve fizyolojik etkileri karşılaştırabilen “Glisemik İndeksi”
geliştirmişlerdir.
Bu indeks alınan besinin kandaki şekeri artırmasına göre 0 ile 100 arasında sıralanır.
Yüksek Glisemik indeksi olan karbonhidratlar dikkat eksikliğini artırdığı gibi, şeker hastalığı, kalp rahatsızlığı riskini artırırlar. Ayrıca sanılanın aksine açlığı gidermez, aşırı yeme ve obeziteye neden olurlar. Bu yüzden “düşük glisemik indeksi” olan besinler tüketmeliyiz.
Glikoz Devrimi adlı kitabında Sydney Üniversitesi’nden Dr. Jennie Brand-Miller, bir çok diyetisyenin de kilo verdirmede kullandığı “Glisemik İndeks Tablosu” hazırlamışlardır.
BAZI BESİNLER KAN ŞEKERİNİ NE KADAR YÜKSELTİR?
Asgari (Glisemik İndeks <40)
Barbunya Elma
Kiraz Fıstık
Kuru Kayısı Lima Fasulyesi
Soya Fasulyesi Makarna
Mercimek Yağsız Süt
Yağsız Yoğurt Taze Sebzelerin Büyük Bir kısmı
Yeşillikler Taze Meyvelerin Büyük Bir Kısmı
Düşük (Glisemik İndeks 40-54)
Sütlü Çikolata Havuç (Özellikle Haşlanmış Olan)
Portakal Kepek Tahılı
Yulaf Ezmesi Nohut
Kuru Fasulye Üzüm
Orta (Glisemik İndeks 55-70)
Pirinç Ananas
Müsli Tahılı Muz
Konserve Mısır Pancar
Yulaf Ekmeği Mayalı Hamur Ekmeği
Kepekli Ekmek Çavdar Ekmeği
Dondurma Patates
Yüksek (Glisemik İndeks 71-84)
Beyaz Ekmek Hamur Tatlıları
Vanilya Şekerlemeler
Jöleli Tatlılar Börekler
Simit Patates Kızarması
Kakaolu Tatlılar Mısır Cipsler
Mayonez
En Yüksek (Glisemik İndeks >85)
Fast Food Yiyeceklerin Büyük Bölümü
Dondurulmuş Gıdaların Büyük Bölümü
Hazır bagetler
KAYNAK:
Şimşek, R. (2010). Dikkat Dağınıklığı Önleme ve Beyni Etkili Kullanma Kılavuzu. 2. Baskı. İstanbul: Hermes Yayınları (İmleç Kitap)
Bu indeks alınan besinin kandaki şekeri artırmasına göre 0 ile 100 arasında sıralanır.
Yüksek Glisemik indeksi olan karbonhidratlar dikkat eksikliğini artırdığı gibi, şeker hastalığı, kalp rahatsızlığı riskini artırırlar. Ayrıca sanılanın aksine açlığı gidermez, aşırı yeme ve obeziteye neden olurlar. Bu yüzden “düşük glisemik indeksi” olan besinler tüketmeliyiz.
Glikoz Devrimi adlı kitabında Sydney Üniversitesi’nden Dr. Jennie Brand-Miller, bir çok diyetisyenin de kilo verdirmede kullandığı “Glisemik İndeks Tablosu” hazırlamışlardır.
BAZI BESİNLER KAN ŞEKERİNİ NE KADAR YÜKSELTİR?
Asgari (Glisemik İndeks <40)
Barbunya Elma
Kiraz Fıstık
Kuru Kayısı Lima Fasulyesi
Soya Fasulyesi Makarna
Mercimek Yağsız Süt
Yağsız Yoğurt Taze Sebzelerin Büyük Bir kısmı
Yeşillikler Taze Meyvelerin Büyük Bir Kısmı
Düşük (Glisemik İndeks 40-54)
Sütlü Çikolata Havuç (Özellikle Haşlanmış Olan)
Portakal Kepek Tahılı
Yulaf Ezmesi Nohut
Kuru Fasulye Üzüm
Orta (Glisemik İndeks 55-70)
Pirinç Ananas
Müsli Tahılı Muz
Konserve Mısır Pancar
Yulaf Ekmeği Mayalı Hamur Ekmeği
Kepekli Ekmek Çavdar Ekmeği
Dondurma Patates
Yüksek (Glisemik İndeks 71-84)
Beyaz Ekmek Hamur Tatlıları
Vanilya Şekerlemeler
Jöleli Tatlılar Börekler
Simit Patates Kızarması
Kakaolu Tatlılar Mısır Cipsler
Mayonez
En Yüksek (Glisemik İndeks >85)
Fast Food Yiyeceklerin Büyük Bölümü
Dondurulmuş Gıdaların Büyük Bölümü
Hazır bagetler
KAYNAK:
Şimşek, R. (2010). Dikkat Dağınıklığı Önleme ve Beyni Etkili Kullanma Kılavuzu. 2. Baskı. İstanbul: Hermes Yayınları (İmleç Kitap)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder