25 Aralık 2012 Salı

Hiperaktif Çocukta Okul Korkusu


Hiperaktif çocuklar sabırsız oldukları için okula gitmekten de çabuk sıkılabilir. Genellikle her şeyi çok düzgün ve mükemmel yapmak istedikleri için önce heyecanla yazmak isteyen çocuk ilk günlerdeki kargacık burgacık yazılarını hiç beğenmeyecek bir süre sonra da okula gitmek istemeyecektir.

Hiperaktif çocuklar okula başlamakta çok isteklidir hatta birkaç yıl öncesinden ‘Ben ne zaman okula gideceğim' diye sormaya başlar. Abla veya ağabeyleri okula gittiği kendisi gidemeyeceği için de çok kızarlar. Kardeşlerinin giysilerini alır, karıştırır, okula gidiyormuş gibi oyunlar oynar hatta okula gitmeden ailelerine okul çantası, kitaplar, su kabı aldırırlar. O kadar sabırsızlanır ki bazen aile onları bir sene erken okula göndermek zorunda bile kalabilir. Ancak okula başladıktan bir süre sonra ‘Ben artık gitmek istemiyorum, sıkıldım, bu kadar gittiğim yeter, öğrenilmesi gerekeni öğrendim’ diyebilirler.
Bu çocukların hayal gücü çok geniş ve zengin olduğu için okul korkusu onlarda daha kolay gelişebilir. Bir iki öğrencinin sesli bir şekilde tartışması, itişmesi durumunda hiperaktif çocuk panikler ve ‘Bu durum bana da olabilir’ korkusuna kapılarak okula gitmek istemeyebilir. Öğretmen veya bir görevli yüksek sesle çocuklara ‘Sınıflarınıza gidin veya sıraya girin’ dediğinde çocukta ‘ Bu kişi bana da kızabilir’ korkusu gelişebilir.
Çocuk özellikle hem hiperaktif hem de anneanne veya büyükannenin yanından okula başlamışsa, aile büyüklerinin öğrettiği gibi kibar, nazik, saygılı tavırlar sergileyecektir. Sert, hırçın tavırlar, şiddet, kavga, ses tonunun yükselmesi onu korkutabilir. Anneanneler her şeyi hazır sunduğu için ‘Anneanne gelecek ve bana verecek’ diye bekler. Böyle durumlarda yemek saatlerini kaçırabilir. Hiperaktif çocukların hayal güçleri çok geniş olduğu için akıllarına olumsuz, kötü senaryolar gelebilir. Örneğin okulda servis onu bırakıp giderse veya ailesi okulun yolunu bulamazsa gibi. Ayrıca çocuk çok hareketli olduğu için sık sık düşüp bir yerlerini yaralayabilir. Aileleri özellikle de anneleri onlar için çok kaygılanabilir. Bu kaygıyı onlar çok kolay sezer ve bu onlara da geçer. Okulda kötü bir şey olacak diye beklemeye başlarlar.
Hiperaktif çocuğun zekâ kapasitesi yüksek olduğu için aile içinde olan gerginlikleri hızla anlar. Bu tür olaylardan kaygılanır, annelerini evde yalnız bırakmak istemezler ya okula gitmek istemez ya da okulda anneleri yanlarında kalsın isterler.
Sonuç olarak hiperaktif çocuğun okul korkusu yaşama riski daha fazladır. Böyle durumlarda mutlaka bir uzmana başvurulmalı çocuğun okul korkusu ve hiperaktivite problemi çözülmelidir.





Alanur Özalp

Uzman Psikolog

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder