30 Aralık 2012 Pazar

Hiçbir Öğrenci Başarısız Değildir

Hiçbir Öğrenci Başarısız Değildir

Kırık not nedeniyle evden kaçan veya intiharı bile düşünen çocuklar olabildiğine dikkat çeken uzmanlar, anne-babaları uyardı.

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Ar-Ge Kuruluşu olan DES Stratejik Araştırmalar Merkezi(DESAM)'nin 'Türkiye Karne Sendromu' raporuna göre veliler kırık karne getiren çocuklarına nasıl davranacağını bilmiyor. Kötü karne alan çocuğuna sert ve aşağılayıcı davranan anne babalar çocuklarında ciddi kişilik bozukluklarına neden oluyor. Her karne döneminde öğrencilerin ve velilerin stres içine girdikleri belirtilen raporda, "Bazı çocuklar daha da endişelenerek evden kaçabiliyorlar. Psikolojik olarak güçlü durumda olmayan öğrenciler, zayıf notlarından dolayı intiharı bile düşünüyor." denildi. Bu durumda en büyük görevin velilere düştüğünü vurgulanan raporda, karnenin tek başına başarıyı gösteremeyeceği, karnenin ölçütlerden sadece biri olduğu vurgulandı. Karneye, çok fazla anlam yüklenmemesi gerektiğinin altı çizilen raporda, velilere şu önerilerde bulunuldu: "Kırık notların altında yatan asıl sebebi araştırmak gerekir. Anne baba bu işe, kendi çocukluklarından da başlayıp daha geniş bir çerçeveden bakmalı. Çocuklarına yüklenmemeli, onlarla ilgilenerek, sorunlarına yönelerek, düşük notları olduğu için yanlış yollara sapmasını engelleyebilirler. Zayıf notla karşınıza gelen çocuğunuzun sizden daha fazla üzüldüğünü unutmayın. Onu sevdiğinizi hissettirin, üzüntüsünü paylaşın. Her çocuk farklı becerilere sahip bir bireydir. Bir başkasıyla kıyaslamaya sakın kalkışmayın. Başarısızlığının nedenini birlikte konuşun. Yapılabilecekleri belirleyin. Eksik olduğu konuları belirleyin, bunları nasıl gidereceğine birlikte karar verin. Gelecek dönem için başarısız olduğu derslerle ilgili neler yapılabileceğini planlayın."
"HİÇBİR ÖĞRENCİ BAŞARISIZ DEĞİLDİR"
Milyonlarca öğrencinin yarın iki haftalık yarı yıl tatiline çıkacağını hatırlatan DES ve DESAM Genel Başkanı Gürkan Avcı, "Hiçbir öğrenci başarısız değildir. Her öğrencinin farklı ilgi ve istidatları vardır. Dönem boyunca çocuğu ve problemleriyle ilgilenmeyip de yalnız karneyi eline alıp çocuğu sorgulamak ve karne sonucuna göre onu değerlendirmek ve kırık karneye ceza vermek çocuğun psikolojisi ve geleceği açısından tehlikelidir." dedi.

Avcı şöyle devam etti: "Çocuğunuzu her haliyle sevdiğinizi, problemleri birlikte aşacağınızı ve ona güven duyduğunuzu hissettirin. Bir sonraki dönem başarısını artırabileceği konusunda ona güvenin ve onu yüreklendirin. Çocuğunuzun özelliklerini iyi tanıyın, özel yeteneklerini keşfedin. Çocuğunuzu kendi gelişim özellikleri içerisinde değerlendirin. Öğretmenleri ile iletişime geçin. Onlardan yardım ve işbirliği isteyin. Çocuğunuzun düzenli, planlı ve verimli ders çalışma alışkanlığı kazanması ve geliştirmesi çok önemlidir. Bu disiplini ona öğretip, kazandırmak için Rehberlik servislerinden yararlanın. En önemlisi de çocuğunuzla her gün baş başa oturup, onunla bir arkadaş gibi konuşun, günün değerlendirmesini yapın."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder