30 Aralık 2012 Pazar

Serebral Palsi Nedenleri ve Belirtileri

Serebral Palsi Nedenleri ve Belirtileri
Duruş, yürüyüş, konuşma, denge, hareketlerde bozukluk. Aktivitelerde zorlanma, tikler ve spazmlar, kas sertliği görülür. Nefes sorunları, öğrenmede bozukluk, barsak ve mesane kontrolü sorunları, konuşma engelleri, diş ve sindirim sorunları da serebral palsi nedeniyle çıkabilir. Doğum kusurları, kafa, akciğer, omurilik ve beyinde görülen darbeler durumu zorlaştırır.Belirtileri %75 oranında gebelikte bebeğe olan oksijen yetersizliği ve eksikliği ile hipoksi asfiksi sonucu gelişebilir. %5 oranında çoklu doğum, erken ve sorunlu doğum ile emzirmede yaralanmalar neden olmaktadır. %15 oranında, çocukluk sırasındaki kazalar, boğulma, sarılık, toksinler, ensefalit, menenjit ve hipoksi nedeniyle, üç yıl içinde görülür.En olası nedenleri; Beynin etkilenen kısmı vücudu yönetmede ve kontrol etmede güçlük çeker. Bu bölgelerdeki kas ve sinirler etkilenir. Beyinde anormal doku büyümesine neden olur. serebral palsi vakalarının çoğu, perinatal doğum öncesi veya doğum sonrası sorunlar ve zorluklar içinde gelişir. tıbbın her alanında büyük atılımlar var olmasına rağmen, nöroloji hala keşfedilmemiş derinlikleri olan bir alandır.
Athetoid ise %40 oranındadır.Serebral palsi olgularının %10’unda görülen Ataksik felçtir.Tüm serebral palsili durumların %70-80’inde spastik durum görülür.3 gruba ayrılır: Spastik, Ataksik ve Athetoid.Beyin motor güçleri kaybolu ve güçlük çekerler. Daha sonra kol ve bacaklarda görülür. Kaba motor becerilerini etkiler eksterimeteler kontrol edilemez.
Çocuklarda görülen bir tür beyin felci olmakla birlikte, beyindeki sinir fonksiyonlarını, görme, işitme, öğrenme, düşünme problemlerine yol açan bir sinir bozukluğudur. Bu sorunların pek çoğu anne karnındaki bebeklerde, yeni doğanlarda beyin gelişmekte iken başlar. Büyüdükçe ortaya çıkar. 2 yaşına kadar kendini belli eder. Bu anormal doku büyümesi nadir durumlarda bir kaza sonucu kafa travmasıyla da ortaya çıkabilir. Erken teşhis tedavi ve iyileşme açısından çok önemlidir. Hastanın morali yüksek tutulmalı ve yaşam kalitesi artırılmalıdır. Felç genellikle çocukların el ve parmaklarını kullanma becerisini kaybettirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder