25 Aralık 2012 Salı

Öğrenme güçlüğüne çözüm: Peak Performance

BEYNİN sınırlarını keşfetmek ve geliştirmek, geçmişten günümüze insanoğlunun en büyük hedefleri arasında yer alırken, Dr. Tanju Sürmeli’nin, ABD’den getirdiği ve geliştirdiği Peak Performans sistemi, eğitim dünyasına farklı bir bakış açısı kazandırıyor.

Çocuğunuzda dikkat eksikliği ve öğrenme zorluğu var diye üzülmeye son! Çünkü dikkat eksikliği ve öğrenme zorluğu Peak Performans eğitimiyle kolayca aşılabiliyor. Hazır yarıyıl tatiline girmişken önleminizi alın. Artık her tür öğrenme zorluğunu aşmada Peak Performans eğitimi sizin ve çocuğunuzun yanında. Çocuklarda görülen öğrenme güçlüğü ve dikkat eksikliği, Dr. Tanju Sürmeli’nin uyguladığı Peak Performans sistemiyle aşılıyor. Genel akademik performansta dikkat zorluğu yaşayan çocukların, sevdikleri bir işe ya da derse dikkatlerini çok iyi verebilmeleri için geliştirilen sistemle, eğitim konusunda yüksek verim almak artık mümkün.

Biofeedback yönteminin özellikleri

Dikkat eksikliği tedavisinde Amerikan Pediatri Akademisi ve Hawai Eyaleti, kanıta dayalı tıp psikososyal müdahaleleri içerisinde biofeedback yöntemini Seviye 2’de (level 2) iyi destek (good support) alan müdahaleler arasına girmiş olarak kabul etmektedir. Neurofeedback DEHA tedavisinde etkinin ispatı Seviye 5: Etkili ve Özgül (Araştırmanın sonuçlarının istatistiksel olarak plasebo tedaviden, ilaçtan ve en azından iki bağımsız araştırma sonucunda aynı değerde olan bir başka tedaviden de üstün çıkması durumudur) olarak bulunduğunu gösteren Meta-analiz çalışması bugüne kadar yapılan 15 çalışma ve 1194 hastayı kapsamaktadır.

Biofeedback, kişinin normalde kontrol edemediği ya da bilincinde olmadığı kas hareketleri, solunum, kalp atışı gibi fizyolojik işlevleri üzerinde kontrol sağlamayı öğrendiği bir operant koşullanma prosedürüdür. Anormal olarak işleyen kalp atışı, kan basıncı, vücut ısısı, uyku düzeni, stres ve kaygı düzeyi, kas gerginliği vb. bedensel mekanizmaları bu yöntemle kontrol edilebilmektedir. Bu yöntem, hastanın kendi bedenini kontrol altına alarak, üzerinde bazı değişiklikler yapabilmesidir. Bireyin bedensel farkındalığını arttırmakta ve ruhsal olarak gerginlikten kurtulup rahatlamasını sağlamaktadır. Kişi, daha önce fark edemediği birçok bedensel tepkinin farkına varır. Anormal olarak işleyen kalp atışı, kan basıncı, vücut ısısı, uyku düzeni, stres ve kaygı düzeyi, kas gerginliği v.b. gibi bedensel mekanizmaları bu yöntemle kontrol edilebilmektedir. Neurofeedback ile dikkati bozan beyin dalgalarını azaltmayı öğreniyor.

Hafif kafa travmalarına dikkat

Dikkat eksikliğine, beyindeki elektriksel veya kimyasal dengesizliğin neden olduğunu belirten Dr. Tanju Sürmeli, ayrıca geçirilmiş kafa travmalarının dikkat eksikliği, öğrenme zorluğu, uyum zorluğu ve ruh durumu bozukluklarına neden olduğunu belirtiyor.

Dr. Tanju Sürmeli, Geçirilmiş kafa travmasına ait şikayetler arasında en yaygın olanların, “dikkat eksikliği, yorgunluk, sinirlilik, çabuk hayal kırıklığına uğrama, mizaç patlamaları, ruh durumu değişiklikleri, öğrenme ve hafıza problemleri, planlamada ve problem çözmede bozulma, inatçılık, ‘ben’ odaklı olma, dengede bozulma, baş dönmesi ve baş ağrıları, kişilik değişimleri olduğunu belirtmektedir. “Kafa, sert bir darbe aldığında, beyin ile kafatası arasındaki hareket farkı şiddet yaratır ve bu da travmatik beyin hasarıyla sonuçlanır. Hafif kafa travmaları her ne kadar tehlikesiz olarak düşünülse de, insanların önemli bir kısmı, MRI ve Tomografi taramalarda herhangi bir anormallik görünmemesine rağmen, haftalar ya da aylar bazen de hasardan yıllar sonra süren şikâyetler rapor etmişlerdir.” Bu travmaların yarattığı bozuklukları ayırt etmek için ise sağlıklı yaşam kliniğimizde, beyin dalgalarının düzensizliğini tespit edebilen ve düzenleyen ölçüm sistemlerini kullanmaktayız” dedi.

Örnek vakalar...

Dr. Tanju Sürmeli, Beynin Gücü adlı kitabında örnek vaka çalışmalarına da yer veriyor… Yaşları 10 ila 15 arasında değişen ve öğrenme problemi olan 7 vaka… Vakaların klinik tablosu, okul akademik başarısı, aile hikâyesi ve QEEG Nx-Link Normative Data Bankası Öğrenme Güçlüğünü destekledi. Yedi vakanın toplam zeka puanı 90’ın üzerindeydi ancak sözel ve performans zeka puanları arasında 15 puan ve üstü puan farkı vardı. Bu da öğrenme güçlüğünü desteklemekteydi. Başlangıçta bütün vakalar T.O.V.A. testiyle ölçüldü. T.O.V.A’ya göre çocuklarda dikkat, dürtüsellik ve beynin iletim hızında problem vardı. Bu çocuklara diyet (düşük karbonhidrat, yüksek protein) önerildi. Ailelerin ebeveynlik tarzları yeniden düzenlendi. Seanslar, vakanın durumuna göre 80 ila 120 arasında değişti. Seanslar 30 dakika sürdü ve haftanın 5 günü, 45 dakikalık molalarla günde 2 defa seans aldılar. Hiçbir vaka ilaç kullanmıyordu ve biofeedback tedavisine girmeden önce tedavi kabul formu imzaladılar.

Sonuç olarak biofeedback tedavisi alan 7 vaka, QEEG raporlarına, ölçeklere, WISC-R alt test sonuçlarına ve T.O.V.A. verilerine göre istatistiksel olarak anlamlı gelişmeler kaydetmişlerdir.

Vakaların, dikkat konsantrasyonlarında, motivasyonlarında, muhakeme becerilerinde ve gerçeğe uygun davranmalarında soyutlama ve kavram oluşturma becerilerinde, işitsel hafızalarında aileden alınan bilgiler, yapılan testler ve ölçekler ışığında istatistiksel ve klinik olarak anlamlı derecede gelişmeler kaydedildi. Öğrenme zorluğu çeken çocukların IQ skorlarında olumlu yönde artış izlenmesi ve öğrenmeye olumlu olarak katkısının olması biofeedback tedavisinin bu grupta ciddiye alınmasının gerekliğini bir kez daha hatırlatmaktadır.
Dr. Tanju Sürmeli’nin uyguladığı Peak Performance eğitiminin, ABD’de bu sistemi uygulayan iki yetkin kurum AAPR VE ISNR’ dan aldığı BCIA sertifikası, uluslararası platformda uzmanlar tarafından da onaylanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder