24 Aralık 2012 Pazartesi

Baba ve anneyi otizme karşı hazırlamak

Baba ve anneyi otizme karşı hazırlamak mücadeleyi kazanmanın en kısa yoludur.


Ne güzel…

Ne mutlu bir gün,bir evladınız oldu .

Dünyalar sizin artık,ayaklarınız yerden kesilmiş sevincinizi tanıdığınız tanımadığınız herkes ile paylaşıyorsunuz

Kiminiz anne kiminiz baba oldunuz…

Artık yaşama sevincinizi kat ve kat arttıran hayata dahada çok bağlanmanızı sağlayan neşe kaynağı bir evladınız var.

İş stresinizi ,eve geldiğinizde çocuğunuzla oynayarak atabileceksiniz.O’nu şımartacak oyuncaklar alacaksınız.Beraber çizgi film seyredip inanılmaz fantastik yorum ve anlamlar katıp kritiğini yapacaksınız.Tuttuğunuz takımın maçını seyredip tezahüret edebileceksiniz…

Ya da evde yemek yapmanıza yardım edecek hatta akıl verecek, bilgiçlik taslayarak sizi şaşkına çevirecek,o küpeyi beğenmeyip ötekini isteyecek modayı takip edip sizi dahada şaşkına çevirecek.Onlarca örnekleyebileceğimiz sonsuza yakın olasılıklı senaryolar ile hayatınız renklenecek ,şenlenecek.

Çoğaltılabilecek ne güzel öngörüler bunlar.

Öyle olmadı işte !

ÖYLE OLMAYACAK İŞTE !!!

Muhtemelen evladınız otistik ise büyük ihtimalle sizlerin de öyle olmayacak…

Bizim gibi yüzlerce anne babanın daha önce başına geldiği gibi,bizim de(oğlumuzun) başımıza gelen bu rahatsızlık,doğan güneş gibi ,evladınız büyüdükçe belirginleşir.Tüm kimyanızı, hayatınızı ,çevrenizdekiler ile beraber sizi, ileriye dönük evladınız ve sizin hayallerinizi paramparça ,altüst ,darmadağın eder.

İŞTE BU FARKINA VARMA, KABULLENME evresini kısa sürede atlatıp mücadeleye başlayabilirseniz en doğrusu ve kolayı olur.

Burada ANNE ve BABAnın ne kadar otizme karşı donanımlı, moral ve motivasyonu yüksek ,bilgili, hatta soğukkanlı olması gereğinin önemi ortaya çıkıyor…

Bu resmen bir savaş !

zamana karşı !

otizme karşı !!!

Bu mücadelede en önemlisi ,evet en önemlisi anne ve babanın mücadelenin başında ve devamında morali yüksek,sinirleri çelik gibi olmalı.

Bu mücadeleye başlamadan önce mutlaka kendiniz içinde profesyonel psikolojik destek almaya başlayın(ihtiyacım yok demeyin,bu lafı söylemeniz bile ihtiyacınız olduğunun bir göstergesidir) ve evladınızın ömürboyu sürecek tahmin edemeyeceğiniz kadar zor ,zahmetli olan eğitimi sırasında almayada devam edin.

Otistik çocuğa sahip ailelerde boşanma oranının daha yüksel olduğunu bilin…

Aile içi huzursuzluğun tartışmaların hiç başlamadan önüne geçin.

Öncelikle otizm hakkında hem anne hem baba olarak bilgilenmeli öğrenmeli başlarına gelecek muhtemel sosyal problemler konusunda kendilerini ve yakın çevrelerini hazırlamalı eğitmelidirler.

Çok hacı hoca peşinde koşupta(anne ve babanın psikolojisine faydalı olduğunu da kabul ediyorum) çocuğunun en değerli eğitilebilir yaşlarını harap etmiş harcamış anne baba gördüm.Aile fertlerinin maddi açıdan en fazla suistimal edilmeye sömürülmeye açık evresindesiniz lütfen dikkatli olunuz.Cebinizdeki paraya gözdikmiş bu kişiler büyük ihtimalle üfürükçü takımından olmakla beraber bazen eğitmen kimliğinede bürünmüş olabilir.

Çocuğunuzu verdiğiniz özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinin otizm programı olup olmadığından emin olun.

Cehalet ve psikolojik sorunlar(ebeveynlerde) sağlıklı bir tedavi ve eğitim süreci önündeki en büyük engeldir.

Yani lafın özü ve kısası …

Eğer çocuğunuzu gerçekten seviyor ve ilerleyen zamanlarda daha bağımsız ve sosyal bir hayat sürmesini istiyorsanız,önce kendinizi psikolojik olarak bu mücadeleye hazırlayınız.En son bilimsel bilgiler ile anlayabildiğiniz öğrenebildiğiniz kadar ile donanınız.Araştırmaktan öğrenmekten bıkmayınız,mücadeleden yılmayınız,harap olduğunuzu psikolojik olarak deforme olmaya başladığınız hissettiğiniz anda profesyonel yardım almaktan utanmayınız çekinmeyiniz.

Bunlar bizlerin(bizimde) hep başına gelmiş yaşanmış olaylar…

Kendi kendinize masal anlatmayın, psikolojik olarak kendinizi önce hazırlayın. Çünkü bu şavaşın ne kadar zor ve zahmetli olduğunu yalnızca siz bilecek ve hissedeceksiniz.

Zaman geçiyor lütfen başlayın !!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder