24 Aralık 2012 Pazartesi

Egzoz gazları zekâyı geriletip insan psikolojisini bozuyor

Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (TOSAGEM) Başkanı Prof. Dr. Nazmi Zengin, araçların çıkardığı egzoz gazlarının çocuklarda zekâ geriliğine yol açtığını söyledi.



Prof. Zengin, "Dünyanın çeşitli şehirlerinde farklı araştırma gruplarınca yapılan çalışmalar, yüksek oranda egzoz gazına maruz kalan çocukların zekâ testlerinde çıkan skorların, diğer çocukların skorlarına göre daha düşük olduğunu ortaya koyuyor." dedi. Zengin'in verdiği bilgiye göre trafikte yoğun egzoz gazına maruz kalma, zekâ geriliğinin dışında psikolojik birçok hastalığın ortaya çıkmasında da ana etken.

Otomotiv sektöründeki gelişim, egzoz gazının oluşturduğu kirliliği azaltma konusunda etkili tedbirleri beraberinde getirdi. Modern otomobiller 1970'li yıllardaki bir araca göre 10 kat daha az kirlilik üretiyor. Ancak yollardaki araç sayısındaki hızlı artış, egzoz gazlarını hâlâ önemli bir toplumsal tehdit olarak karşımıza çıkarıyor. Prof. Zengin'in açıklamalarına göre egzoz gazını 30 dakika solumakla bile insan beyninin davranış, kişilik ve karar vermeyle ilgili bölgelerinde önemli değişiklikler yaşanıyor. Prof. Zengin, bu durumu, "Yüksek miktarda egzoz gazı salınan bir şehirde 90 gün yaşamak, yaşlılarda genlerin davranışını değiştiriyor, hafıza ve mantık sorunlarını ortaya çıkarıyor." sözleriyle özetliyor. Anlatımlara göre egzoz gazı anne karnındaki çocuğun zekâsını da olumsuz yönde etkiliyor. Anne karnında egzoz gazına maruz kalan çocukların 3 yaşına geldiklerinde, zihinsel kapasitelerinin daha yavaş geliştiğinin bariz biçimde fark edildiği belirtiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder